Matej Batinić: Moje borbe nisu dosadne, borim se na način da pobjeđujem

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 20.11.2014 20:00h Autor:

Matej Batinić

Matej Batinić će, sutra u Poreču, pokušati doći do svoje 16. pobjede u profesionalnoj karijeri te pete na FFC-u. Protivnik mu je Nicolai Salchow iz Njemačke, i to mu je sigurno najteži ispit do sada, barem unutar FFC-ova ringa. Porazgovarali smo s Matejem i najavili meč.

Teo Radnić, Attila Petrovszki, Sandor Okros i Ivan Brkljača, četiri su borca koja je Matej Batinić savladao u FFC ringu do sada. Protiv prve dvojice je slavio gušenjem, dok je drugu dvojicu iskontrolirao i slavio odlukom sudaca. Unatoč sjajnom pro skoru 15-1, naslovu pobjednika Hrvatske MMA lige te prozivanjem najvećim hrvatskim MMA potencijalom, u posljednje vrijeme smo među fanovima mogli čuti komentare da su Batinićeve borbe dosadne. 

Nešto o tome, kao i o njegovom novom nastupu, na sutrašnjem FFC 15 eventu u Poreču, gdje se sastaje s neporaženim Nicolaiem Salchowom iz Njemačke, rekao je Matej u ovom razgovoru za naš portal.

Prošlo je pet mjeseci od tvoje posljednje borbe, protiv Ivana Brkljače, kako si zadovoljan tim nastupom?

Zaista je već dosta prošlo od mog zadnjeg nastupa. Prošle sam godine imao puno više posla odnosno mečeva, budući da sam nastupio u MMA ligi i na FFC-u. Ove se godine to razrijedilo, pa mi je ovo tek treći meč u 2014., što je velika razlika u usporedbi s prošlogodišnjih sedam. Moja posljednja borba je prošla kako je i trebala i kako sam planirao, jer da nije, završilo bi drugačije. Zadovoljan sam kako sam odradio, jer sam cijelu borbu dominirao, a čak sam ga par puta pustio u gornju poziciju, da bih probudio publiku koja je navijala za njega, jer smo se borili na njegovom domaćem terenu, u Zadru. Imao sam par prilika završiti borbu, i u stojci i u parteru, ali se Brkljača odlično držao, što pokazuje koliko je dobar i srčan borac te kako se opasno boriti protiv domaćina ukoliko nisi maksimalno spreman.

Na čemu si najviše radio na treningu u ovih posljednjih pet mjeseci?

Tijekom ljeta sam najviše radio na snazi te sam dobio popriličan broj kilograma. Početkom rujna sam se vratio u dvoranu i krenuo s pripremama za meč, a radio sam na svim segmentima borbe. Tako da, ne bih se nigdje trebao osjećati ugroženim od strane bilo kojeg protivnika.

Nakon posljednjih nastupa, posebno dva u FFC-u, čitali smo komentare kako su tvoje borbe dosadne i neatraktivne. što imaš reći o tome?

Evo, meni je to prvi glas, ne znam zašto su neatraktivne, možda zato što nema nokauta? Svatko ima svoj stil borbe i svatko se priprema i slaže taktiku u odnosu na svog protivnika i njegove mane. Ako vidim da je moj protivnik lošiji hrvački i da ga mogu baciti te izdominirati u parteru, bolje ću napraviti to, nego riskirati da dobijem neki "lucky punch", jer svi smo mi borci i znamo udarati. Netko bolje i snažnije, a netko lošije, no svi znamo. Doći će na red borci koje treba nokautirati, kako bi ih se pobijedilo, pa možda mi onda borbe postanu atraktivnije, hehe. Sve u svemu, meni moje borbe nisu dosadne, jer se za svaku pripremam 100% i dajem sve od sebe. U njima vidim više od same pobjede.

Unatoč tome, clj opravdava sredstvo, tvoj je skor 15-1. Misliš li da si mogao doći do njega i da si se borio drugačije?

Kako drugačije, da nisam pobjeđivao? Borio sam se na načine da bih pobjeđivao. Uvijek ima raznih načina na koje možeš doći do pobjede i zato je MMA specifičan kao sport. Sposobnost svakog borca može doći do izražaja, a nesavršenost u svemu pokazuje savršenstvo samog sporta.

Protivnik ti je neporaženi Nijemac Salchow. Koliko si ga uspio proučiti, gdje je najopasniji?

Nisam ga nešto previše proučavao. Ono što sam vidio je da stoji u kontra gardu i da forsira parter.

Što očekuješ od njega, i kako misliš parirati tome?

Očekujem da se pojavi na vaganju i da u petak odradimo meč!

Misliš li da bi pobjedom u ovoj borbi mogao izboriti priliku za napad na FFC pojas? Koga tu vidiš kao najveću konkurenciju?

I bez ove borbe, mislim kako bih se trebao boriti za pojas. Svi ostali imaju lošije skorove od mene i manji broj mečeva unutar FFC organizacije. Ne znam koga bih izdvojio, ali bilo tko, tko bi se borio za titulu prvaka, bit će ozbiljan i opasan protivnik.

Tvoj prijatelj Filip Pejić se bori protiv Croate Barria. Možeš li prognozirati taj meč?

Moj prijatelj i bivši timski kolega, pošto ja više nisam u Ban timu. U ovoj prognozi ne mogu biti objektivan, jer smo Fićo i ja dobri prijatelji i dugo smo trenirali zajedno. Znam njegove prednosti i kvalitete i naravno da očekujem njegovu ekspresnu pobjedu. Croata će mu biti dobar protivnik, svi hvale njegovo hrvanje, no pošto do sad nisam radio s njim, ne mogu reći koliko je dobar u odnosu na Fiću i da li bi ga tu mogao ugroziti koliko svi najavljuju. Borba će sve pokazati.

Znamo da studiraš, jesi blizu kraju i kad ćeš se moći u potpunosti posvetiti MMA karijeri?

Upravo sam završio preddiplomski studij na Agronomskom fakultetu i upisao diplomski studij Fitomedicine. Za sada je sve išlo u roku te se nadam da ću tako i nastaviti, pa bih do kraja 2016. godine trebao završiti. Nakon toga, ako ne bude nekog sigurnog posla, mogao bih se u potpunosti posvetiti MMA karijeri i probati napraviti nešto više, no naravno da tu još imam puno posla. Moram napredovati u određenim segmentima i nije dovoljna samo želja za uspjehom. Moram se još više posvetiti treninzima, ako želim dodatno napredovati.

Razgovarao: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI