Cro Cop se prisjetio početaka, treninga u “garaži-svinjcu” i nastanka legendarnog nadimka

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 09.01.2017 12:55h Autor:

Cro Cop (Facebook)

Nakon što je objavio kraj karijere, Mirko Filipović se, poput mnogih koji su prije njega napravili isti potez, prisjetio ranih početaka i razloga zbog kojih se odlučio posvetiti borilačkom sportu, sportu koji će i u godinama nakon njegovog odlaska pamtiti neke od najboljih predstava koje je režirao na najvećim svjetskim pozornicama.

“Kao dječak bio sam živahan, a već kada sam imao 10-11 godina, zamolio sam tatu da mi napravi utege. Prve je napravio od nekih pružnih šina, a s 12 godina ja sam već naveliko radio zgibove i druge vježbe s vlastitom težinom. U to vrijeme volio sam i trčati, a nastupio sam i u atletskim utrkama”, prisjetio se Mirko djetinjstva i prvih susreta sa sportom pa nastavio opisom prostorije u kojoj je tada najviše trenirao.

“Bila je to napola garaža, a napola svinjac jer s druge strane zida doista su bile svinje. Bilo je tu i propuha jer je moje trenažno mjesto s jedne strane bilo otvoreno. Znalo je tu biti i nanosa snijega, no ni to meni nije smetalo, ali bi me tata u 23 sata došao upozoriti da bi sada bilo dosta, nakon četiri sata neumornog udaranja po vreći i rada s utezima.”

Prisjetio se Cro Cop ovom prigodom i svog profesionalnog debija kada je s 21 i pol godinom šokirao Francuza Jeromea Le Bannera, kao i onoga što je uslijedilo kasnije. Podsjetimo, nakon što se proslavio u kickboxingu, Mirko se posvetio amaterskom boksu gdje bilježi 48 pobjeda u 56 nastupa, a nešto kasnije odlučit će se na prelazak u svijet slobodne borbe.

Pričajući o tom razdoblju prisjeća se osvajanja Prideovog Grand Prixa (2006.) koje je posvetio pokojnom ocu Žarku, a tijekom teme o zlatnim danima otkrio je i priču iza nastanka legendarnog nadimka koji mu je predložio njegov tadašnji menadžer Orsat Zovko.

“Orsat je bio i moj menadžer kada sam se 1999. vraćao u Japan. On mi je tada puno pomogao oko vizualnog identiteta. Napravio je video s mojim borbama, ali i katalog kojim me je prezentirao Japancima, a i moj nadimak Cro Cop nastao je u razgovoru s njim. Morali smo naći borilačko ime jer svi su ga borci imali, a on je predložio Cro Cop i meni se to odmah svidjelo.”

Ovo je samo dio intervjua u kojem je Filipović za Večernji list prošao kroz veći dio svoje karijere i u kojem otkriva zanimljive činjenice o svarima po kojima ga danas prepoznaju diljem svijeta. Za cijeli razgovor s legendom hrvatske i svjetske borilačke scene posjetite sljedeći LINK.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI