FS anketa: Je li meč Luka Pupek vs. Jean Michel Hamilcaro bio namješten?

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 20.02.2017 14:14h Autor:

© G.I. Tepeš

Dobro pročitajte i analizirajte ovaj POPIS objavljen od uglednog ESPN-a. Ako imate vremena lako je pronaći i razne druge analize i ljestvice težine globalnih sportova. Uvijek će na prvom mjestu biti samo jedan – boks. S razlogom. Ne postoji toliko fizički, psihički i tehnički zahtjevan sport kojim se čovjek može baviti, kao što je to šakački sport. Upravo u tome leži i veličina čitavog sporta i njegovih šampiona. Nije teško shvatiti zašto će svijet uvijek posebno štovati imena kao što su Muhammad Ali, Mike Tyson, Lennox Lewis… Biti boksački prvak je nešto posebno. Ili kako je Mike Tyson rekao: “Svi bi htjeli biti zvijer, dok ne dođe vrijeme za ono s čim se prave zvijeri bave”.

U subotnjem kasnovečernjem terminu je na hrvatskoj nacionalnoj televiziji HRT-u, na drugom programu, emitiran boksački meč mladog hrvatskog boksača Luke Pupeka i Jean Michel Hamilcara za titulu mediteranskog prvaka po WBC federaciji u srednjoj kategoriji, koji se  odvijao u zagrebačkom Westinu. Meč je završio prekidom u 7. rundi nakon što se Jean Michel Hamilcaru u nekoliko navrata brojalo. Pupek je postao WBC prvak (mediteranski) sa samo 18 godina. Ako niste gledali meč i samo ste čuli rezultat to je sjajna vijest za hrvatski boks, a nije teško zaključiti da je rođena nova hrvatska boksačka zvijezda. Kako su to komentatori tijekom prijenosa uostalom i ustvrdili.

Od kuda onda toliko negativnih reakcija nakon meča hrvatskih boksačkih profesionalaca i općenito ljudi involviranih u ovaj sport? Od kuda onda njihovo gađenje zbog onoga što su vidjeli u ringu? Od kuda prezir, tuga pa i sram zbog toga što su i sami dio tog sporta? I to u ovako “velikom trenutku” za hrvatski boks…

“Pupek i HRT su se popišali na boks…”

Portal Dnevno.hr je objavio izjave nekoliko prekaljenih hrvatskih profesionalaca koji tvrde da je meč Pupek vs. Hamilcar namješten. Iza tih izjava stoje svojim znanjem i svojim renomeom. Nitko od njih nije Pupekov protivnik, niti rival. Oni nemaju ništa protiv Luke Pupeka. Teško je uopće zamisliti scenarij prema kojem bi ljubomora, jal i zavist bili uzrok jednoglasnog gađenja koje su boksači i općenito borilački svijet izrazili prema onome što se dogodilo u subotu u Westinu.

I zaista, ako ste gledali meč, u ringu su se odvijale neke za boks do sada neviđene stvari. Neovisno o tome jeste li boksački stručnjak ili ne, neovisno jeste li bili ikada u ringu, neovisno pratite li uopće boks ili ne, neke stvari su jednostavno bile nelogične za sport u kojem je cilj nauditi protivniku. Poput toga da je gostujući boksač hrvatskog udarao gotovo isključivo – u ramena. Ne čak niti u tijelo, nego u ruke i ramena. Tijekom čitavog meča. Takvu taktiku do sada u profesionalnom boksu nismo vidjeli. Inače, slična vježba se zaista radi na boksačkim treninzima, a cilj joj je trenirati jedan inače opasan sport bez ozljeda i rizika od težih udaraca. Do sada ovakva taktika nije primjenjena u samom profesionalnom meču, no evo za sve postoji prvi put. S druge strane Hamilcaro je padao od udaraca koji su sjedali u blok i koji nisu pogađali metu. Usporeni “slow motioni” i “super slow motioni” su gadna stvar danas. Znate, prikažu i svaki prištić na licu sportaša, pa je mjesta pogotka 10-uncnih rukavica u današnje moderno doba televizije teško sakriti.

“Pupek i HRT su se popišali na boks…”, komentirao je hrvatski profesionalni boksač Jakov Gospić odmah nakon meča ono što je vidio na HRT-u, prenosi Dnevno.hr. Njegov stav su podržali Ivica Perković te Ivica Bačurin, također poznati hrvatski boksački profesionalci.

“Mali će nastradati. Ako mu budu sređivali mečeve, prije ili kasnije morat će dokazati svoj renome protiv borca u meču koji nije dogovoren, a onda će mu takav otkinut glavu!”, upozorio je još jedan hrvatski boksački profesionalac Ivan Jukić Juka te je dodaoo činjenicu da je mladi zadarski boksač Jerko Galešić nedavno boksao za IBF-ovu juniorsku svjetsku titulu u Leedsu, a da o tome nitko nije riječi progovorio.

“Neusporedivo više vrijedi njegov poraz, nego Pupekova pobjeda. Prisiljeni smo boksati vani, jer nam je to kruh od kojeg živimo, a u Hrvatskoj nas nitko ne doživljava. Nemamo potporu medija, sponzora niti lokalne zajednice. I onda nam još prirede ovakvu pljusku i to na nacionalnoj televiziji”, dodao je Jukić, a ponovno prenosi Dnevno.hr.

Kao što smo na početku rekli, ovo je tek mali dio komentara bitnih boksačkih aktera koji su s gražanjem doživjeli dvoboj Pupek vs. Hamilcaro. Dovoljno je prelistati njihove Facebook i Instagram profile i naći ćete još mnogo toga.

Pijetraj: Nisam namjerno gledao meč, da ga kasnije ne bi morao javno komentirati

Mi smo odlučili za komentar upitati čovjeka čiji boksački ugled seže daleko izvan granica Hrvatske. Mnogi će reći da se radi o jednom od najboljih trenera Europe, a njegovi rezultati svakako govore tome u prilog. Leonard Pijetraj je hrvatski boksački izbornik, nedavno je u Rio de Janieru osvojio broncu s Filipom Hrgovićem u teškoj kategoriji, a prošle godine je s istim boksačem i Hrvojem Sepom pomeo konkurenciju na Europskom prvenstvu osvojivši i zlato i broncu i upisavši se tako debelim slovima u hrvatske sportske almanahe. Trenirao je bezbroj amatera, ali i profesionalnih boksača.

Pijetraja smo upitali kako komentira meč Pupek vs. Hamilcar, a dobili smo znakovit odgovor.

“Nisam namjerno gledao meč, da ga kasnije ne bih morao javno komentirati”, poručio nam je Pijetraj dodavši da duži komentar od toga taj boksački meč od njega ne zaslužuje.

U najnovijoj anketi Fight Sitea vas pitamo za vaše mišljenje oko ovog sada već prilično kontroverznog meča. Ako ste naravno gledali prijenos na HRT-u. Je li dvoboj Pupek vs. Hamilcaro bio namješten ili nije?

Sve dodatne komentare i pojašnjenja svog odgovora možete napisati ispod članka ili na našem službenom Facebook profilu. Najzanimljivije ćemo objaviti u utorak. Hvala svima na glasovima i komentarima.

Je li boksački meč Luka Pupek vs. Jean Michel Hamilcaro bio namješten?
  • Da, tako mi je izgledalo. x 586 puta75%
  • Teško mi je procijeniti. x 116 puta15%
  • Ne, sve je bilo čisto. x 75 puta10%

Ukupno glasano: 777 puta

Loading ... Loading ...

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI