Stefan Sekulić za FS: “U UFC-u ću tek pokazati koliko mogu, planiram pohod na sam vrh!”

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 30.11.2018 12:11h Autor:

Stefan Sekulić

Tri vrlo teške recentne ozljede koje zahtjevaju dugotrajan i neizvjestan oporavak nisu spriječile Stefana Sekulića da ove godine debitira za eltinu svjetsku MMA promociju. Uletio je praktički bez ikakvih priprema na Fight Night priredbu u Moskvu protiv cijenjenog Ramazana Emeeva. I nije razočarao! Dapače… pokazao je da s punim pripremnim kampom može jako daleko, možda i u sam vrh velter kategorije UFC-a. Razlog je to za veliki intervju s novopečenim članom elitnog Octagona!

Stefan Sekulić je vrlo skroman momak. To je jasno nakon što s njim provedete tek nekoliko minuta. Racionalan, vrlo prizemljen i svjestan da je tek na početku. No, u isto vrijeme i svjestan da posjeduje velik potencijal. Borilačkim sportom se počeo baviti prije samo pet godina, a već sada je dio elite. Narednih pet godina planira iskoristiti za dolazak na sam vrh! Tamo ga čeka opaka konkurencija s obzirom da je upravo velter kategorija možda i najsnažnija i kvalitetom najnatrpanija u čitavom UFC-ovom rosteru. Mi ćemo pratiti njegov put i navijati da svoje snove u konačnici i ostvari.

U intervjuu za Fight Site, Sekulić se prisjetio svog UFC debija, opisao je kako je bilo prolaziti kroz teške povrede koje su ga zadesile posljednjih godina te je najavio priredbu SBC-a (19) koja je na rasporedu narednog vikenda u Novom Sadu!
_______________________________________________________

Prošlo je dosta vremena od tvog prvog UFC nastupa, sada kada su se svi dojmovi potpuno stišali koja je tvoja konačna presuda? S obzirom na sve okolnosti, jesi li zadovoljan ili ne?

“S obzirom da smo borbu prihvatili svega 10 dana ranije, da sam još bio u fazi oporavka, da sparinge uopće nisam imao prilike raditi nakon operacije vilice, i da u skorije vrijeme u planu nisam imao bilo kakvu borbu, smatram da sam odradio dobar meč. Posebno ako uzmemo u obzir da sam prvi put radio borbu u inozemstvu i van SBC-a. I to na najvećoj svjetskoj pozornici. Naravno, smatram da mogu mnogo bolje i da bi borba izgledala drugačije da sam imao vremena za pun trening kamp i pripremu za određenog protivnika.”

No, nastup u Octagonu ti je sigurno dao neki osjećaj gdje se nalaziš s obzirom na konkurenciju u ovom trenutku. Što ti govori taj osjećaj?

“Kao što sam i rekao u ranijem odgovoru, s obzirom na okolnosti pred prethodnu borbu, smatram da sam pokazao da već sada mogu ravnopravno boriti se s najboljim svjetskim borcima. A s obzirom da mjesta za napredak uvijek ima, smatram da ću tek pokazati koliko zaista mogu i da mi je mjesto u vrhu.”

Koji su elementi na kojima moraš još raditi da bi dostigao sam vrh velter kategorije, a gdje smatraš da si već sada dovoljno kvalitetan?

“Trening i karijera, kao i život, su konstantno učenje i borba. Moje skromno mišljenje je da već sada posjedujem dovoljne kvalitete u svim segmentima MMA, pogotovo u parteru. Svakodnevno radim na hrvanju i borbi na nogama, što je naročito dobro dok je u toku Family Fight Team otvoreni kamp pred SBC 19 turnir, gdje imamo priliku trenirati s najboljim borcima iz Brazila. Vjerujem da iz dana u dan sve više napredujem u svim segmentima MMA.”

Kada očekuješ sljedeći UFC nastup, odnosno kada bi ti najviše odgovarao i zašto?

“Sljedećem UFC nastupu se nadam u što skorijem periodu. Jedino bih volio da ime protivnika i za nastup saznam na vrijeme, kako bih imao vremena za kompletan trening kamp, tj. kvalitetne i temeljne pripreme. Zaista bih svima volio pokazati koliko mogu pružiti u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji.”

Hoće li ti nedostajati tvoj SBC gdje si odradio sve mečeve do sada u karijeri osim posljednjeg?

“Naravno da hoće. SBC je moja druga kuća i mjesto gdje sam izgradio sebe i na privatnom i sportskom planu. Sve svoje borbe prije UFC-a sam odradio u SBC heksagonu, i smatram da smo i organizacija i ja zajedno dostigli pravi svjetski nivo. Mislim da je zaista značajno što smo pokazali da organizacija iz naše zemlje i naše regije može postati nezaobilazna stanica na putu prema najvećim svjetskim MMA pozornicama. Iz SBC-a je za UFC potpisao, kao prvi predstavnik naše zemlje u najvećoj svetskoj organizaciji – Bojan Mihajlović. Junior Albini iz Brazila se također nakon pobjede na SBC-u uskoro našao u UFC-u. Tu je i Vladimir Filipović koji je otišao u Bellator, i sada ja, kao netko tko je cjelokupnu karijeru izgradio u SBC-u, dio sam čuvenog UFC-a.”

Srpski MMA cvate posljednjih godina, imate nekoliko UFC boraca koji sjajno nastupaju. Koji je razlog?

“Drago mi je da je tako i nadam se da će biti još bolje. Želim sve najbolje našim momcima u UFC-u, kao i svim borcima iz regije – naravno. Međutim, činjenica je da su srpski UFC borci koji nisu iz Family Fight Team-a (iako je Bojan Veličković također trenirao u FFT-u na početku MMA karijere), tamo stigli trenirajući i boreći se u inozemstvu. A mi smo imali drugačiji put. Mislim da smo radom pojedinaca zaista uspjeli postići da MMA u Srbiji stigne na jedan viši nivo. Family Fight Team je svojim radom i prije SBC-a radio sjajne rezultate. Borbe Bojana i Damira Mihajlovića u zemlji i inozemstvu, treninzi u Brazilu i Europi su stvorili put i kontakte koji su doveli na koncu i do stvaranja SBC-a.”

“Mislim da je stvar u tome da su nama kao domaćim borcima uvijek dovođeni ozbiljni protivnici, jer to je po meni, jedini put da se izgradi internacionalno priznata karijera i ime na međunarodnoj sceni. Ja sam, na primer, imao priliku boriti se protiv Davida Zawade koji je trenutno u UFC-u, protiv Adriana Silverija Balbyja koji je među 3 najbolje rangirana borca u Brazilu i Kini, protiv Givaga Francisca iz Brazila, Aurela Pitree iz Rumunjske i Ivice Truščeka koji je vrlo cijenjen u našim borilačkim krugovima…A činjenica da je ugovor sa UFC-om, kao i ponude od drugih velikih svjetskih MMA organizacija bio u priči već neko vreme, govori u prilog mojoj teoriji.”

Ispred nas je SBC 19 – do sada daleko najjači event ove promocije? Na što bi posebno upozorio, koje mečeve gledati, čemu ćeš se ti posebno radovati?

“Da, SBC 19 će zaista biti vrhunski spektakl najviše svetske klase. Organizatori su ovog puta napravili nešto posebno, ali vas uvjeravam po informacijama koje ja imam, ovo je tek početak. Velike stvari tek dolaze. Na trenutak ću se vratiti na temu cvjetanja MMA scene u Srbiji. Da biste napravili kvalitetan sportski događaj vrhunske klase, kao SBC 19 u ovom konkretnom slučaju, nije dovoljno da imate samo kvalitetne domaće borce, morate imati i kvalitetne borce iz inozemstva. U Hrvatskoj imate pravu legendu MMA sporta na globalnom planu, Mirka Cro Cop Filipovića, čiji Cro Cop Team će Satoshi Ishii predstavljati na SBC-u 19.”

“Srbija je tek na putu da stvori i dobije tako renomiranog borca kao što je Mirko. A da bi se to dogodilo, morate imati velike protivnike i pobjeđivati velika imena. To se i pokušava napraviti na SBC-u 19. Izdvojio bih već spomenutu borbu za šampionski pojas u teškoj kategoriji Satoshi Ishii vs Tony Lopez, co-main event borbu Dado Mihajlović vs Jhonny Carlos, borbu za šampionski pojas u srednjoj kategoriji Michel Pereira vs Duško Todorović. S jedne strane žao mi je što moram odreći SBC pojasa, ali sa druge, drago mi je što će pojas otići u ruke jednog od njih dvojice. Tu je i borba za pojas u pero kategoriji izmedju Luisa “Jape” i Cleversona Silve, i borbu za pojas u lakoj kategoriji, Nemanja Kovač vs Tortora Loureiro.”

U prošlosti si imao puno problema s raznim ozljedama, nekim prilično teškim – kakva je sada situacija?

“Da, nažalost, u prethodnih 14 meseci imao sam 3 operacije. Težak prijelom potkoljenice u borbi protiv Brazilca na SBC-u 13, nakon toga lom nosa u pripremi za borbu i nedugo za tim ozbiljan prijelom donje vilice, u ožujku ove godine. To je zaista bio najteži period u mom životu, iako to ne volim priznati. Nakon prijeloma potkoljenice i operacije bilo je pod znakom pitanja da li ću ikada normalno hodati, a kamoli vratiti se sportu. Oporavak je bio težak, i psihički i fizički. Nakon 7 mjeseci vratio sam se u kavez u borbi protiv Truščeka i pobjedio gušenjem u drugoj rundi. Nakon još jedne pobede i osvajanja SBC pojasa u srednjoj kategoriji na SBC-u 16, uslijedile su dvije nove povrede i operacije. Nisam siguran da li je kompletan oporavak vilice i sada dovršen. Moja glavna briga nakon svih povreda je bila pokušati se što prije oporaviti, vratiti se normalnom funkcioniranju i na koncu treninzima. Povratak u dvoranu je tek započeo kada mi je stigao poziv UFC-a. Kao što znate, takva prilika se ne propušta i sada sam tu gdje jesam.”

Slijedi meč između Woodleyja i Covingtona za prvaka u tvojoj kategoriji. S obzirom da se radi o velteru, kome prednost i zašto?

“Vjerujem da Woodley pobjeđuje. Mislim da je kvalitetniji borac i pravi šampion, što je u više navrata i pokazao. Može da završi borbu i na nogama i u parteru, a njegova hrvačka pozadina daje mu prednost. On može birati gdje će se borba unutar Octagona odvijati.”

Što možemo očekivati u konačnici od Stefana Sekulića unutar Octagona?

“Od Stefana Sekulića možete očekivati da će uvijek pokušati u Octagonu predstaviti najbolju verziju sebe, u svakom smislu. Moje je da radim i slušam trenere, te napredujem u svakom smislu što je više moguće. A rezultati će doći. Idemo prema vrhu, to je glavni cilj.”

“Želeo bih vam se zahvaliti prilici za ovaj intervju i da vas osobno, i sve ostale, pozovem u Novi Sad, u subotu 01. prosinca, na vrhunsku SBC 19 priredbu, da uživate u pravom MMA spektaklu. Veliki pozdrav svima!”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI