Umirovljeni UFC borac u novoj borbi, ovaj put za – marihuanu!

UFCIZDVOJENA VIJEST 18.06.2015 15:25h Autor:

Ilustracija

Umirovljeni UFC-ov poluteškaš Kyle Kingsbury, koji se u svojoj karijeri borio s velikim imenima poput Glovera Teixeire i Stephana Bonnara, sada se kroz organizaciju "420 Games" zalaže za destigmatizaciju i dekriminalizaciju kanabisa.

"420 Games", koju je osnovao Jim McAlpine, organizira utrke, golf turnire, utrke brdskim biciklima i razna druga sportska natjecanja u kojima sudjeluju odgovorni korisnici marihuane kako bi dokazali da ih kanabis ne ometa u življenju zdravih i aktivnih života.

Prema mišljenju članova ove organizacije marihuana je već destlječima na zlu glasu zbog loše propagande koja se protiv nje vodi. Smatraju kako nam svjetske zdravstvene ustanove sustavno lažu o štetnosti marihuane i da postoje milijuni ljudi koji marihuanu koriste na zdrav, efektivan i produktivan način. "420 Games" educira ljude i promovira umjereno korištenje marihuane te radi na suzbijanju zloupotrebe marihuane od strane maloljetnika.

Što se tiće marihuane i MMA-ja, Atletske komisije koje reguliraju natjecanja slobodne borbe sve više smanjuju restrikcije koje se odnose na uporabu te supstance. Međutim, makar se na korištenje marihuane u svijetu sve manje gleda kao na ilegalan čin, već kao na osobni odabir svakog pojedinca, i dalje je borcima zabranjeno da se bore "napušeni". Kako se ne smiju boriti pijani tako se niti ne smiju boriti pod utjecajem marihuane.

Najpoznatiji slučaj, definitivno je onaj Nicka Diaza koji je nakon borbe na UFC-u 143 protiv Carlosa Condita suspendiran na godinu dana i oduzeto mu je 30 posto premije jer mu je utvrđeno da se borio pod utjecajem marihuane.

Atletske komisije su u prošlosti imale limit od 50 ng/mL koji je ukazivao da je osoba nedavno koristila marihuanu, ali trenutačno nije pod utjecajem pa je taj sustav postrožen. Uzimajući u obzir da se u svijetu percepcija marihune drastično mijenja na bolje, logično je za očekivati da će se i Atletske komisije vratiti na svoju staru praksu i biti puno tolerantnije kada je riječ o kanabisu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI