UFC Manilla: Edgar svih pet rundi uvjerljiv protiv Fabera, dominantne predstave Mousasia i Munoza

UFCIZDVOJENA VIJEST 16.05.2015 19:16h Autor:

Frankie Edgar

Frankie Edgar još jednom je dokazao koliko je dobar borac, nakon što je uvjerljivo savladao Uriaha Fabera i nanio mu prvi poraz koji nije u borbi za titulu. Gegard Mousasi je odradio izuzetno pametnu borbu i potpunom dominacijom savladao Costasa Philippoua, dok je jednako uvjerljiv bio i Mark Munoz, koji je svoju posljednju borbu odradio u maniri svojih najboljih dana. Do sedme pobjede u nizu došao je Neil Magny, nokautiravši Hyun Gyu Lima u drugoj rundi.

Možda bi se zaključilo da tri puta do 50×45 dokazuje jednoličnu borbu, to ipak nije tako. Frankie Edgar i Uriah Faber odradili su pet dinamičnim rundi, gdje niti jedan borac nije pokazao želju za povlačenjem, no u svih pet je Edgar jednostavno napravio više te je tako svaka runda potpuno pošteno pripala njemu. Na svaki Faberov napad, Frankie je imao odgovor, kako i nalaže njegov nadimak "The Answer", a kad je to bilo potrebno, dolazio je do rušenja i kontrole na podu. Također, Frankie je u svom stilu kontrolirao tempo, pa je i kondicijski fantastičnom Faberu tu stvarao probleme, nakon što je uspio nametnuti svoj ritam.

Iako je trajala 25 minuta i niti u jednom trenutku nije bila niti blizu mogućnosti prekida, ova borba nije bila nikako dosadna i oba borca su u potpunosti zaslužila svoj honorar, a možda i bonuse za borbu večeri. To bi Edgaru bio već osmi takav, čime bi postao jedinstveni UFC-ov rekorder. Također, Faberu je ovo prvi poraz u karijeri u borbi koja nije za titulu prvaka.

Gegard Mousasi je ponovno odradio pametnu borbu, u svom stilu. Iako je on prije svega udarač, taktički je zaključio da mu ne bi bilo sigurno pokušati boksati protiv snažnog udarača kao što je Philippou, pa je iskoristio činjenicu da je puno kompletniji borac. Fantastičan "tajming" mu je donio rušenja, nakon kojeg je svaki put uslijedila kontrola gotovo cijelu rundu.

Na kraju je ukupna kontrola iznosila 11 minuta, a najviše je začudila činjenica da nijedan sudac nije dosudio niti jednu 10-8 rundu, a takve su mogle biti sve tri. Službena statistika je rekla da je Mousasi uputio 137 udaraca (56 značajnih), a Philippou samo 12. Mousasi je još jednom potvrdio da za sam vrh ima sve, osim one "ludosti" i "killer instincta", koji mu često nedostaju za onaj neki finalni iskorak.

Motivacija činjenicom da nastupa na Filipinima i da mu je ovo posljednja borba donijela je jednog potpuno novog Marka Munoza, odnosno onakvog kakvog smo ga gledali u vrijeme kad je glasio kao kandidat za napad na titulu. "Filippino Wrecking' Machine'" je, kao i Mousasi, odradio uvjerljiv nastup protiv Lukea Barnatta te slavio odlukom. Bio je to onaj stari Munoz, fantastičnih rušenja i ubojitog ground n' pounda i sigurno će ostati žaljenje da je ta glad nestala u posljednje dvije godine. Munoz se na kraju emotivno oprostio od publike, ostao rukavice na sredini kaveza i odšetao u povijest.

Sve više u povijest ulazi i Neil Magny, koji je došao do sedme pobjede u samo 15 mjeseci razmaka. Ovo mu je bio do sad najteži ispit, jer protiv 188 cm visokog Hyun Gyu Lima nije imao uobičajenu prednost u dohvatu i dužini ekstremiteta, no na kraju ga je izuzetno dobro prošao. No, početak prve runde nije dao taj dojam, nakon što ga je Lim nekoliko puta snažno pogodio, da je čak i sudac bio na rubu prekida. Srećom po njega, Magny je pokazao dovoljno otpora da bi suca od te odluke odgovorio, da bi već do kraja prve runde u potpunosti okrenuo borbu na svoju stranu, a sredinom druge je to kapitalizirao pobjedom prekidom.

Na glavnom programu viđene su još dvije borbe, a obje su završile podijeljenim odlukama. Povratnik u UFC, Phillipe Nover je, uz veliko negodovanje publike, slavio protiv Yui Chul Nama, a Levan Makashvili je savladao domaćeg borca Marka Eddivu.

Najimpresivnije predstave uvodnog programa pripadaju Jonu Tocku, koji je u prvoj rundi gušenjem savladao Tae Hyun Bang te Li Jianglingu, koji je kreirao veliko iznenađenje nokautiravši Dhiega Limu. Do nokaut pobjede došao je i Ning Guangyou protiv Roystona Weea, a odlukom je slavio Kajan Johnson, protiv Zhang Lipenga.

Prve dvije borbe uvodnog programa vrijedi posebno spomenuti. Onu između Yao Zhikui i Nolana Ticmana nažalost ne po dobrom. Suci su pobjedu dodijelili Zhikuiu te šokirali fanove, a statistika borbe, koja se nalazi na OVOJ fotografiji dovoljno govori odakle taj šok. Zato je borba Jona Delos Reyesa i Roldan Sangcha-Ana oduševila sve prisutne. U osam minuta ove borbe viđeno je toliko čiste borbe i preokreta, da je fanovima bilo žao kad je došlo do prekida, odnosno Delos Reyesove pobjede gušenjem.

Ovaj izvještaj ne bi bio potpun da se ne pohvali publiku. Filipinci su sve borbe pozdravili ogromnim ovacija, a tijekom borbi su bili prava podrška, bez gotovo imalo hukanja, pa čak i u izuzetno monotonim te, možemo čak reći, i dosadnim borbama. U svakom slučaju, Filipini su zadovoljili i ovo vjerojatno nije posljednji UFC event u ovoj državi od 100 milijuna stanovnika.

UFC Fight Night 66 – rezultati

Frankie Edgar def. Uriah Faber – jednoglasna sudačka odluka
Gegard Mousasi def. Costas Philippou – jednoglasna sudačka odluka
Mark Muñoz def. Luke Barnatt – jednoglasna sudačka odluka
Neil Magny def. Hyun Gyu Lim – TKO (R2, 1:24)
Phillipe Nover def. Yui Chul Nam – podijeljena sudačka odluka
Levan Makashvili def. Mark Eddiva – podijeljena sudačka odluka

Jon Tuck def. Tae Hyun Bang – SUB (R1, 3:56)
Kajan Johnson def. Zhang Lipeng – jednoglasna sudačka odluka
Li Jingliang def. Dhiego Lima – KO (R1, 1:25)
Ning Guangyou def. Royston Wee  -TKO (R2, 4:59)

Jon Delos Reyes def. Roldan Sangcha-An – SUB (R2, 3:13)
Yao Zhikui def. Nolan Ticman – podijeljena sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI