Cro Copovo strpljenje i laktovi uništili Gonzagu: Mirko slavio nokautom u trećoj rundi!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 12.04.2015 02:21h Autor:

Mirko Filipović

Mirko Filipović odradio je prvo poglavlje svoje osvetničke misije u UFC-u te osvetio najbolniji poraz svoje MMA karijere. U trećoj rundi je, nokautom laktovima slavio nad Gabrielom Gonzagom. U sunaslovnoj borbi slavio je Jimi Manuwa protiv Iana Blachowitza u jednoj izuzetno izjednačenoj borbi, a za iznenađenje eventa pobrinula se Maryna Moroz, brzom pobjedom protiv Joanne Calderwood.

Kakva taktika, kako pametno odrađena borba i potvrdilo se ono što su tvrdili MMA analitičari. Najveća šansa Cro Copa protiv Gabriela Gonzage je u kondiciji. Brazilcu nije pomoglo niti to što je došao nikad mršaviji i spremniji, dvije runde je pokazao što zna, a onda je uslijedila Mirkova eksplozija.

Prvu rundu je Cro Cop držao defenzivniji korak čekajući priliku za udarac iz kontre, ali nije uspio. Sredinom runde Gonzaga ga ruši i dolazi u mount, ali Cro Cop se diže, slijedi pokušaj heel hooka, a Brazilac izlazi i uzvraća istom mjerom, no hrvatski borac se obranio te je tako i završilo prvih pet minuta. Početkom druge napokon slijedi high kick, no Gonzaga ga zamalo izbjegava, a malo nakon toga novi pokušaj napada završava hvatanjem noge i borba je ponovno u parteru. Posljednje dvije minute Gonzaga je u full mountu, no Cro Cop se i tu obranio te izborio treću rundu.

A onda je uslijedilo ono što se čekalo. Već kod prvog promašenog rušenja vidjelo se da je Gonzaga kondicijski na rubu, a malo kasnije se to i dokazalo. Cro Cop je kontrolirao klinč, došao do prvog knockdowna, gdje se Gonzaga izvukao, ali malo nakon toga slijedi drugi te bombardiranje laktovima, sve dok sudac Leon Roberts nije prekinuo borbu.

Jimi Manuwa I Jan Blachowitz pružili su jednu borbu dva podjednaka borca, koja bi vjerojatno u velikom broju organizacija završila neodlučeno, no u UFC-u suci ne vole davati 10-10 runde te je na kraju presudila blaga kontrola klinča Jimia Manuwe, koji je slavio odlukom sudaca. Dovoljno o tome govori statistika, gdje su borci po ukupnom broju udaraca i po broju efektivnih udaraca u potpunosti izjednačeni. Ukupni dojam kaže, bio je to rat na nogama, no ne toliko otvoren koliko su se fanovi nadali, budući da se dogodilo podosta klinč situacija.

Fenomenalnu borbu gledateljima su pružili Sheldon Wescott i Pawel Pawlak, a domaći borac je slavio nakon dinamične i aktivne tri runde, iako je prva gotovo u potpunosti pripala kanadskom borcu. Wescott je u svom stilu krenuo žestoko od prve sekunde, no to ga je i koštalo. Već je u prvoj polovici druge osjetio nedostatak snage, a Poljak je to koristio na najbolji način, kroz kontrolu i kvalitetno "tajmirane udarce". Izuzetno impresivan nastup Pawlaka u njegovoj drugoj UFC borbi.

A za iznenađenje večeri pobrinula se Maryna Moroz. Ukrajinka je bila veliki autsajder protiv Joanne Calderwood, kojoj se smiješila borba za naslov prvakinje, i to na domaćem terenu u Škotskoj, ali sad je sve to palo u vodu. Calderwood je krenula dobra, iz klinča i srušila svoju protivnicu, no kad je trebala krenuti u ground n' pound, upala je u polugu na ruci te bila prisiljena na tapkanje.
Nakon toga je uslijedilo malo "kečerskog" showa. Maryna je skočila na ogradu kaveza i počela prozivati prvakinju ove kategorije, Joannu Jedrzejczyk, a Poljakinja joj nije ostala dužna. Ustala je i rekla joj da je spremna isti trenutak. Ipak, teško da će Moroz već sad dobiti priliku napasti titulu, a nakon što je Calderwood otpala, u prvi plan dolazi Irkinja Aisling Daly, koja prije toga mora savladati Randu Markos, za dva tjedna u Kanadi.

Uvodni program ponudio je osam borbi, a neke vrijedi posebno spomenuti. Dugo se čekao debi Aleksandre Albu i Izabele Badurek, a ruska borkinja je opravdala lagani hype koji se stvorio oko nje. Iako je izgubila prvu rundu, a na sličan način krenula u drugu, dočekala je pogrešku svoje protivnice. Izabela je u jednom trenutku krenula na "double leg", Albu u tom trenutku lijevom rukom hvata vrat, a nakon pada na pod, uspijeva završiti jednoručnom giljotinom, koju je poduprla tijelom. Nije bilo klasično gušenje, ali ovaj zahvat "razvlačenja" vrata je strašno bolan i Izabela je morala tapkati.

Cage Warriors prvak Stevie Ray je također imao sjajan nastup te pobjedom prekidom osigurao mjesto na programu eventa u njegovoj Škotskoj. Bilo bi ga zanimljivo vidjeti protiv Josepha Duffya, protiv kojeg je trebao braniti naslov irske organizacije, ali sad su obojica u UFC-u. Impresivan je bio i Leon Edwards, posebno zbog toga što je ovom Englezu bilo potrebno samo osam sekundi da nokautira veterana organizacije, kao što je Seth Baczynski.

Do pobjeda odlukama došli su još neki borci, a to su Taylor Lapilus, Sergio Moraes i domaći borac Bartosz Fabinski, kao i Yaotzin Meza, no odluka o njegovoj pobjedi izazvala je prilično čuđenje. Posebno vrijedi spomenuti i teškaški meč, u kojem je Anthony Hamilton savladao Daniela Omielanczuka, ali jedino iz razloga što su prezentirali kako jedna MMA borba ne bi trebala izgledati. Jedna slaba runda, a nakon nje deset minuta gledanja dva borca koji su izgledali kao da su jedva dohodali do oktogona.

UFC Fight Night 64 – rezultati

Mirko Filipović def. Gabriel Gonzaga – KO (R3, 2:50)
Jimi Manuwa def. Jan Blachowitz – jednoglasna sudačka odluka
Pawel Pawlak def. Sheldon Wescott – jednoglasna sudačka odluka
Maryna Moroz def. Joanne Calderwood – SUB (R1, 1:30)
Leon Edwards def. Seth Baczynski – KO (R1, 0:08)
Bartosz Fabinski def. Garreth McLellen- jednoglasna sudačka odluka
Sergio Moraes def. Mickael Lebout – jednoglasna sudačka odluka
Yaotzin Meza def. Damian Statiak – jednoglasna sudačka odluka
Anthony Hamilton def. Daniel Omielanczuk- jednoglasna sudačka odluka
Aleksandra Albu def. Izabela Badurek – SUB (R2, 3:34)
Steven Ray def. Marcin Bandel – KO (R2, 1:35)
Taylor Lapidus def. Rocky Lee- jednoglasna sudačka odluka

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI