Zašto je slučaj Harrisovog pada na doping testu vrlo zanimljiv?!

UFCIZDVOJENA VIJEST 24.01.2019 14:22h Autor:

Walt Harris

UFC-ov teškaš Walt Harris je nova “žrtva” anti-doping programa elitne svjetske MMA promocije, o čemu smo već pisali u četvrtak… Borac koji je nastupio na UFC-u 232 je pao na doping testu uoči meča protiv Andreija Arlovskog u kojem je, usputno govoreći, slavio podijeljenom odlukom sudaca.

Danas je, naime, Atletska Komisija u Kaliforniji objavila da je Haris privremeno suspendiran, ali i da je u tijeku istraga ovog slučaja. Naime, čelnik Komisija Andy Foster je potvrdio da se upravo testira “uzorak B”, kao i da se pregledavaju suplementi koje je Harris koristio tijekom pripremnog kampa jer se sumnja da bi oni mogli biti odgovorni za kontaminaciju.

UFC teškaš suspendiran nakon doping pada

Amerikanac je pao na LGD4033, supstancu u istoj obitelji poput ostarinea, koji se češće pronalazi u zlouporabi kod MMA boraca. LGD4033 se može koristiti i za liječenje osteoporoze i trenutačno je pod istragom u SAD-u kao nov lijek na tržištu. Zanimljiv detalj jest da je Harris prošao USADA-ina testiranja, a da je pao na onom koji provodi Komisija unutar natjecanja. Ona je prikupila uzorak urina, koji su dali na tetriranje u WADA-inom laboratoriju. Tako da se ovaj slučaj pada UFC-ovog borca na doping testu ne tiče USADA-e, nego direktno Komisije u Kaliforniji koja će se njime baviti.

Ipak, USADA u konačnici ima pravo sankcionirati sportaša prema važećim anti-doping pravilima UFC-a. O ovom vrlo zanimljivom slučaju se u četvrtak osvrnuo i Jeff Novitzky – UFC-ov glavni čovjek za doping.

“USADA će ovaj put ostati u sjeni i pustit će ljudima u Kaliforniji da vide o čemu se radi. Tek tada ćemo odrediti put kojim idemo”, objašnjava Novitzky dodavši da je USADA posljednji put testirala Harrisa 30. studenog prošle godine i da je bio čist.

Navodno je Harris već predao listu suspektnih suplemenata koje je koristio. Nakon što se svi suplementi testiraju na kontaminaciju, može se krenuti u razriješenje ovog slučaja.

“The Big Ticket” je dio UFC-a od 2013. godine, a ukupno u karijeri ima 12 pobjeda i 7 poraza. Od kada je stigao u elitnu promociju ima 5 pobjeda i 6 poraza. Ako se pokaže da je zaista bio pozitivan tijekom meča protiv Arlovskog, taj će rezultat biti preinačen u “No Contest”.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI