Međunarodni olimpijski odbor se ogradio od MMA-ja na Hrvatskoj sportskoj konferenciji

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 16.09.2013 10:21h Autor:

Hrvatska sportska konferencija

Na ovog vikenda održanoj Hrvatskoj Sportskoj Konferenciji (Croatian Sports Conference), koja je pažnju javnosti privukla i zbog gostovanja legendarnog portugalskog nogometaša Louisa Figa, tema jedne od panel diskusija bila i slobodna borba odnosno ekspanzija MMA-ja.

To nikako nije sjelo Međunarodnom olimpijskom odboru, koji je preko HHO-a partner konferencije, pa se ogradio od panel diskusije priopćenjem u kojem se "de facto" tvrdi da slobodna borba nije sport i da s njom ne žele imati nikakve veze.

"Stav Međunarodnog olimpijskog odbora je toliko snažan povodom ovog pitanja da je jedan od uvjeta vraćanja hrvanja u olipijski program bilo odmicanje Svjetske hrvačke federacije od Međunarodnog MMA saveza", stajalo je u priopćenju koje je na početku diskusije pročitao glavni urednik Fight Channela Marko Petrak koji je ujedno bio i moderator rasprave.

Među uglednim gostima panela su se našli i hrvatski UFC borac Igor Pokrajac, kick boks trener koji je vodio Mirka Filipovića Marjan Žižanović, vlasnik Fight Channela i predsjednik FFC-a, Orsat Zovko te čelnici Hrvatske MMA lige Goran Husić i Tomislav Novosel.

Svi gosti su se složili da je slobodna borba stigmatizirana iz političkih razloga jer je njezina rastuća popularnost postala velika prijetnja drugim borilačkim sportovima poput Muay Thaija, hrvanja, boksa, juda i slično.

Zovko je najavio ekspanziju svoje promocije na druge europske zemlje te smatra da će Hrvatska (i Europa) kroz desetak godina ipak sustići Ameriku i slijediti trendove prema kojima se UFC priredbe prenose na najvećoj nacionalnoj TV kući FOX i na kojima se reklamiraju veliki brandovi poput Nikea, Bud lighta, Harley Davisona i slično.

Husić se nada da će njegova Liga iznjedriti barem jednog nasljednika Mirka Filipovića ili Igora Pokrajca te je također najavio ekspanziju projekta na druge europske zemlje i to već u skorašnjem periodu.

U svakom slučaju samo održavanje panel diskusije kojoj je tema bila slobodna borba na Konferenciji koja je u pravilu rezervirana za "main stream" sportove pokazuje da se MMA više ne može ignorirati i da su moderni gladijatori stvarnost. Šteta što rasprava nije privukla više znatiželjnika jer se radilo o zaista zanimljivoj i poučnoj diskusiji.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI