UFC zapravo profitirao dolaskom DAZN-a! Zaradit će 65 milijuna dolara više u 2019.

UFCIZDVOJENA VIJEST 03.12.2018 11:47h Autor:

UFC 1 plakat

PPV biznis u SAD-u polako propada! Da, ne radi se o ničem novom, nego o procesu koji se jednostavno morao dogoditi pojavom raznih “streaming servisa” poput DAZN-a. Ako možete platiti mjesečnu pretplatu od nekoliko dolara koja vam osigurava i LIVE prijenose vaše omiljene borilačke promocije ili vašeg omiljenog sportaša, čemu plaćati skupe pojedinačne PPV prijenose. To je čitava filozofija!

No, PPV industrija se ne da tako lako. WWE i dalje počiva na tom sistemu, a niti UFC-a, iako se špekuliralo o takvoj mogućnosti, nije se odlučio na zaokret u svojoj poslovnoj politici. Tako ćemo i u 2019. gledati vrlo vjerojatno 12 velikih PPV evenata.

Sports Business Journal piše kako je UFC, dapače, profitirao odlaskom mnogih drugih organizacija i slavnih sportaša pod kišobran “streaming servisa” DAZN, koji se rapidno širi proteklo polugodište. Podsjećamo kako su za DAZN potpisali Anthony Joshua, Canelo Alvarez, da tamo možete gledati Bellator, KSW…

S obzirom da su platforme koje nude PPV prijenose ostale bez nekih jakih aduta, UFC je tu vidio svoju priliku. Odlučili su pokušati isposlovati bolju raspodjelu PPV novca i u tome su u konačnici uspjeli.

Najprije, kada se UFC pojavio na PPV platformama, raspodjela prihoda je išla u korist “TV providera” u omjeru od 40-60. Malo po malo je taj postotak došao na 50-50, no elitna svjetska MMA promocija nije niti s time bila zadovoljna.

Prema pisanju Sport Business Journala, pregovori koji su trajali proteklih mjeseci su UFC-u sada osigurali čak 70-30 u njihovu korist. To je od 15-20 posto povećanja u odnosu na prijašnji dogovor.

Ako taj postotak primjenite na 2019. godinu, u kojoj UFC očekuje 5.5 milijuna prodanih PPV prijenosa, razlika u raspodjeli novca bi UFC-u trebala donijeti oko 65 milijuna dolara više. To je itekako dobar posao za elitnu promociju koji će im pomoći da se financijski konsolidiraju nakon vjerojatno još jedne za njih loše godine.

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI