Pijetraj odgovorio Hrgoviću: Tko misli da drugome treba dati pola svoje plaće, neka to prvi sam učini!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 28.06.2018 14:19h Autor:

Hrgovic i Pijetraj

Proslavljeni hrvatski boksački trener i aktualni izbornik boksačke reprezentacije je odlučio javno reagirati prioćenjem za medije vezano uz priču s honorarom trenera njegovog bivšeg pulena Filipa Hrgovića.

Podsjećamo kako je osvajač olimpijskog odličja prije otprilike tjedan dana izazvao incident u Hrvatskom boksačkom savezu. Razlog je taj što je Savez odbio dati pola Pijetrajevog honorara ostvarenog radi osvajanja odličja u Rio de Janeiru njegovom novom treneru Hassanu Youssufu.

Hrgović je u prostorijama Saveza verbalno napao glavnog tajnika Marka Marovića, a navodno mu je i fizički prijetio zbog čega je pozvana policija. Iz Saveza su se vrlo brzo očitovali priopćenjem koje smo prenijeli u cijelosti, a Hrgović je ponovno u srijedu postavio ultimatum – ili dajte honorar, ili odustajem od OI 2020.

Pijetrajevo priopćenje za medije prenosimo u cijelosti.

“Teško je racionalno objasniti zašto Filip Hrgović smatra da je, potpuno suprotno propisima Hrvatskog olimpijskog odbora, zdravoj logici i pravdi, pozvan odlučivati o financiranju mog trenerskog rada. Temeljem brončane olimpijske medalje na Igrama u Rio de Janeiru u kolovozu 2016. godine, Hrgović je dobio svoju zasluženu stipendiju, dok sam ja odlukom Vijeća HOO-a sukladno Statutu i drugim aktima HOO-a uvršten među vrhunske trenere i dobio propisanu mjesečnu novčanu naknadu.

Naknadu sam zaradio svojih znanjem, radom i odricanjem moje obitelji i mene, a na temelju rezultata boksača koje sam doveo do međunarodnih uspjeha, nezabilježenih u hrvatskom boksu u posljednjih 40-ak godina.


Pravo na naknadu vremenski je ograničeno, odnosno HOO propisuje da se mora kontinuirano potvrđivati novim uspjesima i novim vrhunskim rezultatima. Dvije godine nakon Hrgovićeve olimpijske bronce, moj je trenerski rad dobio novu potvrdu srebrnom medaljom Marka Miluna na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine. Milun je tako istaknuo i kandidaturu za nastup na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, a ja sam dobio mogućnost ponovno kandidirati za HOO-ovu naknadu za vrhunske trenere.

To ujedno znači i da isplata naknade nije vezana za ime boksača, nego za rezultat. Naime, boksač nakon osvajanja medalje može prestati boksati ili napustiti zemlju ili promijeniti trenera, ali to ne utječe na status njegova dotadašnjeg trenera u HOO-u.

Da bi neki drugi trener dobio istovjetnu naknadu, mora u sljedećem razdoblju postići kriterijski rezultat u skladu s propisima HOO-a. Naknada se ne može „naslijediti“ zajedno s boksačem. Naknadu se dobiva za ostvareni rezultat, a ne za rezultat koji tek treba ostvariti. Tako nalažu propisi, a tako je i jedino moralno ispravno.


Nijedan boksač kojeg sam trenirao nikad nije bio uskraćen niti za jednu kunu iz fondova sportskih saveza ili HOO-a na koju je imao pravo. Možemo raspravljati jesu li iznosi niski ili visoki, ali kakvi god oni bili, uvijek će biti pojedinaca koji smatraju da su zakinuti i da baš oni zaslužuju mnogo više.

I na kraju, molim sve dobre ljude koji smatraju da je ispravno oduzeti nekome polovicu plaće i bez ikakva uporišta u propisima dodijeliti je nekome drugome, neka to prvo učine sa svojom plaćom.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI