Ultimate Fighter 23 (1): 16 sretnika ušlo u TUF kuću po ispunjenje svojih snova

UFCIZDVOJENA VIJEST 21.04.2016 21:58h Autor:

Rountree vs. Dereese (TUF)

Započela je 23. sezone showa Ultimate Fighter, a ova sezona je ujedno prva čiju ćemo svaku epizodu u potpunosti popratiti i prokomentirati. Krećemo s prvom, u kojoj se održalo 16 borbi, čiji su se pobjednici plasirali u glavni dio “najtežeg natjecanja na svijetu”.

Za one koji ne poznaju ovaj show najbolje, prva epizoda najčešće sadrži eliminacijske borbe, koje su posljednji korak pred ulazak u TUF kuću, gdje borci provode šest tjedana te se bore u eliminacijskom turniru koji na kraju donese jednog ili dvoje pobjednika, ako je u slučaju format s dvije kategorije. Taj format gledamo u ovoj sezoni, gdje nastupaju muški poluteškaši te članice ženske slamka kategorije.

Vrlo je uzbudljiva bila prva epizoda, no navesti ćemo one najzanimljivije trenutke. Od 16 borbi, devet je završilo prekidom, a zanimljivo je kako su tu više uspjeha imale djevojke, gdje je upisano pet prekida, jedan više nego kod snažnih poluteškaša. Kad već spominjemo poluteškaše, čini se da UFC ipak još jednom neće uspjeti popuniti tu kategoriju, jer gotovo svi borci izgledaju kao da im je mjesto u srednjoj, no ovaj show ne omogućava rezanja kilograma kao što je u slučaju punih priprema za jednu borbu.

Ipak, neke borbe su ovog puta izašle u prvi plan. To je sigurno ona u kojoj je do pobjede došla britansko-tajlandska borkinja Lanchana Green, koja je gotovo cijelu prvu rundu provela na leđima, da bi u drugoj obranila rušenje, a nakon toga svoju protivnicu doslovno uništila brutalnim koljenima. Ipak, ta joj pobjeda nije pomogla kod dojma trenerica te je odabrana tek predzadnja, odnosno završila je timu Claudie Gadelhe.

Impresivan nastup bio je i onaj Andrewa Sancheza, koji se borio protiv sparing partnera Jona Jonesa, Phila Hawesa. Hawes je ovdje došao kao veliki favorit, a njegova impresivna građa je odavala zastrašujuć dojam. No, Sanchez je odradio vrlo pametno, branio je rušenja Hawesa te pogađao svaki put kad je imao priliku. Ovako impresivan nastup osigurao mu je mjesto prvog picka showa te tako mjesto u timu Claudia.

Autor najboljeg nokauta prve epizode sigurno je kickboksač Myron Dennis, a najbolje prisiljavanje na predaju djelo je Amande Cooper, kojoj je trebalo manje od minute za polugu na ruci svoje protivnice. Polugu na ruci izvukla je i Helen Harper, no njoj to nije pomoglo kod izbora te je odabrana posljednja i našla se tako u timu Joanne Jedrzejczyk. To je ne bi trebalo brinuti jer je čak tri puta posljednje odabrani borac osvajao show. Najsvježiji primjer je onaj Kelvina Gasteluma, pobjednika 17. sezone. Još vrijedi spomenuti i jednu kontroverzu, odnosno pobjedu sudačkom odlukom borkinje Ashley Yoder. Ova učenica Dana Hendersona savladala je zaručnicu Keitha Jardinea, Jodie Esquibel, no čini se da taj trijumf nije bio zaslužen, po dojmi Dane Whitea i obje trenerice, ali i MMA fanova po forumima.

Jedan od najboljih dojmova ostavio je 25-godišnji Khalil Rountree, koji se borio protiv sjajnog hrvača Muhammeda Dereesea. Njegova pobjeda je impresivna zbog načina na koji je došao do nje. Svog je protivnika oborio kombinacijom high kicka i udaraca, no nakon toga nije krenuo u ground n’ pound, nego je opalio dva snažna “soccer kicka” u tijelo svog protivnika te je Herb Dean prekinuo borbu. Zanimljivo, Rountree je jedan od troje boraca iz Syndicate MMA tima koji su nastupili u ovim borbama, a svi su došli do pobjede. Drugih dvoje su Cory Hendricks i Jamie Moyle.

Kad već spominjemo Rountreea i Hendricksa, odmah na kraju prve epizode je izuzetno nekorektan potez povukla Joanna Jedrzejczyk. Birala je prvu borbu te je uparila upravo njih dvojicu. Osim što je već nekorektno od nje što je uparila trening partnere, još je gori razlog zašto je to napravila. Naime, Hendricks je odradio teške tri runde te je izašao iz borbe s oteklinom na zglobu noge. Automatski se nadao da će dobiti neko vrijeme odmora prije nego bude morao nastupiti, no umjesto toga, Joanna će to pokušati iskoristiti za prednost svom timu te će se Hendricks morati boriti za samo četiri dana. Uistinu sebičan i nekorektan potez UFC-ove prvakinje. Kako je Hendricks izgledao u toj borbi, vidjet ćemo za tjedan dana.

Borci i borkinje koji su tako izborili svoje mjestu u ovoj sezoni su:

Team Joanna: Josh Stansbury, Khalil Rountree, Myron Dennis, Elias Urbina,J.J. Aldrich, Jamie Moyle, Ashley Cummins, Helen Harper

Team Claudia: Andrew Sanchez, Eric Spicely, Abdel Medjedoub, Cory Hendricks, Tatiana Suarez, Kate Jackson, Amanda Cooper, Lanchana Green

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI