Danas počinje EP u judu i nastavak borbe za Olimpijske igre

Vijesti iz regije 21.04.2016 09:26h Autor:

Zlatko Kumrić (Hrvatski judo savez)

U ruskom Kazanu danas počinje Europako judo prvenstvo na kojem će nastupiti 395 judašica i judaša iz 46 zemalja, a među njima su i hrvatski predstavnici. Uoči ždrijeba najviše se iščekivao rasplet u muškoj kategoriji do 100 kg zbog Zlatka Kumrića i plasmana na Olimpijske igre.

Kumrić je jedno od dva hrvatska imena koja još hvataju vlak za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje je već Barbara Matić u kategoriji do 70 kilograma. U ovom trenutku ispred Splićanina, nalaze se Britanac Fletcher i Mađar Cirjenics.

“Zlatko se bori za jedno ili dva mjesta u Riju, što ovisi i o kontinentalnoj kvoti, s Talijanom Di Guidom, Estoncem Minaskinom, Mađarom i Britancem. Jako je nezahvalno prognozirati, ali sedmo mjesto u Kazanu bi bio dobar rezultat. Uglavnom, sve do posljednje borbe neće se znati putnik za Rio.”, objasnio je Tomislav Marijanović, Kumrićev trener i olimpijac iz Londona 2012.

Ždrijeb je Kumriću donio Moldavca Tchaiija, a u slučaju pobjede išao bi na boljeg iz dvoboja Nikiforov – Cirjenics. Tako bi mogao u direktnom dvoboju s Mađarom odlučivati o Olimpijskim igrama.

Druga kandidatkinja za Rio je iskusna Marijana Mišković Hasanbegović, koja je u kategoriji do 63 kg, već osjetila draž Olimpijskih igara u Londonu 2012. Ona bi u Kazanu trebala dohvatiti medalju kako bi plasman na druge olimpijske igre bio vrlo izgledan. Nakon Europskog prvenstva slijede još dva turnira na kojima se hvataju bodovi za Olimpijske igre.

Hrvatski predstavnici s natjecanjem počinju u četvrtak kad na tatami izlazi Tihea Topolovec (do 52 kg), kadetska viceprvakinja svijeta. Petak je dan za Mišković Hasanbegović i Andreju Đaković (obje u kategoriji do 63 kg).

“Volio bih da Topolovec prođe prvu borbu i odmjeri snage s najboljom judašicom na svijetu u posljednje dvije godine, Kelemendi s Kosova. Đaković ima za protivnicu čvrstu i snažnu Francuskinju Loko, koja nastupa za Belgiju i može proći uz kvalitetnu taktičku pripremu. Mišković Hasanbegović ima Nizozemku Franssen od koje je izgubila na SP, a u nastavku ždrijeba bi imala Turkinju s kojom se bori za Rio. Brigita ide na Francuskinju Tchumeo, prvu nositeljicu i ponajbolju judašicu u njihovoj kategoriji.”, analizirao je Marijanović nakon ždrijeba.

U subotu nastupaju najjača hrvatska imena, aktualna juniorska prvakinja svijeta, Brigita Matić (do 78 kg), te Ivana Maranić (do 78 kg). Uz njih, na tatami u subotu izlazi viceprvakinja Europe do 23 godine, Ivana Šutalo (iznad 78 kg), te Zlatko Kumrić, viceprvak Europe do 23 godine.

Nedjelja je rezervirana za timska natjecanja, a Hrvatska će nastupiti s vrlo perspektivnom ženskom reprezentacijom, koja nažalost u svojoj postavi neće imati ponajbolju hrvatsku judašicu Barbaru Matić zbog ozljede ramena.

Pregled ždrijeba hrvatskih predstavnika:

Tihea Topolovec – Starkova (UKR) (do 52 kg)
Marijana Mišković Hasanbegović – Franssen (NED) (do 63 kg)
Andreja Đaković – Loko (BEL) (do 63 kg)
Brigita Matić – Tcheumeo (FRA) (do 78 kg)
Ivana Maranić – Powell (GBR) (do 78 kg)
Ivana Šutalo – Slutskaya (BLR) (iznad 78 kg)
Zlatko Kumrić – Tachii (MDA) (do 100 kg

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI