UFC borci će tražiti minimalnu plaću – 15 tisuća dolara po borbi?

UFCIZDVOJENA VIJEST 01.06.2013 08:34h Autor:

UFC

Nerijetko je mišljenje među MMA fanovima koji ipak malo slabije prate vijesti iz borilačkog svijeta da borci koji nastupaju u UFC-u zarađuju prava mala bogatstva.

Nažalost, veći iznosi trenutno su rezervirani samo za desetak najvećih zvijezda UFC-a, ali opet ni oni nisu ni blizu iznosa koji zarađuju vrhunski profesionalni boksači, pogotovo kad je u pitanju Floyd Mayweather jr. koji po odrađenoj borbi zna zaraditi čak 50 milijuna dolara.

Početnici u UFC-u obično imaju honorar od osam tisuća dolara, a kad od tog iznosa isplate određeni postotak svom menadžeru, plate trenere, nutricionista i suplemente, ostane im jako malo, ako uopće išta ostane. Zbog toga se borci moraju snalaziti s osobnim sponzorima, u suprotnom od honorara im zaista ne preostane gotovo ništa.

Zbog toga je u UFC-u od strane pojedinih boraca pokrenuta inicijativa da se postavi donja granica honorara, ali da ona bude ipak znatno viša od spomenutih osam tisuća dolara. Predvodnik je Jacob Volkmann koji bi svakom borcu dao vremenski ograničen ugovor s garantiranim borbama i zaradom.

"Zaista bih volio kad bi se promijenio taj način na koji funkcionira suradnja boraca i UFC-a. Umjesto dosadašnjeg načina da borac dobije ugovor na četiri borbe, moj je prijedlog da se radi o dvogodišnjem ugovoru i da godišnje borac ima zagarantirane dvije borbe. Svaki meč trebao bi biti plaćen minimalno 15 tisuća dolara, dakle borac bi godišnje zaradio najmanje 30 tisuća. To je neki minimum koji bi trebao biti postavljen da bi borac mogao živjeti", smatra Volkmann.

Bit će zanimljivo pratiti kako će na ovaj prijedlog reagirati Dana White, ukoliko uopće bude bilo odgovora. Nije tajna da predsjednik UFC-a o ovim temama ipak ne voli previše javno pričati.

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI