Zašto je Atletska Komisija Nevade dva puta testirala borca iako nije imala ovlasti za to?

UFCIZDVOJENA VIJEST 07.01.2015 19:19h Autor:

Jon Jones

Novinar Kirik Jenness s portala mixedmartialarts.com je napisao vrlo interesantan članak o testiranju Jona Jonesa i ovlastima Atletske Komisije Nevade.

Članak prenosimo u cijelosti:

"12. prosinca 2014. godine Jon Jones je bio podvrgnut nenajavljenom van natjecanja doping testu od strane Atletske Komisije Nevade. 23. prosinca su došli rezultati iz Sports Medicine Research & Testing Laboratory u Salt Lake Cityu, koji je potvrdio da je Jones bio pozitivan na benzoylecgonine, glavni sastojak kokaina.

Jones je oko tjedan dana nakon prvog testiranja podvrgnut i drugom testiranju, koje je bilo negativno. Mnogi MMA fanovi, borci i novinari su ustvrdili da se radi o duplim standardima. Nick Diaz, Matt Riddle i još nekoliko boraca su bili novčano kažnjeni i/ili suspendirani nakon pada na doping testovima zbog konzumiranja marihuane, mnogo lakše droge nego što je kokain. No, Jones je dobio dozvolu za nastup na UFC-u 182. Pobjeda protiv 'DC-a' mu se neće oduzeti, nije suspendiran i dobit će cijeli iznos za pobjedu u borbi (500 000$).

Atletska Komisija Nevade (AKN) nije, niti će kazniti prvaka zbog 'rekreativnog' konzumiranja droge jer nemaju te ovlasti. AKN se vodi prema pravilima World Anti-Doping Agency (WADA). WADA zabranjuje korištenje rekreativnih droga u natjecanju. A natjecanje se definira kao 12-satno vrijeme prije početka natjecanja. Konzumiranje droge van natjecanja rješavaju lokalni, državni, Federalni i internacionalni organi zakona, ne WADA.

Borac se ne može natjecati pod utjecajem droga jer predstavlja opasnost kako i za sebe tako i za protivnika, zbog usporenih refleksa i nepoštenih prednosti kao što su povećana tolerancija na bol i povećana agresivnost. Ali rekreativno korištenje droga van natjecanja ne poboljšava izvedbu, tako da nije zabranjeno od strane WADA-a.

Steroidi su nešto sasvim drugo. Njihova upotreba van natjecanja ima utjecaja na izvedbu na natjecanju, tako da je zabranjeno njihovo korištenje.

Ako AKN nije imala ovlast testirati borce van natjecanja (a nije imala), zašto su onda testirali borca van natjecanja i to dva puta?!

Atletska Komisija Nevade bi na ovo pitanje pod hitno trebala odgovoriti".

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI