Božo Starčević o pozivu na OI i razlozima zbog kojih je baš njemu pripala tražena pozivnica

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 15.07.2016 16:14h Autor:

Božo Starčević (Facebook)

Hrvatsko hrvanje ipak neće ostati bez predstavnika na Olimpijskim igrama koje nas očekuju ovog kolovoza u Riju. Sjajna vijest stigla je ove srijede na adresu Hrvatskog hrvačkog saveza i jedna od četiri dostupne pozivnice dospijela je u ruke Bože Starčevića, našeg predstavnika u kategoriji do 75 kilograma.

Čak tri puta je Starčević bio nadomak olimpijske norme: na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu kada je bio sedmi, a plasman je ostvarilo prvih šest, zatim i na kvalifikacijskim turnirima u Zrenjaninu i Istanbulu kada je natjecanja završavao kao treći, a na oba je plasman bio zagarantiran samo za finaliste.

Božo će tako postati četvrti hrvač koji je od osamostaljena predstavljao Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Prije njega je ta čast pripala Stipi Damjanoviću (1992. u Barceloni i 1996. u Atlanti) te braći Nenadu i Nevenu Žugaju (2012. u Londonu).

“Još sam prije dva tjedna imao informaciju da bi mogla stići ovakva vijest, ali da još ništa nije sigurno. Bio sam u iščekivanju i malo sam teže spavao tih dana, no srećom je sjajna vijest stigla i prekjučer sam dobio službenu potvrdu da ću nastupati u Riju”, otkrio je Starčević Fight Siteu.

Od razočaranja do preporoda

“Imam 27, a treniram od svoje devete godine. Svaki dan razmišljam kako bi vrh moje karijere bio nastup i uzimanje medalje na Olimpijskim igrama. Mislio sam da je taj san propao kad nisam uzeo normu u regularnim kvalifikacijama, a bio sam jako blizu tome. Ipak, stigao je poziv nakon kojeg sam se preporodio.”

Je li ovo uobičajena praksa i prema kojim ste kriterijima vi izabrani kao dobitnik jedne od četiri pozivnice?

“Ovo nije uobičajena praksa jer se ovakve pozivnice obično dijele državama koje su u ratu ili onima u kojima je hrvanje nije toliko razvijeno. Mi smo imali slučaj 1992. i 1996. kada smo zbog rata dobili pozivnicu za Stipu Damjanovića.

Kod mene je slučaj ipak drugačiji i ja sam dobio pozivnicu zbog tog nekog principa izvrsnosti jer sam stvarno konstantno bio u vrhu i svaki put mi je nedostajala nijansa za plasman. U objašnjenju je pisalo kako sam prvi ispod crte i da me se zove zbog kvalitete hrvanja. Sretan sam zbog ovog poziva i moram reći kako do istog nije lako doći jer u cijelom hrvačkom sportu postoje samo četiri pozivnice i jedna je upravo pripala meni.”

Ostaje li vam dovoljno vremena za kvalitetne pripreme?

“Kvalifikacije su mi završile u petom mjesecu i odlučio sam nakon istih uzeti odmor od dva tjedna. Dizao sam utege i nešto malo manje hrvao, a ponovno sam počeo više hrvati kada sam saznao da postoji mogućnost za dobivanjem ove pozivnice. Mislim da sam već u dobroj formi, a ostala su još četiri tjedna do nastupa. Možda bi netko naivno rekao da sada treba stisnuti s treninzima, ali sada zapravo treba umjereno nastaviti s njima kako slučajno ne bih u Brazil došao pretreniran. Moram još malo osjetiti sparing partnere i onda idem pružiti svoj maksimum.”

Konkurencija i glavni cilj

“Glavni favorit za zlato će sigurno biti Rus Roman Vlasov, inače aktualni europski, svjetski i olimpijski pobjednik. S njim sam se borio prije godinu dana i tada sam izgubio. Volio bih se s njim sresti tamo negdje u polufinalu ili borbi za neku od medalja. Mislim kako nije nepobjediv i da mu ja kao borac baš i ne ležim, ali to sve trebam pokazati na strunjači. Cilj i ostvarenje mojih snova je osvajanje medalje, a sad kojeg sjaja, to mi nije ni bitno”, zaključio je Starčević.

Božo će u Brazil otputovati 8. kolovoza u društvu trenera reprezentacije, Davora Lukića, a postoji i mogućnost da im se priključi njegov brat, Nikola Starčević, inače trener u ‘HK Metalac’. O potencijalnim dodatnim putnicima će naknadno odlučiti Savez, ali to je sada ionako manje važno. Najvažnije je da ćemo 14. kolovoza u Riju imati predstavnika u sportu koji je sastavni dio ovog natjecanja još od prvih modernih Olimpijskih igara  iz 1896. godine.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI