Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Cro Cop prva "žrtva" rigorozne anti-doping politike koju provodi USADA! | Fight Site

Cro Cop prva "žrtva" rigorozne anti-doping politike koju provodi USADA!

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 12.11.2015 10:24h Autor:

doping

Mirko Filipović postao je prva žrtva nove UFC-ove anti-doping politike koju provodi uz pomoć USADA-e (Američka Anti-Doping Angencija). Kako je UFC objavio na svojim službenim stranicama Cro Cop je suspendiran zbog potencijalnog kršenja anti-doping pravila.

Dva dana nakon što je objavio da je završio karijeru Mirko Filipović suspendiran je od strane USADA-e zbog potencijalanog pada na doping testu. UFC je povodom toga izdao i službeno priopćenje na svojim stranicama uz obrazloženje da će uskoro biti objavljene dodatne informacije.

Zasad nije jasno niti je objašnjeno o kakvom se potencijalnom kršenju anti-doping pravila radi niti kada je Mirko Filipović testiran te na što je bio pozitivan. U cijeloj je priči ostalo još mnogo nepoznanica koje će vjerojatno biti razriješene sljedećih dana.

Cro Cop je tako postao prva žrtva novog rigoroznog "anti-doping" program koji je krenuo 1. srpnja. Program provodi Američka anti-dopinška agencija (USADA). Riječ je o neprofitnoj udruzi koju američki Kongres drži kao službenu anti-dopinšku agenciju za olimpijski sport u SAD-u.

Cijeli program je dugo najavljivan kao pokušaj da se promijeni stanje u vodećoj svjetskoj MMA promociji koja je u posljednje vrijeme bila sve više opterećena dopinškim skandalima. Kazne su vrlo rigorozne i već prvi prekršaj mogao bi rezultirati i suspenzijom u trajanju do 4 godine.

Evo kako se po tom programu određuju kazne zbog korištenja nedozvoljenih supstanci.

Kazne za specificirane nedozvoljene supstance:

prvi prekršaj – 2 godine suspenzije s mogućnošću dodatne dvije godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping skandala i slično

drugi prekršaj – dupla kazna u odnosu na prvi prekršaj

treći prekršaj – dupla kazna u odnosu na drugi prekršaj

Kazne za ne-specificirane nedozvoljene supstance:

prvi prekršaj – jedna godina s mogućnošću divije dodatne godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping skandala i slučno

drugi prekršaj – dupla kazna u odnosu na prvi prekršaj

treći prekršaj – dupla kazna u odnosu na drugi prekršaj

Osim ovih drakonskih kazni, sportaši koji su pali na doping testu će biti suspendirani ukoliko imaju zakazan meč, uzet će im se titula, ukoliko su UFC prvaci, bit će maknuti s rang ljestvice i bit će novčano kažnjeni. Planirano je da se novac od kazni koristi za dodatni razvitak anti-doping programa i edukaciju boraca.

USADA ima apsolutnu autonomnost u odnosu na UFC u smislu koga će se i kada testirati pa stoga ostaje otvoreno pitanje kada je i gdje Mirko Filipović testiran.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI