Cro Cop: Moj jedini doping bila su dva treninga dnevno

Vijesti iz regije 29.11.2015 11:45h Autor:

Mirko Filipović je u petak trebao u Seulu nastupati na prvom korejskom UFC-u, ali je tri tjedna prije borbe odustao zbog ozljede da bi dva dana kasnije bio optužen za doping od strane USADA-e i medija.

Karijeru je tako završio sa dvogodišnjom suspenzijom USADA-e i UFC-a, a od tada je nekoliko puta detaljno objasnio cijelu situaciju.

"Nije mi sve ovo trebalo, tko zna zašto je sve to dobro i od čega me to spasilo. Možda od neke teške ozljede, neke nove operacije, neke štete koja bi se mogla reflektirati na moje zdravlje. Ovako u borilačku mirovinu odlazim posve zdrav što su pokazali detaljnji pregledi napravljeni uoči borbe sa Gonzagom. A tada sam radio dvostruki magnet mozga, detaljne pretrage srca, krvotoka, pluća…", rekao je Mirko za Večernji list gledajući sve s pozitivne strane.

Iako odlazi s pobjedom, ne može biti zadovoljan jer je već osuđen zbog dopinga na temelju vlastitog priznanja, a ne pozitivnih nalaza. Zbog toga što je priznao nisu mu dali maksimalnu kaznu.

"Cijela ta situacija je bizarna jer sam obavijestio svog poslodavca da sam koristio nešto s liste zabranjenih sredstava. Mislio sam da nemam razloga bilo što skrivati. Htio sam se što prije oporaviti. Uostalom, i hormon rasta je dozvoljen ako ga agencija odobri u terapeutske svrhe, no s ozbirom da za takvu prepisku nije bilo vremena, ja ih nisam pitao za dopuštenje pa je nastao cirkus. Htio sam spasiti rame i borbu, a isto bih prošao i da sam uzeo banalnu vitaminsku infuziju koja je također na listi zabranjenih. Cijeli je slučaj USADA-i očito dobro došao da promoviraju sebe i svoju politiku", kaže Filipović.

Domaći stručnjaci potvrđuju da hormon može pomoći kod ozljeda kakvu ima Mirko i ne misle da bi mu pojačao performanse dok se koristi u terapeutske svrhe. Filipović je više puta tijekom karijere prozivao borce iz svjetskog vrha zbog dopinga, poput Alistaira Overeema. 

"Slažem se s time da sportaši ne smiju imati prednost nad suparnicima na račun nečega što unose u sebe. Borba protiv dopinga mora postojati, no za mene je doping samo ono što omogućuje sportašu da bude brži, jači, izdržljiviji, eksplozivniji, a ne ono što mu pomaže da se brže oporavi od ozljede. Po meni su aktualna pravila pretjerana, no svi ih moramo prihvatiti. Nije istina da sam ja uhvaćen u dopingu već je rečeno da sam prekršio pravila jer sam uzeo bez odobrenja nešto što služi za sanaciju ozljeda", objasnio je Mirko.

U razgovoru je dodao i da mu nije žao što se "sam prijavio", ali ljuti ga senzacionalistički pristup medija koji ga prozivaju za doping.

"Moj jedini doping bila su dva treninga dnevno", rekao je.
 
Kao i uvijek, nastavlja trenirati jer bez toga ne može, ali odbija pričati o novom povratku 2017. godine.

"To nije film koji ćete gledati. Uostalom, i tada ću biti pod ugovorom s UFC-om i ne mogu se boriti za drugu organizaciju sve dok me oni ne razriješe. No, i da se to dogodi ja ću tada imati 43 i u tim godinama doista nema smisla boriti se".

"Pokušao sam izračunati koliko sam ja to izveo high-kickova u svojoj karijeri. Treniram već 27 godina. Ako uzmemo da sam trenirao 10 000 dana i da sam na svakom treningu izveo u prosjeku 200 visokih udaraca nogom, a nekad sam ih radio i po 400, ispada da sam high-kick izveo oko dva milijuna puta. Nakon toga se i ne treba čuditi da mi svaka magnetska rezonancija tetiva i sjedne kosti počinje sa "degenerativne promjene".

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI