Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Četiri pitanja pred noćašnji meč Hrgovića i Corbina | Fight Site

Četiri pitanja pred noćašnji meč Hrgovića i Corbina

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 25.05.2019 21:24h Autor:

Hrgović vs. Corbin

Jako malo vremena dijeli nas do prvog meča Filipa Hrgovića u Americi. Prije nego najbolji hrvatski boksač uđe u ring, boksačkim fanovima i analitičarima kroz glavu prolaze mnoga pitanja. Ipak, četiri dolaze u prvi plan i ona su nabrojana u ovom tekstu.

Filip Hrgović veliki je favorit u noćašnjem meču. To je jasno u samom startu. Uostalom, uvijek je tako kad neki jaki promotori zapravo grade borce oko kojih imaju velike planove. Hrgović je svakako takav. Eddie Hearn imao je veliki izbor europskih boraca koje će prezentirati Americi. Odabrao je upravo našeg “El Animala”. U takvim slučajevima cilj je pronaći protivnika koji će izgledati dobro na papiru, pružiti pravi izazov, dozvoliti napredak u natjecateljski bitnom meču i osigurati priliku za skupljanje iskustva. Gregory Corbin protivnik je kojeg su Hearn i braća Sauerland odabrali za Hrgovića.

Među mnogim pitanjima koja se postavljaju, mi smo ovim putem odabrali četiri. Odgovore na njih nemamo, večeras bismo ih mogli dobiti, ali analiza nam svakako može poslužiti kao posljednja najava meča koji ćemo prati u 3 sata iza ponoći.

Može li Gregory Corbin pružiti pravi otpor Hrgoviću, kvalitetno ga testirati ili možda čak iznenaditi?

Pitanje koje bi se postavilo za bilo kojeg protivnika. Gregory Corbin svakako je kvalitetan boksač. Pobijediti u prvih 15 profesionalnih mečeva ne može bilo tko, neovisno o tome kakvi su protivnici. Čak i protiv Charlesa Martina, u meču koji je izgubio, Corbin je pokazao kvalitetu. U mladosti je bio jedan od najperspektivnijih boksača u Americi i “Golden Gloves” šampion. Ukratko, bio je amaterski prvak SAD-a. Sedam i pol godina u zatvoru napravili su svoje i Gregory Corbin nije postao boksač kakav je mogao biti niti se s 38 godina na leđima može nadati kako to može postati. No, Gregory Corbin je dobar i kvalitetan boksač.

Ono što je njegova najveća prednost, no u mečevima višeg ranga mu je i mana, je to što je Gregory Corbin dobar u apsolutno svakom aspektu “slatke znanosti”. S razlogom je navedeno “dobar”. On nigdje nije odličan, nema niti jedno oružje za koje se sad može reći da ga se njegovi protivnici moraju posebno paziti. Ipak, iz svega što smo vidjeli lako je zaključiti kako može iznenaditi Hrgovića ukoliko se ovaj ne bude pazio i pridržavao taktike.

Vjerujemo kako će to napraviti. Iako ima tek sedam profesionalnih mečeva iza sebe, Hrgović od početka boksa protiv kvalitetnih suparnika uz sjajno odrađeno doziranje kvalitete istih. Hrgović nema u svom “skoru” niti jednog protivnika negativnog omjera pobjeda i poraza. Anthony Joshua takva ima dva, Tyson Fury pet, a Deontay Wilder čak šest. Ovo odmah može poslužiti i kao odgovor na pitanje kako se Filip već uspio dovesti do pozicije Top 20 boksača. Upravo time što nije išao “graditi svoj skor”. Ne podcjenjujte Corbina, no isto tako budite sigurno da je Filip kvaliteta iznad. Sad je preostalo to dokazati.

Hoće li debi u Americi utjecati na Hrgovićevu izvedbu?

Ukratko, ne bi trebao. Filip je već ranije bio u Americi na pripremama, a ovog puta je tamo odradio cijeli glavni dio kampa. Problema oko vremenske razlika tako neće biti pa preostaje jedino svojevrsni pritisak vezan uz važnost meča. Filipovo samopouzdanje je toliko da vjerujemo kako niti tu neće biti te pojave, a i više puta je on sam naglašavao kako je ring isti, gdje god u svijetu se on nalazio.

Naravno da Filip ovim mečem može puno dobiti, ali još više i izgubiti. No, sumnjamo da on i razmišlja o mogućnosti poraza. Dok nema toga, nema niti straha, pritiska ili nesigurnosti. Filip će se u ringu osjećati kao da je u Zagrebu, Berlinu, Rigi ili Los Angelesu, bit će mu svejedno. On je u Oxon Hill otišao odraditi svoj posao.

Nikad teži Hrgović. Što možemo očekivati od njega u izdanju sa 110 kilograma?

Filip je četiri i pol kilograma teži nego za svoja dva posljednja meča i preko osam kilograma teži nego za meč protiv Filiberta Tovara koji je odradio u lipnju prošle godine. To nam odmah daje do znanja kako možemo očekivati neko novo izdanje. Možemo biti sigurni kako je nabacivanje dodatne mase došlo planski. Filipu je do sada najizraženiji nedostatak bio snaga udarca. Vidjelo se u posljednja dva meča kako njegov “single punch” nema snage za u trenutku ugroziti čvršćeg protivnika. Tako nešto dobiva se upravo povećanjem mase, posebno one mišićne. Snaga udarca time automatski raste, no ostaje pitanje brzine.

Kako je Filip proveo jedno dulje razdoblje u Americi, tijekom priprema za ovaj meč, nema sumnje da se s timom Pedra Diaza radilo upravo na tome. Često borci pokušavaju nabaciti masu, ali na način da ne gube brzinu i kondiciju. Upravo to dvoje je, uz tehniku, do sada bilo najveća kvaliteta Filipa Hrgovića. Za njegov stil boksa i dalje je važno da to isto drži na visokoj razini. Dakle, svakako možemo očekivati snažnijeg Filipa. Meč će nam dati odgovor na pitanje hoće li i dalje biti jednako pokretan i brz ili je za snagu bio spreman žrtvovati dio svojih drugih kvaliteta.

Hoćemo li ikad gledati Hrgovića nokautera?

Ovo je pitanje koje se jako dobro veže na prethodno. Ukoliko Filip bude snažniji, svakako će biti veća šansa da protivnika udarcem pošalje na pod. Fanovi vole nokaute i to one gdje presuđuje jedan udarac, jedna bomba. Boksači koji završavaju mečeve pritiskom i razbijanjem protivnikove obrane sve dok ne klonu ili sudac ne prekine nikad nisu bili popularni kao oni koji ruše jednim projektilom. Za Filipa bi bilo sjajno da se Americi predstavi kao takav.

To je naravno moguće, no Filip je sam rekao kako će boksati pažljivije, koristiti svoju prednost u dužini ruku i čekati. Dakle, agresivnog boksača koji ide uništiti protivnika nećete gledati. Danas sigurno, a vrlo lako moguće nikada. Takva je Filipova konstitucije, takve su mu prirodno dane karakteristike pa je jasno da će on najbolje izgledati dok se pametno kreće i traži priliku kroz kontru. U takvom slučaju, posebno ako protivnik izgubi strpljenje, moguće je dočekati bombu koja ruši. Isto tako, uvijek je moguće gledati taktički meč koji se neće svidjeti svakome, posebno ne široj publici koja boks ne gleda često niti dobro razumije njegove finese.

Tko zna, možda nas Filip iznenadi. Uostalom, radi s trenerom koji je iskusni stari lisac. Tek noćas, iza 3 sata, saznati ćemo što je to Pedro Diaz napravio od našeg boksača u pet mjeseci otkako smo ga posljednji put gledali. On mu je dao nadimak “El Animal” i nismo baš sigurni da je mislio na životinju koja vreba svoj plijen i čeka. Možda od Filipa Hrgovića danas vidimo izdanje grabežljivca, a to bi bilo ono što će itekako razveseliti fanove.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI