Tehnološka revolucija u MMA-u: Na UFC-u 219 testiraju se rukavice koje će promijeniti način na koji pratimo ovaj sport!

UFCIZDVOJENA VIJEST 15.12.2017 12:40h Autor:

UFC rukavice

Značajne promjene trebale bi stići u UFC. Po prvi puta u povijesti MMA-a borci će tijekom dvoboja nositi posebno izrađene rukavice koje će u sebi sadržavati senzore za prikupljanje podataka.

Razvoj ove tehnologije započeo je još 2016. godine kada je Ari Emanulel, jedan od UFC-ovih vlasnika, zapečatio dogovor s dvije kompanije. Jedna je HEED i ona je zadužena za korisničku platformu, a druga je AGT International koja se brine o dijelu koji uključuje analizu podataka.

Rukavice bi trebale prikupljati čak 12 različitih podataka o tome što se događa s borcima u oktogonu, kao što su, primjerice, jačina udaraca, brzina i sl. Podaci koje rukavice prikupljaju gledateljima će biti dostupni u realnom vremenu pa bi tako i praćenje raznih dvoboja od sada trebalo biti puno zanimljivije. Samim time, fanovi bi dobili i bolje razumijevanje o onome što se zaista događa u oktogonu.

Atletska komisija države Nevade odobrila je testiranje za UFC 219 event koji se održava 30. prosinca ove godine, ali informacije koje će se prikupljati ovom prigodom ipak neće biti dostupne gledateljima u live prijenosu. Cilj je da se Komisija i UFC ovim eventom zapravo uvjere u ispravnost prikupljenih podataka.

Komisija je uvjerena i kako bi se ova revolucija u svijetu slobodne borbe mogla iskoristiti u svrhu zaštite zdravlja boraca, ali i u prilagođavanju raznih metoda treninga.

Ovu tehnologiju već su prošlog mjeseca testirali UFC-ovi borci Edson Barboza i Mark Diakiese. Prema riječima Matija Kochavija, jednog od osnivača HEED-a, svi senzori zajedno prikupili su 70 novih podataka o tome što se događalo tijekom njihovog sparinga. Već smo spomenuli kako su rukavice prikupile njih 12, dok ostatak otpada na senzore u podu oktogona te one koji prate članove iz kuta te obitelji boraca.

Video s velikom količinom prikupljenih podataka iz Barboza-Diakiese sparinga prikazan je i Komisiji.

“Ti podaci pokrivaju cijele aspekte borbe između Barboze i Diakiesea. Oni pokazuju njihovu strast, moć same borbe, strategiju,… Ukratko, sve što se događa u oktogonu. Ne bismo li na taj način trebali ispričati priču ovog sporta? Ne bi li se sport trebao ispričati u realnom vremenu, sa stvarnim podacima, s pravim informacijama i pravim emocijama? Mi smo tvrtka koja pokušava provesti revoluciju u načinu na koji se emitiraju sportski i drugi ‘live’ događaji”, poručio je Kochavi čije riječi prenosi MMAJunkie.

Podsjetimo, UFC 219 predvodi borba za titulu u perolakoj između Cris Cyborg i Holly Holm, dok će u ‘co-main eventu’ snage odmjeriti ponajbolji borci lake kategorije – Khabib Nurmagomedov i Edson Barboza.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI