(VIDEO) Prisjetite se krošea Chrisa Weidmana kojim je pao najveći UFC prvak u povijesti

UFCIZDVOJENA VIJEST 28.10.2018 10:38h Autor:

Weidman vs. Silva

6. srpnja 2013. godine jedan je od ključnih dana u MMA povijesti. Tog dana dogodila se prva borba Chrisa Weidmana i Andersona Silve, odnosno borba u kojoj je detroniziran borac globalno smatran najvećim prvakom u UFC povijesti.

Znamo kako će nam mnogi sada pokušati kontrirati informacijom kako je Demetrious Johnson najuspješniji prvak u UFC povijesti jer ima jednu obranu naslova više od Silve, no činjenica je kako većina fanova neće njih dvojicu staviti u istu rečenicu. Osim toga, Silva “de facto” također ima 11 obrana titule, no jedna mu se ne priznaje u službenu statistiku jer je Matt Lindland pao vagu prije borbe. Tako da, ovim putem ćemo sami, uz svo poštovanje Demetriousu Johnsonu, ipak reći kako je Anderson Silva najveći prvak u UFC povijesti. I taj prvak detroniziran je u ljeto 2013. godine, nakon šest godina vladavine.

Borac koji ga je skinuo s trona bio je onaj kojeg su rijetki vidjeli kao nekoga tko će to učiniti. I oni koji su mislili da je to moguće, nisu niti na kraj pameti imali ishod kakav je borba na kraju ponudila. Priliku tada neporaženog Weidmana vidjeli su u njegovom hrvanju, no ovaj je odlučio pokušati Silvi parirati na nogama i krajnji rezime svega bio je jednostavno impresivan.

Da se razumijemo, Weidman ipak takvu taktiku nije imao od samog početka pa je prvo rušenje došlo nakon pola minute i Silva je bio u problemima. Sredinom prve runde ponovno su bili na nogama, a Weidman je tada prvi put pokazao da ima kvalitetu parirati. Chris je i dalje imao plan koristiti svoje hrvanje, no nije srljao u tome, nego je kroz boks tražio svoju priliku. Silva se krenuo opuštati, ruke su mu bile spuštene, a udarce je eskivirao pokretima glave i tijela. Takav način borbe ranije je bio ono što bi dodatnu frustriralo njegove protivnike, no Weidman je bio spreman i na to. Briljantno osmišljena taktika Matta Serre i Raya Longa bila je pronalazak prostora za lijevi kroše u trenucima kada Silva eskivira pokretom glave unazad i upravo to sve dogodilo. Pripremljenu kombinaciju Chris je izveo u pravom trenutku i ekspresno je prekinut Silvin niz od 17 pobjeda.

Weidman je nakon ove borbe uspio slaviti i u revanšu, a nakon toga je titulu prvaka obranio još dva puta, prije nego ga je detronitirao Luke Rockhold. Zanimljivo, sudeći po rezultatima, Weidman je pravi stručnjak za Brazilce, protiv kojih je slavio u svih sedam borbi. Osmu borbu protiv brazilskog borca imati će za šest dana, kada će mu se na UFC 230 eventu suprotstaviti Jacare Souza.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI