Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Testiraju se stari uzorci: Dillashaw bi mogao biti u još većim problemima! | Fight Site

Testiraju se stari uzorci: Dillashaw bi mogao biti u još većim problemima!

UFCIZDVOJENA VIJEST 15.04.2019 16:30h Autor:

Garbrandt vs Dillashaw (Instagram)

Osramoćenog bivšeg UFC prvaka u bantam kategoriji TJ Dillashawa možda čeka još gora sudbina. Prema pisanju portala MMAFighting, ukoliko se otkrije da je Dillashaw i ranije koristio nedopušteni doping, suočit će se s još dužom suspenzijom i rigoroznijom kaznom!

Podsjetimo da je Dillashaw nedavno prihvatio suspenziju USADA-e u trajanju od 2 godine radi korištenja zloglasnog EPO-a. S obzirom da standardna testiranja nemaju uvijek mogućnost provjeriti uzimanje EPO-a, ljudi iz USADA-e su ponukani pozitivnim uzorkom iz siječnja, odlučili testirati i onaj iz prosinca. Pokazalo se da je i on pozitivan na EPO. Ostali uzorci koje USADA drži od 2015. do sada su bili negativni, no glavni čovjek UFC-a za doping Jeff Novitzky tvrdi da stvar ipak nije gotova.

“Sada tražimo mogućnost provjeriti je li WADA sačuvala neke od uzoraka. U nekim slučajevima USADA će naložiti WADA-i da sačuva neke od uzoraka recimo 10 godina. U drugom slučaju sama WADA možda radi nekih razloga odluči sačuvati recimo 1000 uzoraka kako bi u budućnosti radila neke dodatne testove na njima. U ovom trenutku se provjerava čitava baza uzoraka kako bi se vidjelo je li što ostalo”, opisuje Novitzky i dodaje:

“Vjerujem da ukoliko se pronađu neki uzorci koji nisu testirani, to će se učiniti u nadolazećim tjednima. Stoga, ako neki od njih budu pozitivni, to će biti jedan sasvim novi slučaj i dodatni prekršaj.”

EPO se ne testira svaki put i nije ga moguće utvrditi sa svakim testom jer ga i ljudsko tijelo samo proizvodi. Pa testiranje na EPO može trajati i tri dana. Osim toga, ukoliko EPO koristite mikrodoziranjem, iz ljudskog tijela nestaju svi tragovi unutar osam sati. Na nesreću Dillashawa, USADA uvijek ima biološku putovnicu svakog borca i prema njoj može testirati nekog borca na nedozvoljeno sredstvo i naknadno.

“EPO zahtjeva posebno testiranje koje je iscrpnije od onog na steroide ili druga sredstva koja su zabranjena. I kod slučaja pozitivnog testa, morate imati dodatno mišljenje stručnjaka koji će reći je li on zaista pozitivan ili nije. Može se slobodno reći da su UFC borci testirani na EPO, ali ne svaki put. No, činimo to na strateški način.”

“TJ mi se sviđa kao osoba, ali činiti ovako nešto je jako loše i to je nešto što me jako brine. Tako da imam pomiješane osjećaje. Nikada nisam sretan iako smo uhvatili nekoga u varanju”, zaključuje čovjek koji je svojevremeno uhvatio i najpoznatijeg svjetskog doping prevaranta slavnog biciklistu Lancea Armstronga.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI