SBC 19: Satoshi Ishii osvojio SBC pojas teške kategorije, Duško Todorović novi prvak srednje

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 02.12.2018 00:58h Autor:

Satoshi Ishii s timom

U novosadskom Spensu održan je spektakularni SBC 19 event, čija je glavna zvijezda bio Satoshi Ishii, novi prvak teške kategorije. Pojas je osvojio i Duško Todorović, onaj u srednjoj kategoriji, pobjedom protiv Michela Perreira, a u Brazil odlaze i pojasevi lake, odnosno perolake kategorije. Sjajna pobjeda pripala je Dadi Mihajloviću, a publiku su na noge podigli Edis Bešić i Ugur Ozkapan.

Satoshi Ishii do pojasa je došao pobjedom protiv iskusnog Tonya Lopeza, prekidom u prvoj rundi. To je napravio svojom specijalkom, odnosno gušenjem “škarama”, kakvo je izveo i u svojoj posljednjoj borbi u Njemačkoj. Ishii je zapravo od početka imao borbu pod kontrolom. Vrlo brzo odveo ju je u parter, gdje je prvo bio blizu završetka “north-south” gušenjem, nakon toga i kimurom, da bi čvrstog Amerikanca na tapkanje prisilio tek spomenutim potezom u posljednjoj minuti runde. Time Ishii nastavlja sjajan niz otkako je član Cro Cop tima, ali isto tako uspješno otvara seriju od nekoliko uzastopnih nastupa koja mu slijedi.

Prvaka je dobila i perolaka kategorija, a to je Luis Rafael Laurentino, inače poznat pod nadimkom Japa. Njemu je zapravo za titulu ponovno pravilo koje su dogovorili nakon što je Cleverson Silva pao na vaganju. Prema tome je, u slučaju odlaska do sudačkih kartica, trebao dobiti dva negativna boda, što bi značilo da pobjedu nosi jedino u slučaju da dobije sve tri runde. Treću je dobio sigurno, vjerojatno i drugu, no odlična prva runda ipak je donijela pobjedu Japi, borcu čiji omjer sada izgleda i više nego impresivnih 32-1. SBC pojas također lijepo izgleda unutar njegovog rezimea.

Nemanje Kovač jako je dobro otvorio borbu za naslov prvaka do 70 kilograma protiv Jacksona Loureira te je vrlo brzo došao do rušenja. Na podu ipak nije napravio puno toga i uskoro su ponovno na nogama, gdje Kovač radi bolje, ali ne usudi se ozbiljnije napasti. Drugu rundu također Kovač otvara bolje i činilo se kako Brazilac izbjegava borbu, no nakon otprilike dvije minute sve se mijenja. Odjednom Brazilac počinje gristi prema naprijed i činilo se kako je osjetio borbu. Kovač se tada baca u mod preživljavanja do kraja runde, ali ipak nije uspio. Nekoliko koljena u glavu i tijelo ga je oštetilo, a udarac nogom u abdomen baca ga na pod te tamo ostaje ležati do prekida, ali i iza njega. Dramatično su izgledali ti trenuci, no Nemanja se ipak ustaje i pozdravlja publiku, nakon čega napušta dvoranu na nosilima. Jackson Loureiro prvak je lake kategorije SBC-a.

Duško Todorović novi je SBC prvak srednje kategorije, tako što je osvojio pojas upražnjen nakon odlaska Stefana Sekulića u UFC. On je svojom pobjedom spriječio Michela Perreiru, SBC prvaka velter kategorije, da dođe do svog drugog pojasa ove promocije. Od početka otvoreni okršaj donio je pregršt akcije i borbu unutar koje je Brazilac tražio kraću distancu, nakon što je osjetio da jako dobro radi u klinču. Tako je sredinom runde Todorović prepoznao izlazak na distancu kao taktiku koju treba upotrijebiti da bi ugrozio svog protivnika. Posljednju minutu runde tako je Duško preuzeo sredinu kaveza, odakle je kontrolirao distancu direkta. Činilo se da bi tako mogao privesti rundu kraju te ju vjerojatno uzeti na bodove, no u jednom trenutku doletio je munjeviti desni kroše, nakon kojeg su noge Brazilca zaplesale. Uskoro prolazi još jedan desni kroše, nakon čega je Perreira uz ogradu, a jedan udarac lijevom ga uskoro odvodi na pod. Tamo Todorović nastavlja udarcima i dolazi do prekida otprilike 15 sekundi prije kraja prve runde. Ovime je neporaženi mladi srpski borac došao do svog do sada najvrjednijeg postignuća u karijeri, SBC pojasa do 84 kilograma.

Prva borba glavnog programa donijela je nesretan kraj za Slavoljuba Mitića, koji je zbog posjekotine morao predati meč Alexu „Leko“Da Silvi. Brazilac mu je uspio otvoriti preveliku ranu na čelu, liječnici nisu uspjeli zaustaviti krvaranje i nažalost prekid je bio neminovan.

Na polovici programa održan je „co-main“ event, borba Damira „Dade“ Mihajlovića i Jhonnya Carlosa, koja je cijelu publiku digla na noge. I to nije bilo samo zbog nastupa domaćeg borca, nego zbog uzbuđenja koja je sjajan duel ponudio. Prva runda krenula je na nogama i tamo se akcija odvijala do sredine runde. Brazilac je bio onaj koji napada, dok je srpski borac tražio udarac iz kontre. Nekoliko zanimljivih udaraca je viđeno prije nego je Dado sredinom runde akciju odveo u parter. Tamo je viđena njegova dominacija, a pred kraj runde dolazi do vrata svog protivnika, no nije bilo dovoljno vremena da ga završi. Druga runda je krenula jako loše po Mihajlovića, nakon što Brazilac pogađa strašan high kick. Domaći borac je na leđima, tamo prima još koji udarac, no uspijeva se sabrati i doći u gornju poziciju. Nije se odmah u potpunosti izvukao jer upada u giljotinu, no ona nije bila dovoljno čvrsta i Brazilac pušta stisak. Mihajlović nakon toga napada kimuru, koju je imao jako blizu završetka, ali opet je Brazilac hrabar i ne predaje se. Čak dolazi do gornje pozicije, odakle pokušava ofenzivije raditi, no upravo to je dočekao Mihajlović za svoj potez borbe. U jednom trenutku uspio je prebaciti noge i zatvoriti trokut, što je dovelo do tapkanja, za njegovu veliku pobjedu.

Do pobjede nažalost nije uspio doći Marko Petković iz beogradskog Secutora. Njegov protivnik bio je vrlo čvrsti Hatef Moeil iz UFD Gyma, a presudilo je dominantno hrvanje i gornja kontrola borca iz Düsseldorfa. Više puta srušio je Petkovića na pod, ovaj nije uspijevao napraviti ništa iz garda te je jednoglasnom odlukom sudaca doživio prvi poraz u profesionalnoj karijeri.

Borba Warlessona Ribeira i Dušana Salikovića nažalost je odlučena zbog ozljeda srpskog borca. Brazilac je prvu rundu uspio odraditi kroz kontrolu, no bez previše šteta, da bi u drugoj rundi krenula ozbiljnija akcija. Ipak, tijekom nje je Saliković nezgodno stao, što je rezultiralo ozljedom zgloba zbog koje nije bio u stanju nastaviti borbu.

Pravi show i publici vjerojatno najuzbudljiviju borbu večeri odradili su Ugur Ozkapan, još jedan UFD Gym borac i Edis Bešić, teškaš iz BiH koji je borbu prihvatio prije samo dva dana. Ovu borbu možemo opisati kao srce na pladnju oba borca, budući da su dali sve što su imali. Prvu rundu viđen je otvoren „fajt“ dva borca koji nisu imali namjeru ući s defenzivnim pristupom te se kroz cijelu rundu činilo da će bombe letjeti sve dok jedan ne padne. No, brade su bile čvrste, a u kuteve obojica odlaze umorni i potrošeni. Drugu rundu vidimo zanimljiv pristup Bešića, koji se odlučio čekati priliku za proći „overhand“ udarcem i dočekao je. Jedan je završio posred lica njegovog protivnika, no ovaj ostaje na nogama. Imao je nakon toga Bešić prilike i u parteru, publika ga je maksimalno motivirala, no nije uspio. Nažalost po Bešića, nedostatak priprema ostavio ga je bez snage te u trećoj rundi jedva stoji, što Nijemac, koji je imao tek nešto više snage, koristi da bi pričekao priliku, a kada ju je dočekao je udarcem bacio Bešića na pod, gdje još jednom serijom dovodi okršaj do prekida.

U prve dvije borbe večeri vidjeli smo pobjedu Alije Tucka giljotinom u prvoj rundi protiv Anđelka Kitića, dok je program otvorila pobjeda Ognjena Salatića protiv Mustaphe Al Zaina. Bilaje to borba s puno preokreta unutar grapplinga, a posebno vrijedi spomenuti treću rundu, u kojoj je Salatić dominirao, tražio je prekid, no ipak do njega nije došao. Unatoč tome, pobjeda jednoglasnom sudačkom odlukom mu je apsolutno zasluženo pripala.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI