Što je Turinabol, steroid koji je pronađen u uzorku Jona Jonesa?

UFCIZDVOJENA VIJEST 24.08.2017 20:36h Autor:

Turinabol

Odlučili smo istražiti što je zapravo Turinabol, steroid pronađen u uzorka Jona Jonesa te kakvi su njegovi učinci i na koji se način uzima.

Već u prvom tekstu koji smo pronašli došli smo do informacije kako je riječ o oralnom anaboličkom steroidu koji je u potpunosti legalan za nabaviti, no samo u medicinske svrhe. Legalan je ponajviše zbog toga što je riječ o steroidu koji djeluje podosta sporije, ali puno učinkovitije od većine anaboličkih steroida te uz to donosi puno manje popratnih nuspojava. Barem je takva situacija u teoriji.

Turinabol je, kao i mnoga danas zabranjena sredstva, nastao 60-ih godina prošlog stoljeća u Istočnoj Njemačkoj. Cilj istog bilo je poboljšati rezultate sportaša, prije svega olimpijaca te mnogi smatraju kako je Turinabol jedan od glavnih razloga velikih uspjeha sportaša iz te države, posebno u bazičnim sportovima. Njegova prednost je što ne aromatizira, pa automatski time ne dolazi do nuspojava kao što su gimekomastija, povišeni krvni tlak ili zadržavanje vode u tijelu.

U body buidlingu, Turinabol koriste oni kojima nije bitno u kratkom roku doći do mišićne mase, nego oni kojima je bitnije kvalitetno održavanje, upravo zbog spomenutog učinka. Također, pronađen je podatak kako je riječ o supstanci koju doping testovi mogu pokazati samo unutar pet dana od uzimanja iste te je zbog toga jako često korišten u sportovima koji nemaju nenajavljene doping kontrole. Vrlo je popularan i među rekreativcima, upravo zbog navedenih prednosti koje su gore navedene.

Najveća opasnost se pojavljuje kod predoziranja, odnosno kod uzimanja veće doze nego što je medicinski propisana. Onda može doći do hormonalnih promjena, koja podosta djeluju i na osobnost, pa osobe počinju imati problema s kontrolom emocija. Također, više predoziranja dovodi do toga da tijelo prestaje proizvoditi testosteron.

Turinabol je zbog svega toga vrlo popularan kod žena te je veliko broj body builderica otvoreno izjavio kako ga redovno uzimaju.

Kada pogledamo ove sve činjenice, za zaključiti je kako Jon Jones sigurno nije dio manjine, nego je za pretpostaviti da veliki broj sportaša koristi isti, upravo zbog načina djelovanja, nedostatka ozbiljnih nuspojava uz pravilno doziranje te vrlo brzo čišćenje iz tijela. No, postavlja se pitanje zašto ga je uzeo u tjednu borbe, budući da je pao na testu koji je odrađen nakon vaganja, testu za koji je znao da će njemu biti podvrgnut.

Fight Site se unaprijed ograđuje od možebitnog krivog prenošenja nekih informacija. Ovo su podaci preuzeti s nekoliko različitih web stranica koje se bave upravo body building, sportskom prehranom te legalnim steroidima.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI