Napustio nas je jedan od najvećih: Preminuo je Marijan Beneš!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 04.09.2018 16:10h Autor:

Marijan Beneš

Jedan od najboljih boksača bivše Jugoslavije, Banjalučanin Marijan Beneš, je preminuo danas, 4. rujna, u 68. godini života.

Ovaj brilijantni boksač je obilježio čitavu eru jugoslavenskog boksa. 1973. na Europskom prvenstvu u Beogradu je osvojio zlatnu medalju što mu je najveći uspjeh u izuzetno bogatoj amaterskoj karijeri. Iste godine je proglašen i najboljim sportašem u čitavoj Jugoslaviji. Navodno je tijekom amaterske karijere odradio 394 meča od čega je izgubio u njih tek 29. Višestruki je prvak bivše Jugoslavije, a 1976. je nastupio i na Olimpijskim igrama u Montrealu, no poražen je u drugom kolu.

1977. godine prelazi u profesionalce i vrlo brzo se penje gotovo na sam europski vrh. Dvije godine kasnije, u svojoj Banja Luci, osvaja EBU-ovu europsku titulu nokautiravši dotadašnjeg šampiona Francuza Gilberta Cohena u četvrtoj rundi. Pojas je uspješno branio četiri put da bi ga u konačnici izgubio 1981. od Louisa Acariesa.

1979. godine je dobio priliku boriti se i za svjetski WBA pojas, no na koncu je nakon 15 rundi poražen jednoglasnom odlukom sudaca od strane Ayuba Kalulea.

Teška ozljeda lijevog oka ga je natjerala da 1983. i konačno napusti ring. U profesionalnoj karijeri je ostvario 32 pobjede (21 nokaut) i 6 poraza. 1991. i 1997. je odradio još dva meča (Banja Luka i Požega), no tada je već bio debelo van svojih najboljih boksačkih dana.

Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji vratio se u svoju Banja Luku koju je bio prisiljen napustiti radi mnogobrojnih prijetnji koje je dobivao. Svoju imovinu, medalje i pehare je prodao u bezcjenje kako bi preživio, a posljednje godine života je proveo u potpunoj neimaštini.

Marijan Beneš će zauvijek biti zapamćen kao jedan od najvećih boksača s ovih prostora!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI