FFC 23 MMA: Laszlo Senyei i Ahmed Vila novi FFC prvaci!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 18.03.2016 22:26h Autor:

Ahmed Vila i Laszlo Senyei

Bečki FFC 23 event obilježilo je postavljanje dva nova FFC prvaka. Dok se u velteru znalo da će to biti novo, odnosno prvo ime, a to je Laszlo Senyei, u lakoj kategoriji sve je iznenadio Ahmed Vila. 19-godišnji sarajevski wunderkind nadmašio je dosadašnjeg prvaka Viktora Halmija, uzevši FFC pojas do 70 kilograma.

Senyei je u revanšu protiv Ivana Gluhaka gotovo reprizirao pobjedu iz njihove prve međusobne borbe, koju su odradili prije gotovo tri godine te je slavio trokutom. Vila je sve iznenadio te je postao FFC prvak, iako do prije dva dana uopće nije trebao nastupiti na ovom eventu. U glavnoj borbi je James Brum savladao Philippa Schranza, tako završivši izuzetno slabu večer za austrijske borce.

U nastavku pročitajte kako su protekle večerašnje borbe.

 Adam Borics def. Manuel Bilić – Prisiljavanje na predaju (trokut), 2. runda (3:32)

Jako je dobro krenula ova borba već od samog početka, a ova dva mlada borca su pokazala kako su spremna za dokazivanje. Bilić je pokušavao boksačkim tehnikama, dok je Borics jako dobro koristio svoju muay thai bazu pogađavši koljenima i kickovima, a u posljednjoj minuti runde upisao je i rušenje, došao do gornje pozicije, no Bilić se jako dobro izvlači i vraća na noge, gdje do kraja runde gledamo podjednaku borbu.

Druga runda se nastavlja u stand upu, gdje Borics napada laktovima, a krajem prve minute sele na pod. Borics je u gornjoj poziciji, no nije dovoljno aktivan te sudac Waterman ih vraća na noge. Tamo do rušenja dolazi Bilić, no 22-godišnji Mađar se sjajno snalazi, pogađa par laktova iz donje pozicije, nakon kojih koristi prilika da Bilića uhvati u trokut te ga nakon nekog vremena prisiljava na tapkanje.

Joey Kuiten def. Darko Banović – tehnički nokaut, 1. runda (3:38) 

Lošu večer za austrijske borce nastavlja Darko Banović, koji je iznenađujuće poražen od mladog talentiranog Nizozemca, Joeya Kuitena. Prvi trenuci borbe nisu to najavljivali, nakon što je Banović jako dobro kontrolirao situaciju, a već u prvoj minuti hvata vrat svog protivnika, no to nije bilo dovoljno čvrsto.

Banović je iskusno nastavio stvarati pritisak, ali onda je nakon nešto manje od tri minute borbe doletio high kick Nizozemca. Banović je zateturao, no uspio se oporaviti i doći do klinča. Ipak, Kuiten je osjetio situaciju, provukao još nekoliko laktova, a nakon toga i dva krošea, koja su Banovića bacili na pod, a suca Watermana prisilili da prekine borbu i spasi Banovića teških batina.

Laszlo Senyei def. Ivan Gluhak – Gušenje trokutom, 3. runda (3:31) – Borba za titulu!

Prvi FFC MMA revanš mađarski i hrvatski borac su nastavili tamo gdje su stali 2013. godine, kad je Senyei velikim preokretom savladao Gluhaka. Ovdje je Gluhak ponovno krenuo bolje, u prvoj rundi upisao čak tri rušenja i to nakon što je već u prvoj minuti primio nezgodno koljeno u bradu, nakon kojeg je uspio ostati pribran. Gluhak je bio bolji kroz prvih pet minuta, no ne može se reći da je osim spomenutih rušenja napravio nešto konkretno.

U drugoj rundi se počelo činiti kako je Senyei počeo dobro koristiti savjete svog kuta, a posebno se to vidjelo na pokušaju skraćivanja distance, budući da je u klinču pogađao bolje udarce. Gluhak je bio vrlo opasan svaki put kad je došao na udaljenost koja mu odgovara, no dobio se dojam kako je krajem runde sve umorniji, a da Senyei to sve bolje koristi.

Treću rundu Gluhak napada i na samom početku dobro pogađa, no više od toga nije mogao te Laszlo ponovno preuzima kontrolu. Tako je do sredine runde kad Gluhak pokušava doći do rušenja te u tome uspijeva, no nažalost po njega, to mu se nije isplatilo. Senyei je pokazao koliko je opasan na leđima, iskoristio je priliku da dođe do trokuta, a nakon što se okrenuo, Gluhaka je uspio ugušiti. Hrvatski borac nije htio tapkati, pokušao se boriti do samog kraja, no zahvat je bio prečvrst.

Senyei je tako trenutno na skoru 6-0, a svih svojih šest borbi odradio je u FFC-u. I ovako je postao prvi prvak ove promocije u velter kategoriji.

Ahmed Vila def. Viktor Halmi – jednoglasna odluka sudaca – Borba za titulu!

Bez ikakvog respekta prema iskusnom FFC prvaku krenuo je mladi Ahmed Vila i već nakon 15 sekundi ruši Halmia, koji s leđa pokušava doći do giljotine, no bez uspjeha. Halmi se nakon toga okreće i pogađa nekoliko laktova, no i mladi Sarajlija je opasan s leđa, gdje traži trokut na ruci i umalo do njega i dolazi. Do kraja runde viđeno je podosta tranzicija, gdje je Vila bio aktivniji i opasniji, posebno pred kraj runde, kad je odradio klasičnu “grindersku” kontrolu te time vjerojatno osigurao prvu dionicu u svoju korist.

I drugu rundi Vila nastavlja jednako te odmah dolazi do rušenja. Kontrolu ima dvije minute, no bez ozbiljnijih udaraca, nakon čega se Halmi uspio okrenuti, ali nakon pola minute Grant Waterman ih diže na noge. Tamo brzo do rušenja dolazi Halmi, no Vila hvata dobar gard i ne dozvoljava nikakvu štetu. Ipak, pogađa jedan zabranjeni udarac te zarađuje kazneni bod, što je jako dobro došlo Halmiju u ovom slučaju. Do kraja runde Halmi je u kontroli borbe te je ovih pet minuta neupitno pripalo njemu.

Prva minute posljednje runde prošla je u podosta neaktivnom stand upu, a nakon toga Vila kreće u rušenje i uspijeva, no Halmi se snalazi i hvata giljotinu, koja ipak nije dovoljno čvrsta. Vrlo brzo nakon toga, Vila prelazi u bočnu poziciju gdje traži svoju priliku, a ona dolazi kad Halmi pokušava promijeniti poziciju i time pušta Vili leđa. Vila je onda podosta naivno i neiskusno krenuo preagresivno što Halmi koristi te ponovno on dolazi u gornju poziciju. No, Mađar tamo ne radi gotovo nikakvu štetu, odnosno Vila iz donje pozicije provlači nekoliko laktova, da bi mu nakon toga uspio uhvatiti nogu i krenuti po zahvat, pa nakon toga ipak ponovno doći u bočnu poziciju. Vila je do kraja runde u prednosti te kraj borbe dočekuje u dominantnoj poziciji.

Sudačke kartice su pristigle i službeni najavljivač objavio je odluku. Ahmed Vila novi je FFC prvak u lakoj kategoriji i to kao 19-godišnjak koji se prije samo dva dana nije trebao ovdje niti boriti!

James Brum def. Philipp Schranz – jednoglasna sudačka odluka

Jako dobra prva runda između dva tehnički kvalitetna borca, gdje se vidjelo podosta akcije i pokušaja, no dojam je kako je Britanac bio bolji, čemu posebno pridonosi činjenica da je upisao dva rušenja. Oba borca su na event došla veoma spremni te su taktički kvalitetno odradili vrlo zanimljivih prvih pet minuta, no bez previše jakih udaraca.

Zato je odličan udarac došao već početkom druge runde i to od strane Schranza, nakon čega Austrijanac upisuje i rušenje, no bivši Cage Warriors borac se fantastično diže na noge. Tamo je i dalje Schranz bolji, a posebno je dobro sjeo desni kroše, koji je uzdrmao Bruma. Britanac ipak iskusno izlazi iz izmjene, a onda i upisuje rušenje. Drži poziciju do posljednje minute, kad se Schranz ustaje, pogađa koljeno, ali nakon toga ponovno završava na podu sve do kraja runde, odnosno Brum kvalitetno radi iz gornje pozicije skupljajući bodove.

U posljednjoj je rundi ponovno Brum ruši protivnika i bolji je sve do polovice runde, kad radi još jednu u nizu pogrešaka te dopušta Schranzu da ga okrene. Ipak, kvaliteta je ponovno presudila, nakon što se Brum još jednom uspio okrenuti i onda ponovno upisati rušenje. U posljednju minuti Brum ulazi na Schranzovim leđima, no domaći borac još jednom okreče i kreći po pokušaj prekida, no u tome nije uspio.

James Brum došao je do pobjede jednoglasnom odlukom te njegov profesionalni MMA skor trenutno iznosi fenomenalnih 18-3.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI