Žene borci (2): Zorka Stojanović – Dvadesetogodišnja borkinja iz Brčkog koju protivnice izbjegavaju!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 20.07.2018 15:44h Autor:

Zorka Stojanović

U drugom izdanju rubrike “Žene borci” predstaviti ćemo Zorku Stojanović, jednu od najtalentiranijih MMA borkinja iz regiji. Djevojka je to koja se u potpunosti predaje sportu i pokraj studija nastupa gdje god stigne. No, uz jedan velikih problem, nedostatak adekvatnih protivnica preko kojih bi mogla napredovati.

Kad razgovarate o regionalnoj MMA sceni s nekim upućenijim osobama, ako se dotaknete ženskog MMA-a, vrlo često moći ćete čuti ime koje se po medijima rijetko spominje, a zapravo je u pitanju djevojka za koju svakako zaslužujete znati. U pitanju je dvadesetogodišnja Zorka Stojanović, borkinja iz Brčkog, izuzetno ambiciozna djevojka lavovskog srca, što uostalom govori i njen nadimak, “Lion Heart”.

Ova borkinja iz borilačkog kluba Jedinstvo iz Brčkog do sada je odradila već osam MMA borbi, uz skor 6-2, čime je trenutno najaktivnija MMA borkinja iz regije. No, u posljednje vrijeme ima veliki problem oko pronalaženja protivnica preko kojih bi mogla napredovati i graditi svoj rezime s ciljem dolaska u veće promocije. Nešto o tome, ali i o tome tko je zapravo ona i kakva ima razmišljanja, saznajte iz našeg razgovara sa Zorkom.

Ukratko se predstavi našim čitateljima, tko si, koliko imaš godina, odakle dolaziš, u kojem klubu i pod kojim trenerom treniraš?

“Pozdrav svim vašim čitateljima, ja sam Zorka Stojanović, imam 20 godina i živim u Brčkom (BiH). Već osam godina treniram u klubu borilačkih vještina Jedinstvo Brčko.  Glavni trener u klubu je Borislav Vujanović, koji sa mnom radi od prvog dana kako treniram.”

Kako si završila u borilačkom sportu?

“Odrastanje s dva starija brata me je uvijek tjeralo na to da se borim za svoje mjesto u igri te sam jednog dana odlučila oprobati se u jednom od borilačkih sportova . Kod nas u Brčkom je tada najkvalitetniji bio kickboxing klub koji sam već spomenula. Uz pomoć trenera Borislava i njegove predanosti te posvećenosti nama, krenula je moja avantura u ovom prelijepom sportu koji mi je sad već postao i način života.”

Ukratko opiši svoje najbolje rezultate do sada?

“Višestruka sam prvakinja BiH u boksu i kickboxingu. amaterska MMA prvakinja svijeta (WKF asocijacije), imam trenutni niz od četiri profesionalne MMA pobjede. Ukupni profesionalni MMA skor mi je 6-2.”

Što smatraš najvećom poteškoćom u bavljenju ovim sportom?

“Pokraj svakodnevnih problema koji nosi bavljenje MMA-om, trenutno nam je veliki problem pronaći adekvatnu protivnicu za borbu na Balkanu, ali i šire. U posljednjem meču sam imala situaciju da je šest ili sedam protivnica odbilo borbu protiv mene. Organizator se potrudio pronaći protivnicu da mi ne bi propao odrađeni trening kamp, ali ona nije bila adekvatna i borba se završila unutar prve minute. Zaista ne želim ulaziti u razloge zašto pojedine protivnice nisu prihvatile borbu. Nadam se da ću uskoro potpisati ugovor s nekom ozbiljnom europskom ili svjetskom organizacijom i da će to biti riješeno. Ja se samo želim boriti jer u tome zaista uživam i to je nešto što najviše volim.”

Kako bi opisala situaciju na domaćoj sceni? Koje bi djevojke izdvojila?

“MMA je sport koji je na našim prostorima počeo živjeti i tako postaje sve popularniji, kako kod muške, tako i kod ženske populacije. Na Balkanu ima par djevojaka koje su dobre i koje se profesionalno natječu, kao što su Tajda Ratajc, Nikolina Katić i ostale djevojke. Važno je da nas je što više, jer na njihov uspjeh gledam kao i na svoj.”

Što smatraš svojim najvećim prednostima u borbi, a gdje misliš da možeš i da bi trebala dodatno napredovati?

“Moja baza je kickboxing, ali moj trener i ja smatramo da to nije dovoljno da bi se uspješno natjecali u MMA-u. Zato smo dosta vremena posvetili i BJJ-u, koji radimo s trenerom Biljanom Gutićem, a hrvanje treniram u Beogradu, u hrvačkom klubu “Crvena Zvezda” kod trenera Bokija Gaćeše. Često posjećujem i jednog od najboljih MMA instruktora na našim prostorima, Marka Lajhnera i njegovu “Kaizen MMA akademiju” u Beogradu.”

Namjeravaš li u bližoj budućnosti možda napustiti Brčko i otići se pripremati u neki poznatiji klub u regiji ili čak šire?

“Moj trener i ja planiramo u nekoj bližoj budućnosti otputovati u Ameriku, gdje bi mogli trenirati s najvećim borilačkim zvijezdama te vidjeti na kojem nivou je naš način treniranjam kao i cjelokupan MMA.”

Misliš li da u MMA-u možeš imati budućnosti, odnosno doći do one neke razine gdje od toga možeš živjeti? Ženski MMA svakako raste, kako kvalitetom tako i popularnošću.

“Ja sam ovaj sport krenula trenirati iz ljubavi i zato što uživam u tome,  Kada bi ta ljubav donijela i prihode od kojih bih mogla živjeti, mislim da ne bi postojala sretnija osoba na svijetu. Mi se trudimo biti najbolji na svijetu i trudimo se raditi ono što me najviše ispunjava. Ono što moj trener meni često govori je da:” I da nikada ne dođemo do nekog samog vrhunca, ne trebam biti tužna, jer sam radila i živjela ono što najviše volim.” Tako da me to zaista ne opterećuje.”

Tko je Zorka izvan sporta? Školovanje, hobiji?

“Zorka izvan sporta je nasmijana i opuštena, ljudi prilikom upoznavanja kažu kako nikada ne bi pretpostavili da se bavim bilo kakvim borilačkim sportom. Student sam, trenutno završavam prvu godinu prometnog fakulteta.”

Gdje bi se voljela vidjeti za nekih četiri ili pet godina?

“Za 4-5 godina se vidim na samom vrhu ovog sporta, ali ukoliko to i ne bude sam vrh, bit ću srećta i zadovoljna jer sam dala sve od sebe da pokušam doći do toga.”

Zorka Stojanović Instagram profil

Razgovarao: Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI