Sudac John McCarthy: “Rezanje” kilograma je opasnije od dopinga

UFCIZDVOJENA VIJEST 28.04.2017 19:21h Autor:

John McCarthy

Jedan od dva najpoznatija svjetska MMA suca prokomentirao je način na koji borci skidaju kilograme prije borbi. John McCarthy “rezanje” kilograma smatra opasnijim po zdravlje boraca nego što bi to bila zabranjena sredstva.

Big John već neko vrijeme spominje svoj vlastiti strah oko toga da bi uskoro netko od boraca mogao imati ozbiljnije posljedice nakon procesa rezanja kilograma. Ispovijest Rafaela Dos Anjosa, koji je nekoliko puta pao u nesvijest prije svoje posljednje borbe, dodatno je uzburkala situaciju. McCarthy je čak otišao toliko daleko te je povukao usporedbu s korištenjem dopinga.

“Ne možete mi navesti niti jednu borbu u kojoj je nastupio dopingirani borac, a da je to umalo ubilo njega ili drugog borca, kao što to čini rezanje kilograma. Gotovo svi borci prolaze kroz rezanje kilograma i automatski time rade niz stvari koje negativno djeluju po njihovo zdravlje. Najgore je što oni ne shvaćaju koliko im to ima utjecaja na kvalitetu daljnjeg života”, rekao je vjerojatno najbolji svjetski MMA sudac, koji s UFC borcima dijeli kavez još od prvog eventa iz 1993. godine.

Situacija Dos Anjosa te Renana Baraoa, koji je doživio udarac glavom u kadu nakon što se onesvijestio tijekom skidanja kilograma za revanš protiv TJ Dillashawa, je najgore što se do sada dogodilo u UFC-u, no iz azijskog ONE FC-a dolazi prvi smrti slučaj unutar MMA-a na najvišem nivou. Prema McCarthyu, pitanje je vremena kada bi se to moglo dogoditi i u najjačoj svjetskoj promociji.

“Smrtni slučaj uzrokovan skidanjem kilograma još se nije dogodio u UFC-u, no sve je više ozbiljnih problema. Krajnje je vrijeme da krenemo raditi na tome i da to pokušamo što je više limitirati. Ukoliko to ne napraviti, borci će ići u sve veće ekstreme da bi se mogli boriti u što nižim kategorijama.”

Naravno, dovoljno je da u neki ekstrem ode jedan borac, da bi povukao za sobom sve ostale koji ne žele da u svojoj kategoriji imaju većeg, krupnijeg i težeg borca. Kada uzmemo u obzir to da najpoznatiji MMA nutricionisti, poput Georgea Lockharta i Mikea Dolcea, tvrde da mogu borce odvesti na još veći nivo skidanja kilograma, opasnost je sve veća. Posebno kada znamo što su sve borci spremni napraviti da bi imali početnu prednost pri ulasku u borbu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI