UFC FN 57: Edgar potpuno rasturio Swansona, Barboza savladao Greena, Olejnik nokautirao Rosholta (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 23.11.2014 12:43h Autor:

screenshot

Frankie Edgar odradio je 25 minuta brutalne dominacije nad Cubom Swansonom, da bi četiri sekunde prije kraja borbe, došao do pobjede prekidom. Edson Barboza je pokazao da suci više vrednuju udarce nogama nego boks tehnike, a dominantnu pobjedu je ostvario i Joseph Benavidez. U teškaškom obračunu, Aleksej Olejnik je savladao Jareda Roshola nokautom i nanio mu prvi UFC poraz u četiri UFC borbe.

Cub Swanson ipak nije došao do sedme UFC pobjede u nizu, a teško se može reći da je bio i blizu. Frankie Edgar je pokazao zašto je bio prvak u lakoj kategoriji te zašto je vjerojatno najveća opasnost po Josea Aldoa, uzevši u obzir da mu je njihova prva borba zapravo bio debi u ovoj kategoriji i da je sad sigurno sigurniji i bolji nego početkom 2013. godine.

Kroz 25 minuta borbe, Edgar je bio bolji u svim segmentima, a za Swansona je možda bolje što je borba završila prekidom, jer sudačke karte bi možda bile i uvjerljivije od očekivanih 50-45 u koristi Frankiea. Na nogama je bio eksplozivniji i precizniji, i to protiv Swansona, kojeg su proglašavali najboljim boksačem ove kategorije, a u hrvanju te na podu mu Swanson nije imao apsolutno nikakvog odgovora.

Na kraju je, četiri sekunde prije oznake kraja borbe, Edgar uspio uhvatiti polugu na vratu, tzv. neck crank i prisiliti Swansona na tapkanje. Uvjerljiv nastup kojim je Edgar zaslužio novu priliku protiv Josea, no vidjet ćemo hoće li u izboru protivnika za brazilskog prvaka prevladati sportski ili financijski razlozi.

U sunaslovnoj borbi su se sastali Edson Barboza i Bobby Grren, a u jednoj naoko izjednačenoj borbi, čemu u prilog govori i statistika udaraca (54:50 u korist Barboze), suci su sve tri runde dali Brazilcu. Razlog je jednostavan, u ovom stand up matchu, Barboza se koristio većinom kickovima, dok je Green pokušao boksom, a udarci nogama su jednostavno izgledali bolje i ubojitije te je par puta Green bio u jako teškoj situaciji, no tog je borca gotovo nemoguće nokautirati.

Do uvjerljive pobjede odlukom došao je Joseph Benavidez, za kojeg talentirani Dustin Ortiz nije imao odgovora te je Benavidez dokazao da je vjerojatno drugi borac svijeta u muha kategoriji, kao i Matt Wiman, koji se vratio nakon gotovo dvije godine i savladao Isaaca Vallie-Flaga. Wiman, svojevremeno proglašavan najvećih svjetskim MMA potencijalom, sad je na skoru 10-5 unutar UFC-a.

Glavni program su popunile još dvije borbe. Aleksej Olejnik je došao do svoje druge UFC pobjede u isto toliko nastupa, nokautiravši Jareda Rosholta, kojem je to prvi poraz u četiri borbe u organizaciji, a Chico Camus i Brad Pickett su odradili najizjednačeniju borbu večeri, u kojoj je podijeljenom odlukom slavio Camus. Ova je borba sigurno bila i jedna od dvije najbolje borbe na eventu, no od ova dva borca se to i očekivalo.

Na uvodnom programu su u prvi plan došle tri borbe. Meksikanac Akbakh Arreola je, polugom na ruci, savladao najiskusnijeg UFC borca, Yvesa Edwarda, a Paige VanZant je nokautom u trećoj rundi slavila protiv Kailin Curran. Dvoboj ove dvije ljepotice bio je najbolja borba večeri, no VanZant je pokazala puno više te dokazala koliko znači godina dana u timu Alpha Male, dok je Curran prezentirala talent i odlično hrvanje, što ne čudi budući da je članica hrvački možda i najboljeg kampa, Reign MMA. No, za bolje rezultate treba postati kompletnija.

Luke Barnatt i Roger Narvaez odradili su jednu taktičku borbu. Prve dvije runde je Amerikanac većinom bježao od Barnatta, koji nije bio dovoljno brz da pogodi ozbiljniji udarac, nego je još primao kontra udarce od Narvaeza, koji bi se nakon toga odmah izmicao. Momak iz Teksasa, unatoč toj taktici s puno kretanja, nije pao kondicijski, nego je u trećoj rundi napao, srušio te gotovo završio Barnatta. Ipak, nije uspio, no dva suca su mu dali pobjedu, odnosno slavio je podijeljenom sudačkom odlukom.

Kvalitetom borbi možemo reći da je ovo bio jedan prosječan UFC event, iako su imena na programu sugerirala bolje, no to vrlo često nije dokaz ničega te je čak običaj postao da najugodnije iznenađuju Fight Night eventi sa slabijim imenima, kao što se ove godine dogodilo u Singapuru, Novom Zelendu i Australiji. UFC sad ponovno ide na dvotjednu pauzu, nakon čega slijedi UFC 181 eventu, 6. prosinca.

UFC Fight Night 57 – rezultati:

Frankie Edgar def. Cub Swanson – SUB (R5 4:56)
Edson Barboza def. Bobby Green – jednoglasna sudačka odluka
Chico Camus def. Brad Pickett – podijeljena sudačka odluka
Oleksiy Oliynyk def. Jared Rosholt KO (R1, 3:21)
Joseph Benavidez def. Dustin Ortiz – jednoglasna sudačka odluka
Matt Wiman def. Isaac Vallie-Flagg – jednoglasna sudačka odluka

Ruslan Magomedov def. Josh Copeland – jednoglasna sudačka odluka
Roger Narvaez def. Luke Barnatt – podijeljena sudačka odluka
James Vick def. Nick Hein – jednoglasna sudačka odluka
Akbarh Arreola def. Yves Edwards – SUB (R1 1:52)
Paige VanZant def. Kailin Curran TKO (R3, 2:54)
Doo Ho Choi def. Juan Manuel Puig TKO (R1, 0:18)

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI