Pijetraj objasnio poziv Babića: Bepo Filipi je potpuno nespreman

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 13.06.2017 15:46h Autor:

Filipi i Babić

Hrvatski boksački izbornik Leonard Pijetraj je odgovorio na javne prozivke povodom izbora boksača za seniorsko Europsko prvenstvo u Ukrajini koje se održava od 16. do 24. lipnja u ukrajinskom Harkivu. Sporan je bio izbor u teškoj kategoriji gdje je hrvatski izbornik odabrao Alena Babića ispred Josipa Bepa Filipija. Pijetraj se za Babića odlučio nakon dva reprezentativna sparinga u kojima je procijenio da je Babić bio bolji i da je trenutačno u boljoj formi od konkurenta. To je razljutilo glavnog trenera BK Gladijator Tomu Kadića koji ga je javno prozvao zbog nedostatka kriterija i nepotizma.

Podsjećamo, dvojac je boksao čak dva puta u službenim mečevima u posljednjih nešto više od dva mjeseca. Najprije je Babić pobijedio u okršaju WSB lige (France Fighting Roosters vs. British Lionhearts), da bi samo tjedan dana kasnije Filipi slavio u polufinalu državnog prvenstva. U obraćanju javnosti, Pijetraj je objasnio koji su kriteriji prema kojima boksači odlaze na velika natjecanja. Odbacio je optužbe o pristranosti jer je sam trener Babića u BK Leonardo, a analizirao je i njihovu trenutačnu formu koju smatra presudnom za dobar rezultat u Ukrajini.

“Nažalost, po ne znam koji put u boks dolaze ljudi za koje nitko nije čuo. Niti se zna odakle su došli, a ja se svaki put iznova moram opravdavati, jer dotični žele doći do rezultata i pozicija nekim samo njima znanim, kraćim putovima. Svatko ima pravo postavljati pitanja i kritizirati moj rad. Međutim, neprimjereno je davati lažne izjave, skrivati činjenice, postavljati svoje uvjete, isticati svoje interese i preispitivati moj osobni integritet. Nakon 42 godine bavljenja isključivo sportom, nakon gotovo 30 godina trenerskog rada u boksu, nakon mnoštva osvojenih medalja i iskustava u najvećim svjetskim centrima boksa, nemam potrebu opravdavati sebe i svoje odluke, ali da još jednom podsjetim sve ljubitelje boksa na moje kriterije i moj način rada.”

“Za mene vrijedi samo jedan kriterij, a to je kvaliteta boksačke predstave u ringu. Ponekad je moja izbornička pozicija nezahvalna, jer teško je odlučiti između nekoliko dobrih boksača u istoj kategoriji. a na reprezentativno natjecanje može ići samo jedan. Nažalost, mi u Hrvatskoj takvih dilema baš i nemamo, pa ni odluke nisu teške. Na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u teškoj kategoriji (do 91 kg) Bepo Filipi imao je samo jedan meč i to protiv Alena Babića. U tom meču Babić je imao čak 102 udarca više od Filipija. Utemeljenost sudačke odluke ovaj put neću preispitivati, iako se radilo o sucima iz Srbije, u čijoj ligi boksaju i Bepo i njegov brat Toni Filipi.”

“U teškoj kategoriji bila su prijavljena samo četiri boksača. Išlo se na ruku braći Filipi, pa sam kao izbornik predložio da ih se razdvoji u ždrijebu, kako ne bi boksali međusobno odmah u polufinalu. Njih dvojica nisu htjeli boksati međusobno u finalu, nego su se dogovorili da naslov pripadne Bepu. U situaciji kad finalisti ne žele boksati, smatram da i trećeplasirani zaslužuje drukčiji tretman.
Tako je Bepo Filipi imao samo jedan meč na osnovu kojeg je nemoguće procijeniti formu. Dva tjedna prije Prvenstva Hrvatske, na terenu Bepove momčadi u Londonu i uz neutralne i nepristrane suce, Babić je u meču Svjetske boksačke serije (WSB) uvjerljivo bodovno pobijedio Filipija.”

Pijetraj tvrdi da je organizirao reprezentativne sparinge upravo da bi eliminirao bilo kakve optužbe o pristranosti. A zatim je i analizirao sparinge koji su se održali.

“Čak i kad boksač na Prvenstvu Hrvatske ima više mečeva, ni to nije jamstvo da će dva mjeseca kasnije, za vrijeme Europskog prvenstva biti u formi. Zato su najavljeni izborni sparinzi i mečevi, na kojima se konstantno može pratiti forma i boksače držati u natjecateljskoj tenziji kako se ne bi opustili. Bepo Filipi je odbio doći na meč s Babićem u Osijeku, koji se trebao održati u posljednjem kolu Prve hrvatske boksačke lige 3. lipnja i koji je također trebao biti provjera za EP u Harkivu. Filipijev trener Tomo Kadić je tada izjavio sljedeće: „Mi ne želimo doći u Osijek, jer Bepo je prvak Hrvatske i bit ćemo ‘ozlijeđeni’“. Već taj potez dovoljan je razlog za eliminaciju iz reprezentacije, ali najavio sam da će biti održana još dva sparinga za sve reprezentativce. Navedeni sparinzi bili su održani pod uvjetima koji odgovaraju Filipiju i njegovom treneru, čak je drugi sparing održan u njihovoj dvorani. Na inzistiranje suparničkog tabora, Babić je na oba sparinga morao nositi kacigu i rukavice koje su oni odredili.”

 

“Tijekom prvog sparinga (8. lipnja) Bepo je bio uzdrman u drugoj rundi i jedva je izdržao do kraja runde. Kraj sparinga dočekao je na nogama samo zahvaljujući držanju za suparnika. U drugom sparingu (11. lipnja) Filipi je boksao vidno van forme i ponovno jedva izdržao tri runde. Njegovom treneru predložio sam da spariraju i više rundi, kao on to ne bi kasnije nazivao ‘polusparinzima’, ali niti jednog trenutka suprotna strana nije pokazala volju za dodatnim rundama. Statistika drugog sparinga pokazuje da je Bepo Filipi potpuno nespreman, odnosno da pripreme nisu bile adekvatne. Kad je njegov trener Tomo Kadić to vidio, odmah je pronašao krivca u drugima, kako bi skrenuo pozornost sa svog početničkog eksperimentiranja u pripremi iskusnih boksača s kojima nikada dotad nije radio.”

Statistika udaraca tijekom drugog sparinga je sljedeća:

1. runda:
Babić    112
Filipi    47

2. runda:
Babić    111
Filipi    53

3. runda:
Babić    101
Filipi    39

UKUPNO:
Babić    323
Filipi    139

“Babić je, dakle, imao 184 udarca više. Svaki trener koji drži do sebe zapitao bi se gdje je pogriješio u pripremi svog boksača, jer ova je statistika poražavajuća za Filipija i njegovog trenera.”

“A sada nešto o kriterijima. Kad su u kategoriji samo četiri boksača onda ne možemo utemeljeno govoriti o prvom, drugom i trećem, jer je baza jednostavno presiromašna. Bepo Filipi prošle je godine bio treći na Prvenstvu Hrvatske, ali ipak je dobio priliku boksati u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Prije dvije godine, Filipi je bio također bio treći na Prvenstvu Hrvatske, u polufinalu ga je pobijedio upravo Babić, ali Bepo je otišao na Europske igre i tamo osvojio broncu. Marko Milun, inače boksač BK Leonardo, ove je godine prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji (do 91 kg), ali mjesto u reprezentaciji na EP-u u Harkivu ponuđeno je Marinu Mindoljeviću. Moj sin Erik Pijetraj također je aktualni prvak Hrvatske, ali ipak je trebao odraditi izborne sparinge s doprvakom Mihaelom Jugovićem kojeg također trenira Tomo Kadić. Međutim, Kadić nije doveo Jugovića na sparinge, iako je nakon Prvenstva Hrvatske inzistirao na njima. Erik zbog bolesti nije uspio postići vrhunsku formu, pa je Jugoviću ponuđeno da nastupi na EP-u i bez sparinga, ali je trener Kadić i to odbio. Nijedan boksač nije oštećen i za sve boksače vrijede isti kriteriji. Prvenstvo Hrvatske nikad nije bilo jedini i glavni kriterij, pogotovo ne u kategorijama u kojima su nastupila samo četvorica boksača. Na kraju, molim sve one koji se ne razumiju u boks da se ne bave njime, odnosno da pristojno pitaju ako ih nešto zanima.”

Prozivku Pijetraja od strane Tome Kadića možete pročitati na njegovom Facebook statusu:

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI