25 hrvatskih reprezentativaca putuje na svjetsko kickboxing prvenstvo u Dublinu

Vijesti iz regije 19.11.2015 15:56h Autor:

Wako prvenstvo Beograd 2015.

Danas je održana službena press konferencija hrvatskog kickboxing saveza uoči svjetskog Wako prvenstva koje će se održati od 21. do 29. studenog u Dublinu. Nakon prvog dijela prvenstva održanog u Beogradu gdje je Hrvatska osvojila 13 medalja, uključujući i zlato Nives Radić, došlo je vrijeme i za drugi dio prvenstva.

Hrvatsku će na prvenstvu predstavljati 25 boraca u četiri discipline. U mekim disciplinama u koje spadaju "point fighting", "light" kontakt i glazbene forme imat ćemo 16 predstavnika, dok će ostalih devet nastupiti u tvrdoj "full" kontakt disciplini.

Konferenciju je predvodio glavni tajnik hrvatskog kickboxing saveza, Tomislav Novosel, a pridružili su mu se Romeo Deša, dužnosnik u svjetskoj Wako federaciji, Ivica Spevec, član izbornog stožera za mekane discipline, Zoran Cicvara, trener i  član upravnog odbora saveza, te naši reprezentativci Matija Mađerić i Petra Lončar.

Na prvenstvu će nastupiti 785 natjecatelja iz 52. zemlje, a Deša je naglasio da zbog problema s izdavanjem viza preko 20 zemalja neće imati svoje predstavnike što znatno umanjuje konačni broj sudionika. Također, ove godine će se održati i generalna skupština na kojoj će se izabrati nova tijela koja bi trebala prekinuti trenutnu marketišku i razvojnu stagnaciju svjetskog kickboxing saveza. Neki znakovi boljih vremena za kickboxing već se naziru.

"Kickboxing će 2017. biti dio svjetskih igara u Wroclawu, a uskoro očekujemo i priznanje međunarodnog olimpijskog odbora", rekao je Deša, ali je dodao da smo još daleko od nastupa na Olimpijskim igrama jer "sve ovisi o televiziji i interesu velikih sponzora."

Cicvara je naglasio kako je konkurencija na prvenstvu ove godine iznimno teška jer nastupa velik broj Amerikanaca koji su doista kvalitetni i dominantni, ali je podsjetio da su hrvatska reprezentacija i savez već godinama u svjetskom vrhu u "light" kontaktu i u toj disciplini se očekuju veliki rezultatit naših predstavnika.

Što se "point fightinga" tiče, Cicvara ističe da je riječ o jednoj složenijoj disciplini u kojoj trenutno pomalo zaostajemo i naglasio je da je potrebno složiti program razvoja za "point fighting" ako Hrvatska želi konkurirati ostatku svijeta u kojem je ta disciplina dobro razvijena. Riječ je o disciplini koja se trenira od nižih uzrasta i naše cure su među najboljima u svijetu, ali dečki zaostaju jer se kao seniori uglavnom opredjeljuju za "full" kontakt.

Matija Mađerić, prvak Hrvatske u "full" kontaktu do 80 kilograma, unatoč teškoj konkurenciji očekuje dobre rezultate:

"Mogu samo reći da nikada nisam imao bolje pripreme nego do sada, tako da očekujem što bolje rezultate. Konkurencija je dosta jaka i neće biti lako."

Njegova kolegica Petra Lončar, inače aktualna europska prvakinja u "point fightingu" i najbolja seniorka prošlog prvenstva, također očekuje dobar nastup naših reprezentativaca, iako i ona priznaje da neće biti lako:

"Dolazimo na prvenstvo dobro pripremljeni, ali konkurencija je vrlo jaka, tako da će odlučivati sitnice. Nadamo se medalji, možda i zlatu, no još ćemo vidjeti."

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI