Velika analiza FFC Futures finala: Tko su šampioni koji su oduševili u Opatiji!?

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 22.12.2014 12:29h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Site)

Dva su dana prošla od završetka FFC Futures Finala u Opatiji gdje smo dobili 10 "Futures prvaka" koje ćemo u 2015. gledati u Final Fight Championshipu. Završna priredba u opatijskoj dvorani Marino Cvetković nam je ponudila dvorstuki program; najprije polufinala koja su počela u 13 sati, a zatim i finalni program koji je krenuo u 20.

Već je ovaj dnevni privukao 500-tinjak gledatelja u dvoranu što je bio pokazatelj i dobra naznaka da će u večernjem dijelu tribine biti krcate. I bile su. Ali i da je FFC Futures format izuzetno pozitivna stvar za sve mlade borce željne dokazivanja pa je i interes za završnu priredbu bio golem. Za opisati sve zanimljivo i kvalitetno što se dogodilo u "dnevnom" programu trebalo bi nekoliko ovakvih tekstova, no ipak valja istaknuti tri dvoboja koja definitivno zaslužuju potcrtavanje.

Finala prije finala

Prvo polufinale u kickboksing konkurenciji ponudilo je okršaj Ukrajinca Rybalka i Manuela Smoljana. Realno, radilo se o finalu prije finala pa je na prvi pogled izgledalo nepravedno što su kuglice sparile baš njih dvojicu već u prvom kolu. Kasnije se u samom finalu za poništavanje tog dojma pobrinuo mladi Srbin Adamović kojem definitivno pripada epitet heroja FFC Futuresa. No, o njemu nešto kasnije… Nakon odličnog i prilično gustog dvoboja, suci su preglasali da je Rybalko bio za dlaku bolji pa je Ukrajinac otišao u finale. Ipak valja naglasiti da je i Manuel Smoljan pokazao ogroman potencijal te se definitivno radi o nekome na koga će FFC imati na oku i računati u budućnosti.

Spektakularan meč za pamćenje ponudili su i Tomislav Čikotić i Oleksandr Bodruchin u teškoj kategoriji. Obojica su već nastupila na FFC-u, a Ukrajinac je zbog nedavnog nokauta Kujundžića u očima većine slovio za favorita. Tako je i krenulo pa se Čikotić vrlo brzo našao na podu uz sudačko brojanje. Uz to je zaradio nezgodnu posjekotinu koja je prijetila prekidom meča. Upravo mu je to dalo impuls te je sjajni Dalmatinac krenuo na sve ili ništa ili još bolje rečeno na "život ili smrt". Svi su ti faktori kumovali jednom od najboljih mečeva općenito pod FFC banerom. Opća makljaža bez kalkuliranja dignula je publiku na noge, a Čikotić je do kraja strašnim nastupom uspio preokrenuti dvoboj i izboriti finale u kojem ipak nije mogao nastupiti. Samo par minuta prije početka večernjeg programa, brazda na čelu mu se opet otvorila i pobjednik drugog polufinala Dino Belošević je ujedno postao i FFC Futures pobjednik bez borbe. Šteta jer je sve mirišalo na još jedan epski dvoboj s obzirom na to u kako dobroj formi i koliko motiviran je Čikotić došao u Opatiju.

Treći dvoboj za pamćenje se dogodio u MMA konkurenciji, u kategoriji do 77 kilograma. Opet se radilo o jednom "finalu prije finala" jer su kuglice htjele da se već u dnevnom programu sastanu favorizirani Saša Drobac i Tadija Majić. Što reći za meč nakon kojeg niti jedan od boraca nije mogao nastupiti u finalu zbog ozljeda i goleme štete koju su pretrpili, nego da je bio epohalan. Nakon prve runde i ispitivanja snaga, druga je ponudila pravi "masakr". Drobac je odličnom kombinacijom uzdrmao Majića te mu je pritom nanio golemu štetu na licu. No, izdržljivi i prije svega srčani Majić se unatoč golemom krvarenju i činjenici da je bio u nokdaunu nije predavao. Zadnjim atomima snage je krenuo po svoju specijalku, odnosno polugu na nogu, ali za realizaciju iste jednostavno nije bilo snage. Valja istaknuti odličnu taktičku pripremljenost Drobca koji je u svakom trenutku znao što radi te je imao odgovor na sve najveće Majićeve adute. Supervizor je u dogovoru s doktorom prekinuo meč radi prevelikog krvarenja i otvorene rane na čelu Tadije Majića, a tek kada je meč prekinut postalo je jasno da niti Drobac zbog štete i ozljeda ne može izaći iz ringa. U finale nije otišao niti jedan što je bila velika šteta za čitav turnir.

Adamović gotovo iznenadio Rybalka

U 20 sati krenuli su finalni mečevi kategorijom do 70 kilograma kick boksing konkurencije. Već smo ranije spomenuli mladog Srbina Marka Adamovića koji je, kako se očekivalo, trebao biti tek topovsko meso iskusnom Ukrajincu Rybalku s preko 300 amaterskih nastupa. Sam pogled na njihovu  fizičku konstituciju dao je svakome u dvorani za razmišljanje hoće li Adamović uopće preživjeti ovaj dvoboj. S jedne strane imali ste čvrstog, nabildanog i mišićavog ukrajinca, s druge strane nejakog i hrabrog mladića. No, mladić je sve iznenadio, a ponajviše Rybalka. Već ga je u prvoj rundi pogodio spektakularnim high kickom koji je Ukrajinca poslao na zemlju. S obzirom na to kako se teško dignuo na noge, sudac je mirne duše mogao prekinuti meč, no dao je Rybalku još jednu šansu. Tu je do izražaja došlo njegovo ogromno iskustvo te se vješti i čvrsti Ukrajinac ipak pribrao, uspio se oporaviti te je preživio do druge runde. Osvježen je u drugoj, a posebno trećoj rundi preuzeo konce meča u svoje ruke te je na koncu zasluženo slavio. Adamović je neovisno o porazu postao heroj publike te je sasvim jasno da se radi o najvećem mladom potencijalu na ovim prostorima. Njegovo vrijeme će sigurno doći.

Bajrović tehnički najbolji borac Futuresa

Ako je laka kategorija ponudila dramu, onda je upravo suprotno bilo u sljedećem finalu do 77 kilograma. Zagrepčanin Jasmin Bajrović je doslovce razmontirao Srbina Marka Dragovića u manje od dvije minute. Takvu demonstraciju perfektnih ručnih i nožnih tehnika, kao i savršeno provedenog "game plana" se rijetko viđa. Bajrović je Dragovića načeo "middle kickom", a čim je Srbin osjetio snagu i moć koju posjeduje njegov protivnik, bilo je jasno da mu spasa nema. U narednih tridesetak sekundi tri mu se puta brojalo nakon perfektnih ručnih kombinacija te je posljednje brojanje ujedno značilo i kraj meča. Bajrović je od svih pobjednika u kick boksing konkurenciji definitivno ostavio tehnički najbolji dojam te je jasno da već sada može konkurirati svima i u FFC konkurenciji. Nakon ovakve demonstracije svog potencijala, ne možemo reći ništa drugo nego da ga jedva čekamo vidjeti protiv ozbiljnijih protivnika.

Ukrajinac siguran i uvjerljiv

Možda najmanje atraktivno finale ponudili su Ukrajinac Nikita Chub i Ivica Čuklin. Daleko od toga da su finalisti pružili loš nastup, no Chub je tehnički bio toliko nadmoćan da je od početka do kraja vrlo sigurno kontrolirao dvoboj te je kažnjavao svaku i najmanju rupicu kod svog protivnika. Ipak, i Čuklin zaslužuje sve pohvale, posebno na izvedbi u polufinalu i hrabrom nastupu u finalu. Bio je "unutra" do samog kraja te mu na tome treba čestitati. Valja naglasiti da je Ukrajinac u meč ušao s prednošću što se nije morao natjecati u dnevnom polufinalu jer se njegov protivnik Matijas Barić odlučio jednostavno ne pojaviti. Razloge nije ponudio, kao što nije niti otkazao nastup. Očito su procijenili da je Ukrajinac prevelik zalogaj za Barića u ovom meču te su zaštili svog borca. Pobjednik Nikita Chub je bez sumnje veliki potencijal, no još uvijek mu fali malo agrestivnosti i odlučnosti da bi mogao parirati najboljim borcima FFC-a u -85 kategoriji. Potencijala i tehnike definitivno ima napretek.

Plazibat ukupno najveći kick boksing potencijal

Momak koji je uz Bajrovića i Rybalka najviše impresionirao od svih kick boksing šampiona jest pobjednik u poluteškoj kategoriji do 91 kilograma – Antonio Plazibat. Iako je još uvijek samo dvadesetogorišnji mladić, Plazibat je demonstrirao rijetko viđeni potencijal i kombinaciju snage i tehnike. Dvije je runde mljeo Mitra Dugalića da bi ga na kraju nokautirao u trećoj. I Dugalić je ostavio vrlo dobar dojam, ali je razlika u snazi i moći bila itekako vidljiva. Obojica su pogađali, no Plazibat je pogađao čišće i čvršće. S nedavnom pobjedom protiv jednog od najboljih slovenskih boraca i bivšeg Enfusion prvaka Francija Grajša, Plazibat je dao naslutiti da se radi o vrhunskom potencijalu, u subotu je to još jednom zorno demonstrirato. Dečko ima sve predispozicije postati svjetska klasa ako nastavi u ovom smijeru.

Već smo spomenuli da se finale u teškoj kategoriji nije održalo zbog ozljede Tomislava Čikotića pa je Dino Belošević automatski postao prvak. To ne oduzima ništa od njegovog naslova jer je Dino odličan borac koji je već nastupao u FFC-u te je kroz čitavo natjecanje dokazao da mu je tu i mjesto.

Kolarič najveće iznenađenje među MMA prvacima

MMA finala su bila kudikamo ekspresnija i brža od onih u kick boksing konkurenciji. Četiri završetka u prvoj rundi i jedno u drugoj dovoljno govore koliko se brzo odvijala akcija među MMA konopcima.

U lakoj kategoriji prvak je postao Slovenac Tilen Kolarič. On je veliku većinu svog posla obavio već u polufinalu kada je "iznenadio" favoriziranog Aleksandra Rakasa. Favoriziranog jer se dvojac već ranije susreo na Futuresu (br.1) te je Rakas uvjerljivo slavio. I u subotu je dominirao sve do jednog sjajnog lijevog krošea koji ga je bacio na pod. Vižljasti Kolarič je iskoristio svoju šansu te je još ošamućenog i iznenađenog Rakas uspio završiti na podu. Gotovo identičan scenarij gledali smo i u finalu protiv Stepića. Najprije ga je "nathrvao" pa ga je zatim završio na isti način – svojom specijalkom RNC gušenjem. Kolarič je prije svega pokazao vrhunsku spremu, odlično kretanje po ringu, ali i zavidne grapplerske kvalite. Bit će ga zanimljivo vidjeti u FFC ringu. Očito mu ne nedostaje niti mentalne snage jer je iznenadio favorizirane borce i na kraju postao FFC Futures Champion.

Prodanović i Guštović ekspresno

Slično je završilo i finale u velter kategoriji. Bila je to zapravo repriza polufinala jer su se opet susreli Prodanović i Ostanek s obzirom da niti Drobac, niti Majić, zbog ozljeda nisu mogli nastupiti u finalu. Prodanović je kao i ranije tog dana pokazao prije svega fizičku nadmoć nad vrlo mladim Ostanekom te ga je na koncu završio RNC gušenjem pred kraj prve runde. Bio je to sličan meč kao i u dnevnom programu koji je samo još jednom pokazao Prodanovićeve odlične grappling kvalitete, no otkrio je i veliki potencijal mladog Ostaneka kojeg također vrlo izvjesno čeka uspješna MMA karijera.

Daleko najkraće finale ponudili su Bruno Guštović i Tomislav Burec u srednjoj kategoriji – dvojica klupskih kolega iz Croatian Combat Akademije. Upravo se ta dvorana pokazala kao najuspješnija kada govorimo o mladim MMA borcima. Svi su došli vrhunski spremljeni, a posebno kvalitetni bili su u taktičkom dijelu gdje su nadmudrili svoje protivnike. Samo finale nije ponudilo nikakvu napetost; Burec je krenuo na rušenje, a Guštović ga je odlično uhvatio u giljotinu i prisilio na tapkanje. Dok je sudac u ringu uspio reagirati, Burec je već "zaspao". Upravo je Bruno Guštović jedan od najvećih hrvatskih MMA potencijala, no da bi se uspješno suprotstavio FFC konkurenciji vjerojatno mu nedostaje još malo fizičke snage koju će dobiti s vremenom. Talenta i kvalitete ima napretek.

Batur već sada spreman za FFC

Posebno impresivan bio je šampion u poluteškoj katoriji Zadranin Martin Batur. On je svoje finale prije finala imao još u prvom kolu kada je u vrlo izjednačenom meču uspio pobijediti sjajnog hrvača Ivicu Tadijanova. Nemojte zaboraviti da je Tadijanov na FFC-u u Osijeku svladao Marcina Prachnija što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i prije svega fizičkoj moći. No, Batur je u Opatiji pokazao da se radi o borcu koji već sada može u ring s najljućom FFC konkurencijom. U finalu je bio uvjerljiv protiv Srbina Straninje Denića te ga je na koncu završio gušenjem u drugoj rundi. I Deniću valja odati priznanje jer se dobro držao protiv fizički puno nadmoćnijeg Batura. Ipak, treba i naglasiti da mu je protivnik u polufinalu Dominick Schober otkazao zbog visoke temperature pa da je puno svježiji ušao u večernji finalni dio. Stoga Baturu idu još veće čestitke jer je nakon tri iscrpljujuće runde u polufinalu te loma nosa koji je pretrpio u tom meču, nadjačao i vrlo solidnog Dragovića. Batur je definitivno ogroman potencijal koji na prvi pogled nema loših strana. I njega jedva čekamo vidjeti u FFC ringu protiv boraca kao što su Rakić, Prachnio ili Batinić…

Istvanu najlakši posao

U teškoj kategoriji je pomalo očekivano slavio Mađar Jani Istvan. On je kroz čitavo natjecanje dominirao prije svega snagom i čvrstoćom te je na koncu na jednak način i u finalu svladao Srbina Nikolu Janjića. Teška kategorija je ponudila objektivno najmanje kvalitetnih boraca pa je sveukupno Istvan imao i najlakši posao i najslabiju konkurenciju. To ne znači da mu nešto od zaslužene pobjede treba oduzeti. Mađar zaslužuje sve pohvale jer je sigurno uzeo ono što mu se nudilo.

U narednim danima i tjednima Fight Site će pojedinačno predstaviti sve FFC Futures šampione!

FFC 17 – Futures Super Finals

Mladen Brestovac def. Wieslaw Kwasnierski, KO, R2, 0:45
Bahrudin Mahmić def. Ivan Stanić, podijeljena odluka sudaca
Dino Belošević def. Tomislav Čikotić – bez borbe (ozljeda iz polufinala)
Antonio Plazibat def. Mitar Dugalić, KO, R3, 0:44
Nikita Chub def. Ivica Čuklin, jednoglasna odlika sudaca
Jasmin Bajrović def. Marko Dragović, KO, R1, 1:38
Valentin Rybalko def. Marko Adamović, jednoglasna odluka sudaca

MMA

Dion Staring def. Ricco Rodriguez, predaja nakon R2
Dorijan Ilić def. Peter Rozmaring, TKO, R1, 0:58
Jani Istvan def. Nikola Janjić, TKO, R1, 2:57
Martin Batur def. Strahinja Denić, prisiljavanje na predaju (gušenje u trokut rukom), R2, 2:59
Bruno Guštović def. Tomislav Burec, prisiljavanje na predaju (giljotina), R1, 0:36
Vladimir Prodanović def. Marko Ostanek, prisiljavanje na predaju (RNC), R1, 4:28
Tilen Kolarič def. Hrvoje Stepić, prisiljavanje na predaju (RNC), R1, 4:25

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI