UFC 238: Novi dvostruki prvak, ženski nokaut za povijest i dvije fantastične runde Tonyja i Kauboja

UFCIZDVOJENA VIJEST 09.06.2019 08:23h Autor:

UFC 238

U Chicagu je održan UFC 238, sjajan borilački event koji je donio 13 sjajnih borbi, gdje su njih tri ipak bile u prvom planu. Henry Cejudo postao je novi prvak bantam kategorije, Valentina Shevchenko obranila je titulu ženske muha kategorije jednim od najljepših nokauta u povijesti ženskog MMA-a, dok su Tony Ferguson i Donald Cerrone odradili nezaboravnih deset minuta. Nažalost, Cowboy nije bio u stanju nastaviti borbu pa je ista prekinuta prije početka posljednje runde.

Henry Cejudo postao je novi prvak bantam kategorije tako što je uspio anulirati početnu prednost Marlona Moraesa. Nakon uvjerljivo izgubljene prve runde, vratio se sredinom druge, a onda je u trećoj samo podigao kvalitetu i intenzitet svog nastupa te je slavio tehničkim nokautom pred kraj spomenute dionice. Time je postao sedmi dvostruki UFC prvak u povijesti i četvrti istovremeni.

Henry Cejudo završio Moraesa u trećoj rundi i postao novi dvostruki UFC prvak

Ništa manje impresivna nije bila Valentina Shevchenko. Naprotiv, prva UFC prvakinja rodom iz Azije savladala je Jessicu Eye brutalnim “high kick” nokautom početkom druge runde. Već je gotovo cijelu prvu rundu apsolutno dominirala, a izvedba iz druge dionice potvrdila je kako njena izazivačica ovim putem nije imala s njom što raditi u Octagonu. Savršeno je izvela kung fu tehniku koja je njenu protivnicu poslala u besvjesno stanje iz kojeg su je budili nekoliko minuta.

Valentina Shevchenko obranila titulu brutalno nokautiravši Jessicu Eye

Po mnogima najzanimljivija borba programa bila je ona u lakoj kategoriji, između Tonyja Fergusona i Donalda Cerronea. Ova dva umjetnika slobodne borbe pružili su tehnički prekrasnu borbu začinjenu neprestanom akcijom. “Cowboy” Cerrone bolje je otvorio i u prvoj je rundi on bio taj koji je bolje pogađao, da bi tijekom druge runde “El Cucuy” uzeo stvar u svoje ruke. Nanio je podosta šteta Cerroneu, posebno u području oka koje mu je oteklo. I upravo u vezi s tom oteklinom je Cerrone napravio grešku koja je dovela do prekida. Prije početka treće runde, odlučio je ispuhati nos, što je rezultiralo automatskim zatvaranjem njegovog desnog oka. Liječnici tada nisu imali druge opcije nego prekinuti borbu, što se pokazalo dobrom odlukom, budući da mu je pukla orbitalna kost. Ferguson je ovako upisao svoju 12. pobjedu u nizu, no nije bio sretan zbog načina kako je do nje došlo. Zapravo je riječ o sličnoj situaciji kao iz njegove prethodne borbe, kad niti Anthony Pettis nije bio u stanju ući u treću rundu borbe.

Ferguson savladao Cerronea prekidom nakon dvije runde, presudila bizarna pogreška Cowboya

Impresivnu UFC karijeru nastavio je ruski borac bantam kategorije, Petr Yan. Njemu je Jimmie Rivera svakako predstavljao najveći izazov do sada, no to ga nije sputavalo. Odradio je Yan borbu kao da je običan dan na poslu. Prve dvije runde lagano je lomio Riveru, da bi na kraju svake odlučio krenuti još žešće, čime bi zatvarao uz apsolutnu dominaciju i sjajan dojam. Treću je rundu tako Rivera znao da mora napasti jer jedino tako može do pobjede, a Yan je prihvatio otvoreni okršaj koji je donio puno uzbuđenja. Niti jedan nije pogodio udarac koji bi presudio borbu, a na kraju je i ta runda pripala ruskom borcu, koji sad s pravom može gledati i prema borbi za titulu, možda već i kao prvi protivnik novog prvaka.

Glavni program priredbe otvorila je borba Blagoia Ivanova i Taia Tuivase u teškoj kategoriji. Znajući koliko obojica mogu opako udariti, borba je otvorena podosta oprezno i prve tri minute nije viđeno previše akcije. Tek onda se otvorila i Bugar u posljednje dvije minute pogađa nekoliko odličnih kombinacija, a jedna od njih dovela je do toga da je Tuivasa “zaplesao” na nogama. Sjajno zatvaranje prve runde donosi hrabrijeg Blagoia u drugoj, no Tuivasa ga je spreman čekao na kontrama. Do sredine runde podjednaka je bila borba, da bi onda Australac preuzeo kontrolu putem kickova, kojim je limitirao kretanje bugarskog borca. Ipak, Ivanov je u trećoj rundi ponovno bolji, pogodio je više konkretnih udaraca i borba je apsolutno zasluženom jednoglasnom sudačkom odlukom pripala njemu.

Uvodni program bio je predvođen dvjema borbama najavljenim kao “title eliminatori”. Prva je ona u kojoj je svoje mjesto prve izazivačice slamka kategorije osigurala Tatiana Suarez. Ova neporažena hrvačica dominantno je odradila prve dvije runde borbe protiv Nine Ansaroff, da bi krajem borbe malo posustalo i posljednju izgubila. No, nije to ugrozilo njenu pobjedu i novi status koji je njome izborila. Status prvog izazivača muške bantam kategorije vjerojatno je izborio Aljamain Sterling. On je odradio vrhunski nastup protiv Pedra Munhoza, u jednoj od nauzbudljivijih borbi večeri, čime je došao do četvrte pobjede u nizu.

Program prepun sudačkih odluka donio je jednu takvu za Alexu Grasso, koja je dominantno odradila borbu protiv Karoline Kowalkiewicz, dok je Calvin Kattar nastavio promovirati se kao novo lice perolake kategorije. On je u posljednjoj minuti prve runde nokautirao Ricarda Lamasa, koji je sad već u kritičnom padu. Prve četiri borbe, one s ranog uvodnog programa, također su donijela samo jedan prekid. To je onaj kojim je Eddie Wineland savladao Grigorya Popova. Pobjede odluke uzeli su Xiaonan Yan protiv Angele Hill, Darren Stewart protiv Bevona Lewisa i Katlyn Chookagian protiv Joanne Calderwood.

UFC 238 – Rezultati

Henry Cejudo def. Marlon Moraes – TKO (R3 4:51)
Valentina Shevchenko (c) def. Jessica Eye – KO (R2 0:26)
Tony Ferguson def. Donald Cerrone – TKO (R2 5:00)
Petr Yan def. Jimmie Rivera – jednoglasna sudačka odluka
Blagoy Ivanov def. Tai Tuivasa – jednoglasna sudačka odluka

Tatiana Suarez def. Nina Ansaroff – jednoglasna sudačka odluka
Aljamain Sterling def. Pedro Munhoz – jednoglasna sudačka odluka
Alexa Grasso def. Karolina Kowalkiewicz – jednoglasna sudačka odluka
Calvin Kattar def. Ricardo Lamas – KO (R1 4:06)

Xiaonan Yan def Angela Hill – jednoglasna sudačka odluka
Darren Stewart def. Bevon Lewis – jednoglasna sudačka odluka
Eddie Wineland def. Grigory Popov TKO (R2 4:47)
Katlyn Chookagian def. Joanne Calderwood – jednoglasna sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI