UFC 183: Silva uvjerljivo pobijedio Diaza, Woodley nanio prvi poraz Gastelumu, Iaquinta "razbio" Lauzona

UFCIZDVOJENA VIJEST 01.02.2015 11:15h Autor:

Anderson Silva

Noćas je u lasvegaškoj MGM Grand Garden Areni održan UFC 183. U glavnoj borbi ovog spektakularnog eventa bivši UFC prvak Anderson Silva je uvjerljivom sudačkom odlukom porazio Nick Diaza, a na emotivne trenutke nakon proglašenja nitko nije ostao ravnodušan. Tyron Woodley je podijeljenom odlukom savladao Kelvina Gastelemu, a pobjede prekidima su upisali Al Iaquinta, Thales Leites i Thiago Alves.

Anderson Silva vratio se u oktogon na najbolji mogući način. Nakon pet teških rundi, slavio je uvjerljivom odlukom sudaca, no do pobjede nije došao lako koliko bi se dalo zaključiti iz sudačkih kartica. Dva suca dala su brazilskoj legendi svih pet rundi, dok je jedan ipak smatrao da je Diaz zaslužio jednu rundu.

Gotovo cijela borba protekla je na nogama, gdje je Diaz pokušao isprovocirati Silvin agresivniji napad, koji bi rezultirao kontrom. Iako nije bilo vrijeđanja unutar kaveza, ostatkom ponašanja bio je to onaj stari i svima poznati Nick, posebno u prvoj rundi, kad se u jednom trenutku bacio na leđa. Vidjelo se kako to nije pravi Silva, no svakom sekundom borbe, sve je više dobivao na samopouzdanju i nije se dozvoljavao isprovocirati.

Teško se može reći da je ijedan borac bio blizu završetka borbe, iako je Silva u trećoj i četvrtoj rundi ostavio dojam da je uzdrmao Diaza, no to ipak nije bilo dovoljno. Ali, bilo je dovoljno za pobjedu po sudačkim karticama. Na kraju smo vidjeli izuzetno emotivnog Silvu, koju je sa suzama u očima primio pobjedu, a s poda ga je podigao upravo Diaz, izrazivši mu veliko poštovanje.

Sunaslovnu borbu su odradili Tyron Woodley i Kelvin Gastelum. Mora se priznati kako Gastelum nije izgledao kao bolestan borac, budući da je to navedeno kao razlog za pad na vagi za čak četiri kilograma. Prva runda je bila poprilično monotona, uz malo više inicijative sa strane Gasteluma, da bi se u drugoj rasplamsalo.

Drugi pet minuta u potpunosti su pripali Woodleyu, a činilo se kako Gastelum ipak nema snage za dulju borbu. No, i taj dojam bio je kriv, budući da je treću rundu mladi borac ponovno izgledao odlično te čak ostavio subjektivno bolji dojam. Na kraju je jedan sudac Gasteluma proglasio pobjednikom, no druga dva su presudila na stranu Woodleya. Čini se kako je veliki pad na vagi djelovao i na sudačke ocjene, posebno kod suda koji je sve tri runde dao Woodleyu.

Impresivno nastavlja Al Iaquinta. Nakon nokaut pobjede nad Rossom Pearsonom, nova žrtva mu je Joe Lauzon. Iaquinta je u najavi rekao da mu nije cilj odraditi borbu večeri, nego pobijediti, a tako se i postavio. No, prva runda bila je u potpunosti izjednačena, pred kraj je Lauzon pokušao giljotinu, no nije bilo dovoljno čvrsto, da bi tek u drugoj došlo do "vatre". 

Iaquinta je jednostavno počeo preciznije pogađati, strpljivo nalazeći prostore pod Joeovim gardom. Sredinom runde ga je ozbiljno uzdrmao, no nije odmah krenuo svom snagom. Pogađao je snažne desne krošee, a Lauzon je samo bježao. Na kraju je Iaquinta napao uz ogradu, a sudac Mark Goddard je tad prekinuo, uvidjevši da Lauzon više nema nikakve inicijative da se obrani.

Glavni program su otvorile dvije atraktivne borbe, koje su završile prekidima. Thiago Alves je nokautirao Jordana Meina, nakon što je odradio izuzetno lošu prvu rundu, gdje je mladi Kanađanin nekoliko puta bio blizu završetka, no "Pitbull" je oduvijek bio žilav momak. To je i dokazao nakon samo pola minute druge runde. Kod jednog Meinovog izlaska iz izmjene, pogađa middle kick u pleksus i Mein više nije bio u stanju nastaviti.

Do pete pobjede od povratka u UFC došao je Thales Leites. Nakon čistog "brawla" u prvoj rundi, gdje su oba borca nekoliko puta "zaplesala", u drugoj rundi je iskoristio svoju kvalitetu u parteru. Nakon jednog rušenja vrlo brzo dolazi do pozicije trokuta rukom, čime je, iz drugog pokušaja, u besvjesno stanje bacio Tima Boetscha. Bivši izazivač je još jednom dokazao koliko mu malo treba za završetak borbe u parteru, a sad mu slijede veliki izazovi, odnosno borci iz samog vrha. Ipak, rad u Nova Uniao timu mu je savršeno došao i Thales izgleda bolje nego ikada.

Od borbi s uvodnog programa, sigurno je najviše pažnje bilo usmjereno na onu između Mieshe Tate i Sara McMann. Dvije djevojke koje žude za novom prilikom protiv Ronde Rousey nisu razočarale i pružile su fantastičnu borbu. Posebno je u početku dobro izgledala McMann, koja je uvjerljivo dobila prvu rundu, a slično je krenula i u drugoj.

Ipak, nakon nešto više od minute druge runde, Tate unutar jednog pokušaja rušenja hvata jednoručnu giljotinu te na njoj radi gotovo do kraja runde, no Sara je sve izdržala. Ipak, treća runda je otišla u potpunosti na stranu Tate, koja je svoju protivnicu srušila te odradila dominaciju na parteru sve do kraja runde. Na kraju, velika pobjeda za Tate, kojoj su suci dodijelili većinsku odluku.

Derek Brunson je dokazao da ima kvalitetu za ozbiljnije stvari. Za nokaut pobjedu protiv Eda Hermana trebalo mu je samo pola minute. Trenutno je na skoru 4-1 u UFC-u, a jedini poraz mu dolazi od Yoela Romera, nad kojim je dvije runde apsolutno dominirao, prije nego je napravio grešku te bio nokautiran u trećoj rundi.

John Lineker je savladao Iana McCalla u borbi gdje je odlučila treća runda, nakon što je svaki borac bio uvjerljiv u po jednoj od prve dvije. Agresivnost i preciznost su presudili te je Brazilac došao do pobjede koja bi mu, da nije pao na vaganju, donijela priliku napasti prvaka Demetriousa Johnsona. Ovako si je samo osigurao respektabilnijeg prvog protivnika u svom novom domu, bantam kategoriji.

Do pobjeda su još došli Ildemar Alcantara, podijeljenom odlukom protiv Richardsona Moreire te Rafael Natal uvjerljivim nastupom protiv Tom Watsona, a do nove nokaut pobjede došao je Thiago Santos, za kojeg Andy Enz nije imao pravog odgovora.

UFC 183: Silva vs. Diaz

Anderson Silva def. Nick Diaz by Jednoglasna odluka sudaca (49-46, 50-45, 50-45)
Tyron Woodley def. Kelvin Gastelum by Podijeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 30-27)
Al Iaquinta def. Joe Lauzon by TKO (Udarci, R2, 3:34)
Thales Leites def. Tim Boetsch by Prisiljavanje na predaju (Arm Triangle, R2, 3:45)
Thiago Alves def. Jordan Mein by TKO (Udarci, R2, 0:39)

Uvodne borbe:

Miesha Tate def. Sara McMann by Većinska odluka sudaca (29-28, 29-27, 28-28)
Derek Brunson def. Ed Herman by TKO (Udarci, R1, 0:36)
John Lineker def.  Ian McCall by Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)
Rafael Natal def. Tom Watson by Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-26)
Diego Brandao vs. Jimy Hettes – odgođen meč
Ildemar Alcantara def. Richardson Moreira by Podijeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 29-28)
Thiago "Marreta" Santos def. Andy Enz by TKO (Udarci, R1, 1:56)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI