Službeni zahtjev: Zabranite MMA u Srbiji!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 18.09.2012 15:37h Autor:

Panajotović VS Sapp

U Srbiji se pokrenula velika rasprava zbog MMA priredbe koja je bila održana proteklog vikenda u Beogradu, a na kojoj su u glavnom meču večeri nastupili Dušan Panajotović i Bob Sapp.

Mnogi MMA borci iz susjedne Srbije reagirali su prilično žestoko zbog održane priredbe za koju smatraju da je nanijela veliku štetu ugledu tog borilačkog sporta, pogotovo u njihovoj državi, a prema svemu sudeći priča neće tako uskoro biti završena jer je reagirala i jedna državna institucija.

Kako javlja portal blic.rs, vojvođanski Pokrajinski sekretar za sport i omladinu obratio se službenim dopisom Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije u kojem potaknuti prošlotjednom priredbom traže generalnu zabranu MMA kao sporta u toj državi.

"Kako je poznato, MMA se bazira na slobodnoj borbi dva borca koji se odvija u oktogonu. Samo ime MMA ("Mixed martial arts") znači mješavinu više borilačkih vještina koje praktično čine borbu potpuno slobodnom i dozvoljava udarce i zahvate koji mogu dovesti do teških ozljeda, pa i smrtnog ishoda, o čemu svjedoče brojne činjenice.

Zakon o sportu je, prepoznajući štetnost i društvenu opasnost ovakvih borbi, s namjerom da zaštiti prije svega mlade ljude i sportaše od ozljeda i brutalnosti, donio odredbu koja je sadržana u članu 158, stav 6, a koja glasi: "Zabranjeno je organiziranje bilo kakve sportske priredbe koja se temelji na tzv. slobodnoj borbi dva ili više lice (borbe u kavezu), kao i učešće u takvoj priredbi", te je za nepoštovanje ove odredbe utvrdio i prekršajnu novčanu kaznu za organizatora ovakvog natjecanja od 100.000 do milijun dinara.

Kako je gore navedeni Pravilnik o sportskim granama Ministarstvo donijelo poslije stupanja na snagu Zakona o sportu, uvrštenje MMA u sportske grane koje prepoznaje Republika Srbija predstavlja praktično kršenje zakona o sportu. Na temelju takvog Pravilnika o sportskim granama, u Agenciji za privredne registre je i na teritoriju AP Vojvodine registrirano nekoliko sportskih klubova za granu sporta "MMA borilački sport", a sada postoji i savez na pokrajinskom nivou, dok se protivno Zakonu održavaju javne priredbe MMA kakva je bila i posljednja u 'hali Pionir' u Beogradu. Stoga je Pokrajinski sekretar za sport i omladinu dužan reagirati, što ovim putem i činimo inzistirajući na što bržoj intervenciji resornog Ministarstva i eliminiranja MMA iz Pravilnika o sportskim granama.

Smatramo da je dužnost Ministarstva omladine i sporta da poštuje sve zakone, a posebno zakon iz svog područja čiji je predlagač bio. Stoga vas javno pozivam da preispitate Pravilnik o sportskim grana u Republici Srbiji i MMA i slične borbe izbacite sa spiska spornih grana", navedeno je u službenom dopisu.

Sličnih inicijativa u Srbiji je već bilo u proteklom razdoblju, no ipak je prevladao zdrav razum, možemo reći, te MMA nije zabranjen kao sport, a nadamo se da će isto ostati i nakon ove reakcije iz Vojvodine.

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI