Povodom Svjetskog dana moždanog udara, naučite ga prepoznati i spriječiti!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 29.10.2014 13:20h Autor:

Povodom Svjetskog dana moždanog udara koji se obilježava upravo danas, odlučili smo upozoriti na simptome, važnost preventivnih aktivnosti, zdravog života, te čimbenike rizika moždanog udara, a sve kako bi se moždani udar mogao prevenirati. Naime, u Hrvatskoj je moždani udar na drugom mjestu po smrtnosti, baš kao i u ostatku Europe.

Ovom ćemo se prigodom prisjetiti i boraca koji su preminuli upravo od moždanog udara. Moždani pogađa i mlade, a nesreća je zadesila 26-godišnjeg MMA borca, Leonarda Souzu, koji je od moždanog udara preminuo uoči vaganja, dan prije eventa. Ken Norton, bivši teškaški prvak svijeta u boksu, također je preminuo od moždanog udara u dobi od 70 godina. Norton je u povijest ušao 1970. godine kada je pobijedio velikog Muhammada Alija, a u tom meču mu je slomio čeljust.  I Shane del Rosario umro je od iste bolesti. UFC-ov borac nije preživio dva moždana udara te je preminuo u 30-toj godini.

Sad kad smo vas uvjerili da moždani udar pogađa osobe sve životne dobi, pa i aktivne sportaše koji primjenjuju zdrav način života,  naučimo simptome moždanog udar, kako bi pravobitnom reakcijom sebi ili nekom drugome spasili život.

Uobičajeni simpotmi moždanog udara uključuju:

Naglu otupljelost ili slabodst lica, ruke ili noge – pogotovo samo jedne strane tijela
Nagli nastup zbunjenosti
Poteškoće s govorom ili razumijevanjem govora drugih
Nagle tegobe vida na jedno ili oba oka
Nalgla vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
Nagla jaka glavobolja

Ako sumnjate na moždani udar, procijenite simptome na sljedeći način:

1. Zamolite osobu da se nasmiješi. Jesu li mišići jedne strane lica toliko opušteni da vise?
2. Zamolite osobu da podigne obje ruke ispred sebe. Može li obje jednako visoko podignuti?
3. Zamolite osobu da izgovori jednostavnu rečenicu. Obratite pažnju na mrmljanje i nerazuman govor.


Ako su se vaše sumnje potvrdile, smjesta nazovite hitnu pomoć (194 ili univerzalni broj za hitne slučajeve 112). Nemojte čekati jer što više vremena prođe, to će moza pretrpjeti više štete!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI