Najmlađi hrvatski boksački profesionalac u lovu na mediteranski WBC pojas

Vijesti iz regije 23.01.2017 15:50h Autor:

© G.I. Tepeš

U ponedjeljak je na konferenciji za medije najavljena humanitarno – sportska priredba “ZAGREB BOXING EXPLOSION” koja će se održati 18. veljače . Zagreb će biti domaćin ovog sportskog događaja u čast Jose Sulaimana i Muhammad Alija te povodom obljetnice 100 godina islama u Hrvatskoj, otrkivaju organizatori.

“Ovo je još jedan izuzetan, kvalitetan događaj kojemu će Zagreb biti domaćin. Bez obzira koliko bili objektivni, nadamo se da će Pupek napraviti još jedan korak naprijed u svojoj karijeri i ponijeti titulu prvaka.“ rekao je na konferenciji g. Milan Ćolić pomočnik pročelnika za sport i mlade u gradu Zagrebu koji je došao u funkciji predstavnika Grada.

G. Houcine Houichi, podpredsjednik WBC-a i predsjednik afričkog saveza za profesionalni boks pod čijom je ingerencijom i područje Mediterana, dodao je:

“Ovo je prvi put da se memorijalni meč Jose Sulaimana i Muhammad Alia održava van granica SAD-a ili Meksika, ali nam nije prvi put da je WBC u Hrvatskoj, 2006. godine održan je naš svjetski kongres u Dubrovniku. Veoma se radujem meču između mladog i perspektivnog boksača Pupeka i boksača s velikim iskustvom Jean-Michel Hamilcaroa.”

“Izuzetno sam počašćen što sam dio manifestacije i što imam priliku da se borim za titulu WBC Mediteran prvaka. Zbog prijašnjih spriječenosti u vidu ozljeda, već 2 godine čekam na tu priliku. Dati ću sve od sebe kako bi titulu odnio u Francusku i nemam sumnji da ću biti uspješan. Pupek je mlad i iznimno ga poštujem jer ima hrabrosti stupiti sa mnom u ring.” rekao je Jean-Michel Hamilcaro (22-7-3).

Najmlađi profesionalni boksač u Hrvatskoj Luka Pupek (9-0) rekao je :

“Mislim da je vrijeme za mlade nade. Pun sam respekta prema svom protivniku, ali titula će ostati u Hrvatskoj!”

Nakon obraćanje medijima uslijedilo je službeno testno vaganje i fotografiranje izazivača s WBC pojasom. U kristalnoj dvorani hotela Westin, 18. veljače održat će se ovaj boksački turnir s humanitarnom notom, a uz revijalni program uvrstila se i svečana donatorska večera.

Pupek za sada nema niti jedan ozbiljan boksački meč

Ono što ipak upada u oči i što se mora istaknuti jest ideja (svakako loša) da jedan mladi i neiskusni boksač poput Pupeka uopće planira ukrstiti rukavice sa znatno starijim i višestruko iskusnijim boksačem poput Francuza Hamilcara. Naime, Luka Pupek nije imao amatersku bosačku karijeru što je uglavnom u pravilu pretpostavka da bi spremni ušli u tako ozbiljan i opasan profesionalni sport kao što je boks. U profesionalnoj karijeri koja traje tek dvije godine Pupek je sakupio tek 9 nastupa i to isključivo na malim lokalnim priredbama (Sinj, Samobor, Opatija…).

Kada uzmete u obzir podatak da Pupek nikada nije pobijedio nikoga tko ima pozitivan boksački “score”, onda je čuđenje još veće. Naime, zagrebački boksač za sada ima slavlja protiv protivnika s redom negativnim “scoreom” koji i služe da bi se nekome umjetno napumpao njegov profesionalni boksački “score”. Nakon što je boksao s protivnicima koji imaju 0-1, 0-5, 0-37, 1-4, 2-3, 2-5, 14-52 i 3-4, malo je reći da se Pupek u dosadašnjoj karijeri nikada nije niti susreo s ozbiljnim boksačem, a kamoli ga pobijedio.

Da budemo pošteni, niti Francuz Hamilcaro nije vrh europskog boksa unatoč puno boljem “scoreu” i znatno više iskustva. Sve bitne mečeve koje je ikada boksao protiv solidnih protivnika je i izgubio, a većina pobjeda Hamilcara je također protiv imena s negativnim “scoreom”.

Zaključno, titule i pojasevi nisu nešto što karijeru tako mladog i neiskusnog boksača poput Luke Pupeka može dići na viši nivo. Jedino mukotrpan i pošten rad, te strpljivo i pametno izgrađivanje karijere su nešto što na koncu može rezultirati uspjehom u sportu kao što je profesionalni boks.

Prečaci često mogu biti kobni i završe katastrofalno. To je nešto o čemu moraju voditi brigu i oni koji vode karijere profesionalnih boksača i onih koji to žele biti…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI