Supervizor K-1 WGP Finala: Bodovni suci su pravilno pratili upute dobivene prije turnira!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 31.03.2013 22:28h Autor:

Miller VS Cro Cop

Priča oko sudačke odluke da jednoglasno proglase Mirka Filipovića pobjednikom u četvrtfinalnom meču K-1 World Grand Prix Finala u Zagrebu nakon odrađene tri runde protiv Amerikanca Jarrella Millera i dalje je prilično zanimljiva borilačkoj javnosti.

Dio fanova smatra da Cro Cop nije zaslužio pobjedio s 3:0, no u intervjuu za Fight Site jedan od bodovnih sudaca te borbe, Mladen Kranjčec, pojasnio je zbog čega su donijeli takvu odluku te ju je opravdao. "Na brifingu sudaca, a poslije i s borcima i trenerima, jasno su izrečena pravila K-1 gdje se prvenstveno reklo da nema hvatanja s dvije ruke u klinču i udaranja više od jednog koljena. Miller se oglušio na to pravilo i cijelo vrijeme je Mirka hvatao u klinč s dvije ruke što nije smio. Mirko u tim momentima nije mogao razviti borbu jer bi bio onemogućen Millerovim hvatanjima. Vidjeli ste da je Miller bacao noge bez koncepcije samo da zadovolji formu K-1, da ne ispadne kako samo boksa te bi iza toga odmah hvatao Mirka u klinč što nije bilo dozvoljeno."

"Sudac u ringu trebao je dati upozorenje Milleru, a nakon toga opomenu. Upravo zbog pasivnosti suca taj meč je ostavio najviše nedoumica kod gledatelja jer su bili podijeljeni oko pobjede Mirka. Bodovni suci, među kojima sam bio i ja, vidjeli smo što Miller radi i opravdano dali pobjedu Mirku", rekao je Kranjčec u intervjuu za Fight Site.

Inozemni borilački portal Liverkick reagirao je objavom svog komentara na taj intervju te i dalje kritiziraju odluku da se Cro Copa proglasi pobjednikom. "U borilačkim sportovima sudac u ringu je nadležna osoba za provođenje pravila. Nije zadatak bodovnog suca da interpretira pravila i zanemaruje akciju za koju smatra da je nelegalna", naveo je, između ostalog, autor članka na Liverkicku.

Za objašnjenje ove prilične komplicirane situacije kontaktirali smo supervizora K-1 World Grand Prix Finala, Igora Jushka, koji je na Uskrs navečer izdvojio malo vremena i prokomentirao situaciju. 

"Autor članka na Liverkicku gleda to iz nekog svog kuta i možda je djelomično krivo shvatio izjavu suca Kranjčeca. Bodovni suci imaju pravo suditi prema onome što vide, a novinar Liverkicka pokušava im na neki način uskratiti to pravo i smatraju da bi jedino bitna trebala biti količina i kvaliteta udaraca. No, to je samo jedan od pogleda na stvarnu situaciju."

"Posao bodovnog suca zaista nije ispravljati suca u ringu, ali bodovni suci su obvezni držati se uputa dobivenih prije početka turnira kada je održan brifing s borcima te su oni to u ovom slučaju sukladno pravilima i činili", rekao je supervizor Jushko za Fight Site.

Zoran Zdelar
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI