UFC nekad i danas: Prošle su 22 godine od prvog eventa (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 13.11.2015 11:08h Autor:

UFC 1 i UFC 193 posteri

Prošle su 22 godine od prvog UFC-ovog eventa, kasnije nazvanog UFC 1: The Beginning. Te je večeri u Denveru, pred nešto manje od 8 tisuća gledatelja Royce Gracie predstavio jiu-jitsu, tada nerješivu zagonetku zahvaljujući kojoj se upisao u povijest ovog sporta.

Priredba je održana 12. studenog 1993. godine, a cijeli koncept turnira na kojem su nastupali predstavnici različitih borilačkih vještina osmislio je Art Davie. On i Rorion Gracie bili su najzaslužniji za osnivanje WOW Promotionsa, tvrtke koja je postala vlasnikom UFC-a i koja nešto kasnije ulazi u partnerstvo sa Semaphore Entertainment Grupom (SEG) s kojom organizira prvu priredbu ovog tipa. Na tom je turniru sudjelovalo osam boraca, a najboljem od njih bila je zajamčena nagrada od 50 tisuća dolara. U to su vrijeme postojale samo dvije zabrane, one su se odnosile na ugrize i ubode u oči, a kazna za njihovo kršenje iznosila je tisuću i petsto dolara. Borbe su se odvijale u neograničenom broju petominutnih rundi, odnosno trajale su dok jedan borac nije izašao kao pobjednik.

U finalu prvog eventa našli su se jiu-jitsu majstor Royce Gracie i karataš Gerard Gordeau. Kao pobjednik je izašao Brazilac koji je slavio gušenjem u prvoj rundi i time osigurao svoje mjesto u povijesti ovog sporta. Gracie je ovaj trunir osvojio s tri pobjede “submissionom” za koje mu je kombinirano trebalo nešto manje od 5 minuta. On je kasnije svojoj kolekciji dodao osvajanje UFC 2 i UFC 4 turnira. Danas je član UFC-ove kuće slavnih i ponosni vlasnik rekorda s 11 uzastopnih pobjeda “submissionom” u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji.

U travnju 1995. godine Davie i Gracie prodaju dionice WOW promtionsa SEG-u, a u 2001. godini Frank i Lorenzo Fertitta, zajedno s Danom Whiteom otkupljuju UFC od SEG-a.

Danas su ovaj sport i UFC, kao vodeća svjetska organizacija, dosegli nove razine. Osim brojnih izmjena u pravilima i načinu poslovanja, MMA je jedan od najbrže rastućih sportova u svijetu. Sportaši koji se natječu u UFC-u danas su prave zvijezde, a malo je tko mogao vjerovati da će 22 godine kasnije najveća od njih biti žena. Isto je tako, rijetko tko mogao zamisliti da će se jedan event održavati na stadionu koji će ovom prilikom imati kapacitet proširen na 75 tisuća mjesta te da će taj isti event, u glavnoj i sunaslovnoj borbi, predvoditi pripadnice ljepšeg spola.

Nikola Popović
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI