HBS u priopćenju: “Hrgoviću treba pomoć stručnih službi, a tu ne mislimo na boksačkog trenera!”

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 20.06.2018 13:32h Autor:

Filip Hrgović

Hrvatski boksački savez se očitovao priopćenjem na službenim stranicama nakon održane press konferencije na temu izgreda koji je hrvatski profesionalac i osvajač olimpijske bronce Filip Hrgović napravio u prostorijama Saveza.

U prioćenju ponavljaju optužbe koje su već izrečene na teret Hrgovića prema kojima je “grubo verbalno vrijeđao službenika saveza, kao i sve ostale članove Izvršnog odbora, ali je i prijetio fizičkim nasiljem.”

Hrgović je, ponavljamo, te optužbe odbacio i tvrdi da je u afektu rekao nekoliko riječi Marku Maroviću, ali da mu nikada nije prijetio.

Nadalje, u priopćenju se navodi da ovo nije prvi Hrgovićev ovakav ispad, ali i da je “prekršio ranije dano obećanje da će nastupiti za WSB momčad Hrvatski vitezovi, kao i na Svjetskom i Europskom prvenstvu 2017. godine”.

Na koncu pozivaju Hrgovića da se ispriča, o čemu smo već pisali, ili najavljuju tužbe.

Zaključuju da bi trebao “potražiti pomoć stručnih službi, a tu ne misle na novog trenera”, sugerirajući očito da Hrgoviću treba psihološka pomoć.

Čitavo priopćenje pročitajte u nastavku:

“Nakon nasilničkih izgreda Filipa Hrgovića,  sazvali smo Predsjedništvo HBS-a sa članovima Izvršnog odbora te donijeli zajednički stav.

Naime dana 15.lipnja 2018., u petak, Filip Hrgović posjetio je prostorije HBS-a u kojima je nasilnički nasrnuo na Glavnog tajnika HBS-a prijeteći mu fizičkim nasiljem, ali i grubo verbalno vrijeđajući uz psovke, njega i sve članove Izvršnog odbora, spominjući kroz psovke majku, Boga i nazivajući ih lažovima. Histerično je galamio i prijetio kako će demolirati ured, a sve nas razbiti, dok je tajniku nakon prijetnji poručio: „pogledaj se kako izgledaš, žao mi te jer imaš metar i pol, inače bi te razbio“. Na izlasku iz ureda, strgnuo je uokvirenu fotografiju sa zida te je istu snažno razbio o pločice. Narednog dana u subotu 16. lipnja 2018., nastavio je sa verbalnim nasiljem na sazvanoj konferenciji za novinare, nazivajući članove Hrvatskog boksačkog saveza, lažovima, uhljebima, parazitima, miševima, udbašima, mrziteljima Hrvatske, hrvatskih simbola i pjesama te jugonostalgičarima. (postoji autentična snimka sa spomenute konferencije za novinare).

Ovakvo nasilničko ponašanje ne događa se prvi put. Već ranije je prijetio telefonskim putem bivšem predsjedniku HBS-a i sadašnjem članu IO-a Anti Vičeviću te  Glavnom tajniku Maroviću, za što je tada bio i prijavljen nadležnim tijelima. Također, na Svjetskom prvenstvu u Almatiju, razbijao je inventar te je posljedično dobio od Svjetske organizacije novčanu kaznu i  suspenziju.

Ono što je F. Hrgovića nagnalo na nervozu, jeste zapravo njegov odnos s bivšim trenerom Leonardom Pijetrajem. Čovjekom koji ga je i doveo do Olimpijade. HBS ima uspravnicu, a to je Hrvatski olimpijski odbor, čije pravilnike i zakonitosti poštuje, a što to znači, znaju i glavni tajnik HOO-a g. Josip Čop i predsjednik g. Zlatko Mateša. Leonard Pijetraj je najtrofejniji hrvatski boksački trener te osvajač svjetskih i europskih medalja u taekwondou, koji je kao takav i vrlo poštovan u boksačkim krugovima, ali i u drugim borilačkim sportovima.

Što se tiče sastava IO-a i vodstva HBS-a, čine ga časni ljudi, generali pobjedničke hrvatske vojske, gospodarstvenici koji zapošljavaju od 15 do 150 radnika u svojim poduzećima, bivši boksački šampioni, neki i braća poginulih branitelja iz domovinskog rata, branitelji, a od kojih je jedan i više puta ranjavan.

Filip Hrgović je kroz sport nažalost i sam bio hrvatski vojnik temeljem sporazuma HOO-a i MORH-a o podršci vrhunskim sportašima. Da su se svi branitelji, koji su živote položili za domovinu, ali i mi koji smo preživjeli domovinski rat ponašali ovako kao što se ponaša F. Hrgović, on bi danas boksao za Jugoslaviju jer Hrvatske države ne bi bilo. On nas proziva jugonostalgičarima, a sam je nemuštim izlikama prekršio obećanje da će nastupiti za nacionalni boksački tim Hrvatski vitezovi u Svjetskoj boksačkoj ligi, kao što je i godinu dana ranije odbio nastupiti na Europskom i Svjetskom seniorskom prvenstvu. Naš WSB tim Hrvatski vitezovi nastupa pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a boksači u ring izlaze praćeni domoljubnom pjesmom „Lijepa li si“, ogrnuti plaštem s pleterom te poznatim hrvatskim crveno bijelim kockicama.

F. Hrgović očito treba pomoć stručnih službi, a pri tom ne smatramo da su to boksački treneri.

Dobili smo i potporu od mnogih braniteljskih udruga sa svih strana RH, bivših pripadnika postrojbi specijalne policije, gardijskih brigada i inih sudionika domovinskog rata. Potpora nam dolazi i izvan granica Hrvatske, iz zemalja Europe, gdje smo posljednih godina prepoznati kao Savez koji ustrajno i marljivo podiže kvalitetu boksa u svim operativnim segmentima. Samo prošle godine smo u Hrvatsku donijeli devet europskih i jednu svjetsku medalju, a u 2018. već četiri europska odličja od čega tri seniorska. Što se tiče nacionalnog prvenstva i Svjetske boksačke lige sa tim ste rezultatima već upoznati.

Zbog uvreda koje je F.H. iznio prema vrijednim djelatnicima HBS-a te članovima IO-a, neki najvljuju privatne tužbe, a neki se ne žele kontaminirati nasilnim karakterom F.Hrgovića. Pozivam institucije RH da djeluju i zaštite dignitet spomenutih ljudi, ali i njihovu osobnu sigurnost nakon izrečenih prijetnji.

Ujedno se zahvaljujem svima iz medija, kao i djelatnicima MUP-a koji su pravodobno i profesionalno odreagirali i zaštitili djelatnike na dan nesportskog i nemilog događaja.

HBS će donijeti odluku o stavu prema F.Hrgoviću te tražiti očitovanje od Središnjeg državnog ureda za sport i HOO kao nadležnih institucija.

I na kraju, u športskom duhu, ostavljamo F. H. mogućnost javne isprike vezano za nasilničke ispade 15. i 16. lipnja 2018. godine.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI