UFC 217 uvodne borbe: Večer preokreta brutalnim nokautima i prekida nakon ilegalnih udaraca!

UFCIZDVOJENA VIJEST 05.11.2017 03:05h Autor:

St. Preux vs. Anderson

Uvodne borbe UFC 217 eventa ponudile su pravi spektakl, što i ne čudi ako znamo da je popis borbi bio na kvalitetu glavnog programa nekog eventa iz Fight Nighta serije. I nije nedostajalo uzbuđenja, ali niti kontroverzni. James Vick je uz grešku suca savladao Josepha Duffy, dok je Randy Brown bio bolji od Mickeya Galla. Ricardo Ramos i Ovince St. Preux su do pobjeda došli velikim preokretima, dok su obje teškaške borbe donijele kontroverznu situaciju.

Bio je to pravi duel dva velika potencijala lake kategorije, a James Vick i njegov protivnik, Joseph Duffy, pokazali su zašto su toliko dobro. Vrlo izjednačena prva runda ponudila je nekoliko zanimljivih izmjena, podjednak broj pogođenih udaraca, ali i dva rušenja Duffya, koja su mu vjerojatno donijela rundu. Drugu dionicu vidimo Vicka koji preuzima sredinu te uspješno kontrolira cijelu rundu. Vidjela se namjera Duffya, koji ga je pokušavao navući na kontru, no u tome nije uspio. Ipak, sa zalihom osvojene prve runde mogao se tako boriti, ali samo nekoliko sekundi prije kraja ga je koštao trenutak nepažnje. Vickov udarac pogađa bradu i Duffy je na podu te dolazi do ground n’ pounda. Duffy je bio dovoljno svjestan da se brani te je blokirao sve udarce Vicka osim jednog. No, taj je stvorio dojam sucu da je Irac u nokautu i on prekida borbu doslovno sa zvukom sirene. Duffy se je odmah ustao potpuno svjestan i pribran te je to potvrdilo kako je sudac napravio veliku pogrešku prekidom ove borbe, posebno jer više nije bilo vremena da Vick uputi ijedan udarac. Vick je ovom pobjedom došao do osme pobjede u devet UFC nastupa.

Teškaška borba između Walta Harrisa i Marka Godbeera, koja se trebala naći na UFC 216 eventu, svoje je mjesto na kraju našla ovdje i nažalost nije prošla bez kontroverze. Razmjenjivali su borci udarce i nitko nije bio u prednosti, gledajući da su obojica pogodili neke značajne udarce. No, to na kraju nije bilo bitno, jer je borba završila pola minute prije kraja. Dogodilo se to da je Harris pogodio Godbeera koljenom u međunožje, sudac je isti trenutak počeo vikati da se borba zaustavi, na Harris nije stao, nego je čak pogodio Godbeera nogom u glavu nakon što je sudac već uskočio između njih. Britanski teškaš je napravio još jedan korak, a onda su mu se noge doslovno odsjekle te je završio na podu. Liječnici su zaključili kako ne može nastaviti te je došao do pobjede diskvalifikacijom Harrisa, budući da je u borbi došlo do nokauta ilegalnim udarcem, u trenucima kada je sudac već prekinuo borbu.

Ovince St. Preux savladao je Coreya Andersona u borbi gdje mu 11 minuta gotovo ništa nije išlo po planu. Anderson je pametno provodio svoju hrvačku taktiku. Uspješno je prilazio OSP-u, sjajno radio u klinču te prema potrebi ga rušio. St. Preux je nakon dvije runde bio u uvjerljivom minusu, a nije izgledao da je dobro krenuo niti u treću. Minutu i pol je djelovao bezidejno, no onda je iskoristio situaciju gdje se Anderson samouvjereno previše opustio. Lijevi high kick je sjevnuo točno u bradu i borba je odjednom bila gotova, a St. Preux je došao do treće pobjede u nizu, a sve tri su bile prekidima.

Randy Brown došao je do najvažnije pobjede u svojoj karijeri, u borbi gdje je imao zadatak ugasiti hype oko Mickeya Galla. I on je u tome uspio. Očekivala se prednost Browna na nogama, a Galla na podu, no borac s Jamajke već u prvoj rundi odvodi borbu na pod uz svoju dominaciju u gornjoj poziciji. U drugoj rundi ponovno Brown dolazi do rušenja i gornje pozicije, no trenutak nepažnje dovodi do tranzicije i Gall je gore te agresivno napada do kraja runde i bodovno si ju osigurava. Ipak, Brown u trećoj rundi ponavlja dominaciju iz prve te apsolutno zasluženo dolazi do pobjede sudačkom odlukom. Ovaj poraz trebao bi Mickeya Galla malo “spustiti na zemlju” i dokazati mu da je pred njim još puno rada prije nego se može zvati ozbiljnim borcem.

Drugi teškaški duel uvodnih borbi je također imao kontroverznu situaciju. Curtis Blaydes i Aleksei Oleinik su ušli u okršaj sa željom da borba ne ode do sudačka odluke i tako su je i odradili. Početak pripada Blaydesu, no Oleinik u drugoj polovici prve runde pogađa nekoliko udaraca kojima se činilo da je ugrozio svog protivnika. Nakon izjednačene prve runde, drugu bolje otvara Blaydes, tako što je prvo kickovima načeo ruskog borca, a onda ga je srušio. Nisu dugo bili na podu, kada se Blaydes ustaje i nogom udara prema Oleiniku, koji se također pokušao ustati. Ipak, ruka mu je i dalje bila na podu te sudac isti trenutak prekida borbu, iako se činilo da ga nije pogodio. Usporena snimka pokazuje da je Blaydes samo nogom okrznuo Oleinikovo uho, no Rus doktorima izjavljuje kako nije u stanju nastaviti borbu. Komisija je onda pogledala video snimku udarca te su zaključiti da on nije, iako je bio ilegalan, napravio ikakvu štetu te je Blaydes došao do pobjede tehničkim nokautom, uz objašnjenje kako je prije tog udarca napravio štetu koja je Oleinika onemogućila da nastavi borbu, odnosno Rus je izjavio kako nije u stanju nastaviti.

Program je otvorila borba između Aiemana Zahabija i favoriziranog Ricarda Ramosa. To je bila borba gdje je kanadski borac jako dobro odradio posao u prve dvije runde. Iako je bio srušen tri puta, većinom je to završavalo tranzicijom i dolaskom njega u gornju poziciji, a dobro je Zahabi radio i u stand upu. Ipak, nije bio siguran u prednost te je nastavio biti agresivan u trećoj rundi. Tamo je u jednom trenutku udarcem uzdrmao Ramosa, koji je završio na ogradi kaveza i Zahabi kreće završiti borbu. Ipak, tijekom serije kanadskog borca, Ramos vidi priliku za učiniti nešto te iz okreta pogađa Zahabija laktom točno u bradu, za prekrasan nokaut, ali i ne tako lijep prizor nokautiranog borca na podu. Velika pobjeda preokretom za Brazilca.

UFC 217 – Rezultati uvodnog programa

James Vick def. Joseph Duffy – TKO (R2 4:59)
Mark Godbeer def. Walt Harris – DQ (R2 4:29)
Ovince Saint Preux def. Corey Anderson – KO (R3 1:25)
Randy Brown def. Mickey Gall – jednoglasna sudačka odluka
Curtis Blaydes def. Oleksiy Oliynyk – TKO (R2 1:56)
Ricardo Ramos def. Aiemann Zahabi – KO (R3 1:58)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI