Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Daleko smo mi od Rusa, Hrvatska nema namjeru priznati MMA kao sport! | Fight Site

Daleko smo mi od Rusa, Hrvatska nema namjeru priznati MMA kao sport!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 03.10.2012 07:54h Autor:

MMA

Hoće li i kada MMA biti službeno priznat kao sport u Hrvatskoj? Pitanje je to na koje bi mnogi voljeli vidjeti pozitivan odgovor, no on je prema svemu sudeći u našem slučaju još zaista godinama i godinama daleko…

Ruska Federacija krajem prošlog mjeseca ugodno je iznenadila cijeli MMA svijet svojom odlukom da upravo tu borilačku disciplinu i službeno prizna kao sport te je određena MMA Unija, kojoj je Fedor Emelianenko na čelu, za vrhovnu organizaciju koja će nadzirati funkcioniranje klubova i biti zadužena za organizaciju službenih natjecanja.

Često kritizirana ruska vlast zbog svojih nerijetko nerazumnih odluka, pogotovo kad su u pitanju teme koje tek posljednjih godina u svijetu dobivaju na značaju, ovog je puta predvodnica u svijetu.

U susjednoj Srbiji nedavno se pokrenula inicijativa za zabranu MMA nakon što je iz pokrajine Vojvodina stigao takav zahtjev u njihovo Ministarstvo sporta. No, dogodio se kontra-efekt. Ministarstvo je taj zahtjev odbilo te čak i pomalo sramežljivo najavilo službeno definiranje tog sporta te uvođenje reda u njihov MMA svijet. Jedan je to mali, ali bitan korak k njihovom priznanju MMA kao sporta.

Mnogi su se tom prilikom zapitali kada će i Hrvatska napokon priznati MMA kao sport, kada će i Mirko Filipović kao jedan od najvećih sportaša u hrvatskoj povijesti napokon i službeno postati upravo to – sportaš.

Kakva je naša situacija? Zbog čega mi čekamo s priznanjem MMA kao sporta, a radi se o borilačkoj disciplini u kojoj smo iznimno uspješni. Ne samo što je Cro Cop svojevremeno bio jedan od najboljih MMA boraca na svijetu, već imamo veliki broj iznimno nadarenih sportaša koji su upravo MMA odabrali kao svoj životni poziv. Možemo to slobodno tako nazvati, jer želi li jedan sportaš doći do najviše razine kad je u pitanju MMA, ne može mu to biti samo usputni hobi.

No, prema svemu sudeći pomaka nabolje kad je u pitanju status mješovitih borilačkih vještina i dalje nema. U kontaktu s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta saznali smo da su oni takve odluke u potpunosti prepustili Hrvatskom olimpijskom odboru, koji će prema njihovim saznanjima čekati odluku Međunarodnog olimpijskog odbora. To bi ukratko značilo da MMA u Hrvatskoj neće službeno biti priznat kao sport još barem nekoliko godina, a i to je prilično optimističan pogled na situaciju. Čak je naveden i onaj "zadrti" pogled na MMA, prema kojem se radi o iznimno opasnom sportu.

"Sustav sporta u RH je uređen na način da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne donosi odluku o "priznavanju" nekoga sporta, već službenu nomenklaturu sportova i sportskih grana donosi Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora. Zadnja sjednica Vijeća održana je 6. srpnja 2012. godine, pročišćeni tekst Nomenklature športova i športskih grana nalazi se na mrežnim stranicama HOO-a (http://www.hoo.hr/dokumenti.aspx ).

HOO je već razmatrao pitanje slobodnih borbi odnosno ultimate fighta te je njihov stav da navedene aktivnosti ne mogu dobiti status sporta u RH, a sukladno stavovima Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je također bio konzultiran po ovom pitanju. Naime, Međunarodni olimpijski odbor kao niti SportAccord, krovna organizacija za olimpijske i neolimpijske sportove, ne priznaju pripadajuću međunarodnu asocijaciju MMA. Aktivnosti slobodnih borbi nisu u skladu s principima sporta i olimpizma, otvorenim načinom borbe bez zaštite se povrjeđuju gotovo svi dijelovi tijela, čime se dovodi u pitanje i ličnost sportaša i vrijednosti sporta i olimpizma.

Koliko smo upoznati, predmetna djelatnost slobodnih borbi kao i njihovi klubovi i organizacije, također se unapređuju, uvode zaštitu i modernizira se način borbe, no sukladno informacijama HOO-a, sve dok Međunarodni olimpijski odbor ne utvrdi pozitivan odnos priznanja predmetne aktivnosti, priznanjem WMMAF od strane MOO-a ili SportAccorda, predmetna aktivnost ne može se smatrati sportom", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Pitate se što je WMMAF? World Mixed Martial Arts Federation organizacija je koju Međunarodni olimpijski odbor dakle smatra vrhovnom na svjetskoj razini. Organizirali su ovog ljeta Svjetsko MMA prvenstvo za koje praktički nitko nije ni znao da se održalo u Estoniji, a na svom početku nazivali su se World kick-jitsu Federation.

WMMAF ne koristi ni kategorije koje se danas smatraju uobičajenim u MMA svijetu, već koriste svoje, a na spomenutom Svjetskom prvenstvu nije nastupio gotovo sigurno ijedan borac za kojeg ste ikad čuli. Hrvatska je članica WMMAF-a postala još 2009. godine putem Hrvatskog saveza slobodne borbe, ali nijedan Hrvat nije sudjelovao na Svjetskom prvenstvu. Korektnosti radi, spomenimo ipak da je HSSB čak i imao određenih inicijativa da se MMA prizna kao sport u Hrvatskoj, no bez previše uspjeha.

Na svojoj službenoj Internet stranici tijekom cijele ove godine WMMAF je objavio svega pet vijesti, što također govori jednim dijelom o njihovoj aktivnosti. Sve to ne nudi baš previše razloga za optimizam…

Zoran Zdelar
zoran.zdelar@fightchannel.hr

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI