Upoznajte mladu Hrvaticu koja će trenirati s Cris Cyborg: MMA je moj život!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 14.01.2014 22:31h Autor:

Adriana Vuković

Hrvatska MMA scena još uvijek čeka na svoju prvu pravu žensku zvijezdu, a čini se da je jedna već na vidiku. Radi se o 15-godišnjoj Adriani Vuković koja je već sedam godina u svijetu borilačkih sportova, a u posljednje vrijeme bilježi odlične rezultate u borbama upravo po MMA pravilima.

Pohvale na njezin račun stižu sa svih strana, njezinu talentiranost istaknuo je i trener American Top Teama Conan Silveira prilikom nedavnog boravka u zagrebačkom klubu Croatian Combat Academyju, a pravo priznanje stiglo je ovih dana od menadžera jedne od najboljih MMA borkinja svih vremena Cris "Cyborg" Santos, koju bi mnogi htjeli vidjeti u oktogonu s aktualnom UFC-ovom prvakinjom Rondom Rousey.

Iz SAD-a je stigao iznimno atraktivan poziv i mlada hrvatska borkinja će ubuduće nastupati kao članica tima Cris Cyborg!

"Adriana je 2007. godine u Đakovu počela trenirati u Brazilian Jiu-Jitsu klubu "Triangle". Tada je imala 9 godina. Kako sam ja osnovao klub, bio sam joj i prvi trener, a danas ju trenira Davor Počijak koji je BJJ smeđi pojas i viceprvak svijeta u grapplingu. Inače, Adriana je od ove godine nositeljica BJJ plavog pojasa, kod njenog glavnog instruktora Roberta Atalle, trostrukog BJJ prvaka svijeta. Također, Adriana je trenirala i judo u Judo klubu "Mladost" Osijek, kod trenera Blaženka Krčeka i Damira Matijevića. Danas judo trenira s Danijelom Topićem u Đakovu, koji je nositelj crnog pojasa u tom borilačkom sportu. Početkom 2012., pod vodstvom trenere prof. Danijela Šimundića, u đakovačkom Klubu tajlandskog boksa "Blitz" Adriana počinje trenirati i tajlandski boks, a tijekom 2013. i boks u boksačkom klubu "Mladost" Osijek, kod trenera Damira Lepoše", sumirao je Adrianin tijek karijere njezin otac Željko.

"Glavni "krivac" što se Adriana "zarazila" s MMA, je zapravo moj prijatelj Bernard Ban.On ju je prvi prepoznao kao talentiranog MMA borca, a njegove prognoze su se obistinile već na prošlogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u MMA, gdje je Adriana postala najmlađa prvakinja Hrvatske, a samo pola godine kasnije i amaterska prvakinja svijeta. Kao posebno iskustvo naveo bih i MMA seminar kod Conana Silveire, koji je održan u organizaciji moga prijatelja Dražena Forgača i Croatian Combat Academy, s kojom imamo izvrsnu suradnju i koju je Adriana predstavljala na amaterskom MMA prvenstvu Europe u Mađarskoj", dodao je Željko.

"Iako je Adriana početkom ove godine trebala pristupiti u American Top Team, ipak nije došlo do te suradnje, što nam je izuzetno žao, jer Conana izuzetno cijenimo i držimo da je odličan trener, ali i osoba. No, to ne znači da do suradnje neće doći u perspektivi. Međutim, konkretan poziv za Adrianu uslijedio je od menadžera Cris Cyborg, Stanleyja Dayja, koji će nam omogućiti Adrianine povremene odlaske u SAD, s ciljem njenog kvalitetnijeg razvoja MMA karijere, ali iznad svega i nastavak školovanja u SAD-u. Prvi odlazak u MMA kamp trebao bi uslijediti već za Uskrs, kada će se upoznati s Cris Cyborg, s kojom će odraditi i prve treninge, a potom bi trebala ići i u BJJ akademiju "10th Planet Jiu Jitsu", gdje bi trebala trenirati s Eddiejem Bravom. S Dayjom je dogovoreno i da Adriana na amaterskim natjecanjima nastupa kao član Cyborg MMA Teama, što je velika čast, s obzirom na reputaciju koju u svijetu MMA ima Cris Cyborg. Također, za usavršavanje njene stand up tehnike povremeno će biti zadužen i moj bratić Stefan "Blitz" Leko", rekao nam je Adrianin otac.

Koliko svoju sportsku karijeru Adriana ozbiljno shvaća možete se i sami uvjeriti iz njezinih riječi…

"Za mene MMA nije samo sport, samo nešto čime se bavim u svoje slobodno vrijeme…To je moj način života. O tome razmišljam svaki dan. To je nekakva navika i dan mi ne bi bio potpun kada bi prošao bez treninga. Moj uloženi trud u treninge, disciplina i odricanje dokazuju koliku ulogu sport ima u razvijanju moga tijela i duha. Mislim da kroz MMA možete izraziti svoj karakter, svoje emocije, svoju snalažljivost i svoju inteligenciju… Ne sviđa mi se prezir drugih prema mom sportu i njihov omalovažavajući pogled. Mi nismo gladijatori, mi smo samo sportaši, kao i svi drugi. Smetaju mi pretpostavke da je MMA za neinteligentne ljude, za one koji ne razmišljaju i koji koriste samo svoju snagu. Moje mišljenje je da za ulazak u MMA nije dovoljna samo snaga tijela, već i snaga duha i uma. U MMA moraš biti inteligentan i imati žar za borbom", smatra Adriana koja je učenica 1. razreda Gimnazije A. G. Matoš u Đakovu gdje joj redovito izlaze u susret kad su u pitanju sportske obveze na čemu im se ona i zahvaljuje.

"Tata mi uvijek govori da u borbi moram predvidjeti svaki protivnikov potez i unaprijed imati odgovor za to, biti korak ispred njega. U svaku svoju borbu ulazim potpuno smirena i pribrana. Nikada ne podcjenjujem protivnicu i imam veliki respekt prema svakom borcu, jer znam koliko je uložio u sebe. U ringu, na strunjačama ili u kavezu, svejedno mi je, razmišljam samo o borbi. To je moj život. Zbog poraza sam ponekad tužna, ljuta ili previše samokritična, jer mislim da sam iznevjerila trenere i sve one koji su se trudili da što bolje odradim borbu i da pobijedim. No i to je dio borbe. Svjesna sam da to nije dobro i mislim da prije nego što netko nauči pobjeđivati, mora naučiti gubiti, jer je život pun uspona i padova. Ja se ipak trudim poraze smanjiti na minimum i iz borbe u borbu biti što bolja."

"Nadam se korektnoj suradnji s američkim trenerima i sponzorima, koji će mi pomoći oko izgradnje moje buduće MMA karijere. Radujem se treninzima u najpoznatijim dvoranama i s ponajboljim trenerima. Sretna sam što su moj talent, ljubav i trud prema MMA prepoznali i ljudi koji mi mogu pomoći. Ovim putem, posebno bih se zahvalila g. Stanleyju Dayju koji će mi omogućiti treninge kod Cris, Tita Ortiza i Eddieja Brava. Što da djevojčica poput mene više poželi? Jedino tron", zaključila je na kraju mlada hrvatska borkinja u razgovoru za Fight Site.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI