FFC morao otkazati cijeli event, kod čak četiri borca pronađeni teški zdravstveni problemi

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 10.11.2018 10:16h Autor:

Flip Pejić FFC 34

FFC jučer ipak nije održao svoj 34. event i ukupno četvrti u Las Vegasu. Razlog tomu je što je aneurizma u mozgu pronađena kod čak četvorice boraca, a pokraj strogih pravila komisije Nevade nije bilo nikakve šanse pronaći im zamjene.

Nažalost, zdravstveni problemi nisu pronađeni samo kod planiranog protivnika Filipa Pejića, nego je čak četiri borca ostalo bez dozvole za nastup, nakon čega nije bilo izbora nego sve otkazati, odnosno odgoditi za neku bolju prigodu. Atletska komisija Nevade je obavijestila što je zapravo slučaj, putem svog javnog priopćenja.

“Atletska komisije Nevade zahtjeva niz medicinskih pregleda koje borac mora odraditi da bi dobio dozvolu za profesionalni nastup. Naša glavna briga je njihovo fizičko stanje. Jedan od glavnih testova je magnetska rezonanca mozga, što je test koji ukazuje na strukturu i stanje arterija koje dovode krv do mozga. Ovim putem je ovlašteni liječnik odradio testove koji su pokazali kako nekoliko boraca, koji su trebali nastupiti na eventu 9. studenog, neće moći nastupiti budući da im je pronađena aneurizma u mozgu. Rezultati su potvrđeni na idućoj pretrazi, odnosno CT-u, koji je još precizniji po tom pitanju”, stoji u službenom izvještaju komisije.

Aneurizma je, prema Wikipediji, naziv za abnormalno lokalno proširenje krvnih žila (arterija ili vena). Kako bi se aneurizma definirala, fokalno proširenje arterije mora iznositi bar 50% povećanja njenog normalnog promjera. Promjena je znatno učestalija kod arterija, a najčešće zahvaća aortu i arterije na bazi mozga. Aneurizme nastaju na mjestima gdje je oslabljena stjenka krvne žile, a može biti prirođena ili stečena (npr. traumatska ili mikotična aneurizma). Ono što je najveći problem i što je dovelo do otkazivanja borbe je situacija u kojoj slijedom udarca može doći do pucanja krvne žile i krvarenja koje može dovesti do smrtnog ishoda. Iz tog razloga komisija nije imala izbora nego borcima ne ustupiti dozvolu za nastup. Aneurizma se inače može riješiti kirurškim putem, nakon čega bi ovi borci trebali proći iduća testiranja, koja bi ih mogla “očistiti” pred iduće nastupe.

FFC inače nije mogao pronaći zamjenske borce zbog pravila atletske komisije, koja nalažu kako svi borci moraju biti kompletno testirani od strane njihovih liječnika te kako isti moraju imati test na HIV odrađen u posljednjih mjesec dana. Kako to testiranje, između uzimanja uzorka i dobivanja rezultata, traje oko tjedan dana, adekvatne borce je uistinu nemoguće pronaći i promocija nije imala nikakvog izbora, što je potvrdio i njen predsjednik Orsat Zovko.

“Izuzetno smo razočarani što moramo ovo učiniti, no nije bilo moguće u ovako kratkom vremenu posložiti program, nakon što smo ostali bez čak četiri od šest planiranih borbi. Naša dužnost je poštovati pravila i smjernice atletske komisije Nevade i u potpunosti respektiramo njihov način rada i odluke. Znamo kako je to u najboljem interesu boraca, a zaštita njihov zdravlja i naša najveća dužnost”, rekao je Zovko za službene web stranice Final Fight Championshipa.

FFC sa svojim programom nastavlja idućeg tjedna, kada bi se trebao održati event kojeg će predvoditi Samo Petje. Još uvijek nije poznato što će biti s borbama ugovorenim za otkazani event.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI