Ekskluzivno: Predstavljamo vam tajnu suplementacije hrvatskih UFC boraca – doktora Paula Biondicha!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 29.09.2012 10:38h Autor:

Paul Biondich

Što Igor Pokrajac i Stipe Miočić imaju zajedničko osim što su obojica hrvatski borci u UFC-u? Istog liječnika. Slabo je, naime, poznato kako se za njihovu suplementaciju brine hrvatski iseljenik u Torontu Paul Biondich.

Da se radi o vrhunskom majstoru zanata pokazuje i podatak da je našeg liječnika angažirao i bivši UFC prvak, Vitor Belfort, ali i mnoga druga UFC imena. Biondich je u ekskluzivnom razgovoru za Fight Site otkrio tajnu svog uspjeha, ali je i kao veliki MMA fan prognozirao borbu Miočića i Struve. Nije teško pogoditi da kao favorita vidi hrvatskog borca, a kaže da neće biti niti blizu. Dapače, prognozira brutalnu pobjedu svog klijenta!

Srećem te već drugi-treći put s hrvatskim borcima kako im pomažeš. Što točno radiš?

"Ja sam kiropraktičar, bavim se i akupunkturom, a često borcima dajem nutricionističke savjete. Surađujem i s mnogim drugim sportašima. Često s borcima surađujem i prije samih mečeva. Ako netko ima problema s mišićima, s leđima ili nešto drugo, pomažem mu tijekom razdoblja prije mečeva da se pripremi.  Pomažem i oko suplementacije, sve kako bi se  što bolje pripremili."

Pokrajac mi je rekao da si bio iznimno korektan, da si mu ponudio pomoć jer ti je bitno održavati kontakt s hrvatskim borcima.

"Da, nema puno hrvatskih sportaša u svijetu, pa onim dobrima pokušavamo često pomoći, a to naši ljudi uvijek rade. Kad vidimo Hrvate u drugim državama uvijek pomognemo kad možemo. Kad je Pokrajac bio prošle godine u Torontu ja sam ga zvao i ponudio mu pomoć. Malo smo popričali, rekao je da bi mu pomoć dobro došla i polako smo započeli suradnju."

Radiš i s nekim poznatim imenima?

"Prošli tjedan sam radio primjerice i s Vitorom Belfortom, surađivao sam i s vrhunskim boksačima, hokejašima, tenisačima…"

Koja je tvoja tajna, u čemu si bolji od ostalih stručnjaka za prehranu? Vidjeli smo da si odmah nakon vaganja Igoru bio dao određene suplemente da vrati energiju.

"Ako se radi terapija poslije mečeva ili sportska suplementacija za snagu ili izdržljivost, bez obzira što je sportašu potrebno, imam dobar program za sve situacije. Što god treba ili vidim da negdje mogu pomoći, ja sam tu. No, ne postoji točan recept, svaki sportaš je drukčiji. Recimo nogometašima su potrebne potpuno drukčije stvari od borca ili tenisača."

"Kad su u pitanju suplementi, marketing je tu dosta utjecajan. Kada se pogledaju malo znanstvene činjenice, onda možete uočiti da neki suplementi i nisu tako korisni kao što se reklamiraju. Treba zbog toga znati što je kome potrebno. Ne treba ponekad previše komplicirati, treba samo pronaći ono pravo što je sportašu potrebno kako bi došlo do određene promjene. To je ono u čemu sam dobar."

Svako malo neki borac u UFC-u padne zbog dopinga. To je veliki problem kad je u pitanju probijanje u main stream medijima. U velikom broju sportova to je također slučaj, ali na borce se ipak posebno gleda. Kako bi ti to riješio? Mi imamo velika očekivanja od boraca, a ne smiju uzimati ništa ilegalno.

"Odgovor je zapravo lagan. Kad se zna što jesti, koje suplemente uzimati i kada se drži određenih pravila, onda nije potreban doping. Mnogi borci nemaju pravilnu prehranu i kvalitetne suplemente, pa se onda okreću dopingu. Sportaš može nevjerojatne stvari postići uz pravu prehranu, suplemente, dobar trening i kvalitetan odmor. Kad sam počeo surađivati s jednim profesionalnim nizozemskim nogometašem, bio sam šokiran koliko njemu zapravo nedostaju treninzi na visokom nivou."

Što je Miočiću potrebno?

"MMA je prvenstven anaerobni, a ne aerobni sport. Potrebno je zbog toga povećati određene vrijednosti."

Veliki si fan UFC-a, kakva je prognoza večerašnjeg meča?

"Očito da vidim Miočića kao pobjednika. On je iznimno nevjerojatan, vjerujem da će potpuno uništiti Struvea, očekujem njegovu brutalnu pobjedu."

Kada dolaziš u Hrvatsku, nedostaje li ti?

"Moja supruga je Hrvatica i svaki dan me pita kad ćemo u Hrvatsku. Posljednji put bili smo prije devet godina kad smo se vjenčali. Nadam se da ćemo iduće godine doći. Moj otac je iz Senja, a majka iz Čabra."

Može li se usporediti Hrvatska i Kanada?

"Ja Hrvatsku zapravo vidim u prednosti nad Kanadom, pogotovo kad usporedite kulturu, gastronomiju, povijest… Evo jednog promjera. Testosteron se može i prirodno povećati primjerice kiselim kupusom – zeljem, a toga ovdje baš i nema. Za izdržljivost je dobra cikla i blitva. Tu je i morska hrana bogata cinkom i magnezijem. Time se može podignuti razina testosterona, a to se zatim onda pravilno prenosi genetičkim kodom i na potomke. Zbog toga nije slučajno da su Hrvati obično prirodno veliki i jaki ljudi."

Mogao bi onda možda dovesti Overeema u Hrvatsku, njemu bi dobro došlo.

"Da, trebao bi puno zelja jesti hahaha…"

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI