USADA suspendirala Cutelabu zbog bizarnog tretmana za koji se ne zna je li učinkovit

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.03.2018 11:14h Autor:

Ion Cutelaba

Moldavac Ion Cutelaba je nova “žrtva” USADA-inih striktnih anti-doping pravila. Ovaj član UFC-ovog rostera poluteške kategorije je suspendiran na period od šest mjeseci o čemu je agencija obavijestila javnost ovaj tjedan.

Razlog suspenzije jest pomalo bizaran. Cutelaba je, naime, koristio nedopuštenu terapiju za koju se uopće ne zna je li korisna ili ne. Radi se o terapiji ozonom kojoj je cilj povećanje količine kisika u tijelu. Za sada nema čvrstih znanstvenih dokaza da ovaj tretman uopće ima pozitivan utjecaj na sportaša, te se radi o prilično alternativnoj medicinskoj tehnici.

No, pravila USADA-e kažu kako je borci moraju provjeriti s njihovim tijelima je li neki tretman dopušten ili nije prije nego što ga krenu koristiti. Navodno Cutelaba uopće nije bio svjestan tog pravila te je i sam naveo korištenje spornog tretmana na kontrolnom  upitniku, a za sam tretman nije imao valjanu dokumentaciju. USADA je prema pravilima provela istragu te je UFC borac kažnjen.

24-godišnjem borcu je prijetilo da bude suspendiran na čak dvije godine, no s obzirom da je sam naveo korištenje ozonske terapije, USADA mu je izrekla tek šest mjeseci. Datum početka suspenzije je 3. studeni što znači da bi Moldavca u akciji mogli vidjeti već 3. svibnja.

U posljednjem dvoboju Cutelaba (13-13-1NC) je svladao Henriquea da Silvu nokautom za samo 22 sekunde. Od dolaska u UFC ima dvije pobjede i dva poraza.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI