Evo detaljnog izvještaja s Prvenstva Hrvatske u grapplingu: Tko je bio najbolji?

Vijesti iz regije 01.03.2017 12:25h Autor:

Photo: Hrvatski grappling savez

Veljača se polagano pretvara u mjesec rezerviran za Prvenstvo Hrvatske u grapplingu. Riječ je o hrvačkom sportu u kojem natjecatelji, uz mogućnost ostvarivanja bodova pozicijskom nadmoći, mogu izboriti pobjedu prisilom suparnika na predaju nekim od brojnih dozvoljenih zahvata kao što su poluge i gušenja.

U subotu, 25.02.2017., okupili su se najbolji hrvatski muški i ženski grappleri i grapplerice da odluče o ovogodišnjim prvacima u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Organizatori iz zagrebačkog kluba Trešnjevka Thunders ugostili su natjecatelje i natjecateljice na već tradicionalnom mjestu, sportskoj dvorani OŠ Fran Galović u Zagrebu.

Ovogodišnje izdanje Prvenstva Hrvatske u grapplingu je pokazalo snagu i status tog sporta u Hrvatskoj; okupilo se preko 120 natjecatelja iz gotovo 30 klubova sa svih strana države. Brojni ljubitelji borilačkih sportova su mogli svjedočiti 150 uzbudljivih mečeva koji su se bez zastoja održavali na dva borilišta.

Prije početka natjecatelje su pozdravili i sreću im poželjeli Krešimir Jurković, prošlogodišnji zlatni do 92 kg, i osvajač brončane medalje na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Rimu, i u ime organizatora Stipe Pavičić, dopredsjednik Hrvatskog grappling saveza.

U jakoj se juniorskoj konkurenciji Jiu-Jitsu klub Mangetsu iz Zagreba pokazao najboljim, okitivši se sa četiri naslova prvaka. Od „starih“ lica, Šime Morović iz Hrvačkog kluba „Trešnjevka“ je u svojoj zadnjoj juniorskoj godini popravio prošlogodišnje drugo mjesto u kategoriji -77kg te osvojio naslov prvaka u kategoriji -84kg.

Vuković prva, slavili Milinković i Tadijanov

U konkurenciji juniorki je odaziv bio nešto slabiji, no zato mečevi nisu zaostajali u kvaliteti. „Povratnica“ Adriana Vuković nastupajući za svoj novi klub, HK „Trešnjevka“, s tri pobjede osvojila je prvo mjesto u kategoriji -64kg.

Među čak sedamdesetoricom prijavljenih seniora bila su i brojna poznata imena sa hrvatske grappling scene. Stipe Brčić iz JJK Mangetsu poboljšao je svoj prošlogodišnji rezultat i osvojio dvostruku krunu; uz uspješnu obranu prošlogodišnjeg naslova prvaka u kategoriji -66kg ove je godine osvojio i naslov prvaka u kategoriji -71kg.

Jedna od zanimljivijih priča je i pobjeda Tina Stojanca iz minhenškog Pound for Pound Gyma u kategoriji -77kg te zauzimanje petog mjesta u kategoriji -84kg. Tin, veteran brojnih grappling natjecanja u Hrvatskoj i regiji, je došao na iz Muenchena u Zagreb samo radi nastupa na Prvenstvu Hrvatske te je unatoč kasno noćnoj, višesatnoj, vožnji nastupio u dvije kategorije te u obje ostvario zapaženi rezultat.

Teže kategorije obilježene su dominacijom Osječana. Kategorije -84kg, -100kg i +100kg su sve redom pripale natjecateljima iz Hrvačkog kluba Osijek; Miro Erkapić, Ivica Tadijanov i Saša Milinković su se okitili naslovima prvaka Hrvatske.

U najbrojnijoj kategoriji uvijek spremni Luka Škorić iz zagrebačkog Black Dragon Alliancea je pobjedama u čak četiri meča osigurao naslov prvaka do 92kg.

Pobjedu u najlakšoj težinskoj kategoriji, onoj -62kg, je odnio Karlo Kartelo iz zagrebačkog kluba Trešnjevka Thunders.

Adriana Vuković ponovila je uspjeh iz juniorske konkurencije i osvojila seniorski naslov prvaka Hrvatske u kategoriji -64kg. Petra Raguž iz BJJ Factory Đakovo pokazala se iznimnom suparnicom, i pobijedila Adrianu u izravnom dvojobu, no nažalost ozljeda ju je spriječila da zaključi u svoju korist utrku za naslov prvakinje. Emma Kamarić iz Black Dragon Alliancea je prvakinja Hrvatske do 71kg.

Iako za dlaku nije osvojio medalju ovaj put, moramo spomenuti legendu hrvatske grappling scene, trešnjevačkog Zlatka Klarića, koji se i u 50-im godinama ravnopravno natječe sa  mnogo mlađom konkurencijom. I ove godine bilježio je pobjede i došao do polufinala, a medalja mu je izmakla tek u produžecima.

Najboljim klubom je, u vrlo tijesnoj završnici, zasluženo proglašen Ju-Jitsu klub Mangetsu iz Zagreba ispred HK Osijek.

Primjetno je da zagrebačko natjecanje, koje je već prošle godine bilo jako dobro posjećeno, i dalje raste. Organizacija je opet bila na vrhunskom nivou, a u velikoj konkurenciji svaka je medalja teško izborena. U najbrojnijoj kategoriji prvak je bio najbolji od čak devetnaestorice boraca, iz svih krajeva Hrvatske.

Iduće se godine, s obzirom na ponovljene brojne pozitivne komentare svih sudionika, očekuje i još veći broj natjecatelja i klubova!

Puni rezultati:

Juniori

58 kg
1 ŠTEFANAC Lovro JJ OMEGA
2 JERKOVIĆ Patrick MMA KOMODO
3 JERKOVIĆ Franco MMA KOMODO

62 kg
1 MARIĆ Filip KBJJ VINKOVCI

66 kg
1 HRESTAK Filip MANGETSU
2 IVANČIĆ Lovro HK OSIJEK
3 ŠALKOVIĆ Matej KBJJ VINKOVCI

71 kg
1 RUNJE Ivan LUTADOR VG
2 TOPLER Demian MMA KOMODO
3 LJUBAS Ante HK OSIJEK
3 SMAJLBEGOVIĆ Dino MANGETSU

77 kg
1 ČELIĆ Patrik MANGETSU
2 ŠTEFANAC Andrej UFK NOVI ZAGREB
3 KOMLJENOVIĆ Ante HK OSIJEK
3 SMAJLBEGOVIĆ Dino MANGETSU

84 kg
1 MOROVIĆ Šime HK TREŠNJEVKA
2 BOTIĆ Ante UNDERGROUND BLACK GYM
3 LEVAR Josip FIGHT FACTORY VG
3 ČELIĆ Patrik MANGETSU

92 kg
1 BARBIR Đani MANGETSU
2 SUBOTIČANEC Nikola JJ OMEGA
3 VINČIĆ Nebojša KBJJ VINKOVCI
3 PUĐ Filip MANGETSU

92+ kg
1 PUĐ Filip MANGETSU
2 JADRIC Franko ALLIANCE BLACK DRAGON SPLIT
3 VINČIĆ Nebojša KBJJ VINKOVCI

Seniori
62 kg
1 KARTELO Karlo TREŠNJEVKA THUNDERS
2 PEKIĆ Renato KSB VIROVITICA

66 kg
1 BRČIĆ Stipe MANGETSU
2 TURČIĆ Tomislav HK OSIJEK
3 ŠPIRK Alen GK KINGS
3 PUŠELJIĆ Ivo HK OSIJEK

71 kg
1 BRČIĆ Stipe MANGETSU
2 TKALEC Patrik GK KINGS
3 KRAJINOVIĆ Luka KBJJ DARDA
3 KOVAČEVIĆ Tomislav LUTADOR VG

77 kg
1 STOJANAC Tin POUND FOR POUND MUNICH
2 ARNOLD Max BLACK DRAGON ACADEMY
3 VUKMAN Ivan UNDERGROUND BLACK GYM
3 JURIĆ Filip RGA SUBOS

84 kg
1 ERKAPIĆ Miro HK OSIJEK
2 RAKOCIJA Ivan BLACK DRAGON ACADEMY
3 JUŽNIĆ Domagoj SUBOS
3 ANIĆ Ivan HK TREŠNJEVKA

92 kg
1 ŠKORIĆ Luka BLACK DRAGON ACADEMY
2 TODORIĆ Stipe LUTADOR VG
3 ARMANDA Danijel RGA SPLIT
3 KOŠČAK Hrvoje BLACK DRAGON ACADEMY

100 kg
1 TADIJANOV Ivica HK OSIJEK
2 MAJIĆ Filip GUERILLA ATHLETICS
3 ARMANDA Danijel RGA SPLIT

100+ kg
1 MILINKOVIĆ Saša HK OSIJEK
2 NIKOLIĆ Tomislav HK SPLIT
3 BUZOLIĆ Petar HK SPLIT
3 ORŠANIĆ Luka HK TREŠNJEVKA

Juniorke
64 kg
1 VUKOVIĆ Adriana HK TREŠNJEVKA
2 RAGUŽ Petra BJJ FACTORY ĐAKOVO
3 CIGETIC Gabrijela FIGHT FACTORY VG

Seniorke
64 kg
1 VUKOVIĆ Adriana HK TREŠNJEVKA
2 RAGUŽ Petra BJJ FACTORY ĐAKOVO
3 LUZAR Smajić Sara MMA KOMODO

71 kg
1 KAMARIĆ Emma BLACK DRAGON ACADEMY
2 LUZAR Smajić Sara MMA KOMODO

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI