Stephensova bomba riješila Choia, Kamaru Usman dominantno do sedme pobjede u nizu

UFCIZDVOJENA VIJEST 15.01.2018 09:26h Autor:

Stephens vs. Choi

Održan je prvi UFC event u 2018. godini, a on je donio briljantnu pobjedu Jeremya Stephensa nad Doo Ho Choiem. Paige VanZant nije uspjela savladati Jessicu-Rose Clark, nakon što je na početku prve runde slomila ruku i do kraja se borila bez da ju je koristila, Kamaru Usman je dominantno riješio Emila Meeka, a Darren Elkins je još jednom preokrenuo borbu u kojoj je bio uvjerljivo lošiji do tada.

Od borbe Jeremya Stephensa i Doo Ho Choia očekivao se duel s puno akcije, koji će možda potrajati i svih pet rundi. To se nije dogodilo, zapravo se dogodila neobična borba gdje prva runda uopće nije mogla dati pretpostavku što će se dogoditi u drugoj. Tih prvi pet minute ove borbe proteklo je u ispitivanju snaga, bez previše ozbiljnih napada, a gdje je Choi kvalitetno koristio prednost u distanci te je skupljao bodove jako dobrom selekcijom low kickova, kojima je namjeravao izbaciti Stephensa iz ritma te mu napraviti štetu koja će mu ugroziti kvalitetan rad nogu. Nije puno viđeno u prvoj rundi, no prema onome što je prikazano, može se reći kako je ona pripala Koreancu.

Ipak, druga runda odmah donosi drugačiju sliku. Stephens je odlučio kako je bilo dosta gledanja te je napao, a Choi prihvaća takav način borbe i kreće dvije minute akcije za publiku. Obojica su pogađali, par udaraca izgledalo je jako dobro, no nitko se nije činio uzdrman sve do trenutka kada Choi pokušava pobjeći od ruba kaveza, a Jeremy ga hvata desnim krošeom direkt u bradu. Korean Superboy je na podu, a iskusan borac poput Stephensa takve prilike za završiti borbu će uvijek iskoristiti. Došao je do njega te s još par brutalnih udaraca dovršio borbu, za svoju drugu pobjedu u nizu. Svoj UFC skor tako ponovno dovodi u plus, odnosno ovo mu je bila 14. pobjeda u oktogonu, pokraj kojih ima i 13 poraza.

Sunaslovna borba donijela je debi Paige VanZant u muha kategoriji, no ona ga neće pamtiti po dobrom. U borbu protiv Jessice-Rose Clarke krenula je prepuna želje, a zanimljive stand up kombinacije dale su do znanja kako želi ponuditi dobru borbu. Ipak, prva ozbiljnija razmjena udaraca je de facto odlučila borbu, budući da je tijekom nje Paige slomila desnu ruku. Nju do kraja borbe više nije koristila, a Clark to koristi vrlo brzo te odvodi borbu na pod, gdje ima kontrolu do kraja runde. Druga runda donijela je VanZant koja pokušava većinom nožnim tehnikama, no bez previše efekte i bez ikakvog korištenja desne ruke, uskoro je ponovno na podu. Tamo se čak jednom ustala, ali onda i završila u trokutu, unutar kojeg se držala dvije minute te je izdržala i ušla u treću rundu. Tu posljednju dionicu Paige je pokušala završiti borbu, pogodila je nekoliko high kickova, ali niti jedan nije bio dovoljno snažan za udarac odluke, dok je Clark većinom eskivirala, znajući kako ima prve dvije runde osigurane. Na kraju je to tako i bilo te je Jessica Rose-Clark postala prve djevojka s dvije pobjede u ženskoj muha kategoriji unutar UFC-a. No, pitanje je kako bi ova borba izgledala da VanZant nije slomila ruku u prvoj ozbiljnijoj razmjeni udaraca.

Kamaru Usman je pokazao kako je njegovo uparivanje s Emilom Meekom uistinu bilo “missmatch” na koji su mnogi ukazivali. Nigerijac se u problemima našao samo nakon desetak sekundi borbe, no giljotina norveškog borca ipak nije bila niti blizu dovoljno čvrste da ugrozi Usmana. Nakon toga je viđeno 14 i pol minuta čiste dominacije, koja bi rezultirala puno većom bodovnom prednosti od 30-27, da je ovo bio event u saveznoj državi koja prakticira nova unificirana pravila. U Missouriu to još nije usvojeno te je 14 i pol minuta apsolutnog “silovanja”, sličnog onome što Khabib Nurmagomedov radi u lakoj kategoriji, rezultiralo s 30-27 u korist Usmana kod sva tri suca. Ovo mu je sedma UFC pobjeda u jednako toliko nastupa, sve su bile dominantne i UFC to više jednostavno ne smije ignorirati nego ga treba upariti s Darrenom Tillom ili Colbyem Covingtonom.

Glavni program otvorila je borba Darrena Elkinsa i Michaela Johnsona, koji je ovim putem debitirao u perolakoj kategoriji. I prva runda dala je dojam kako je Johnson napravio dobru odluku, budući da je apsolutno dominirao u stand upu. Došlo je do toga da se ljudi upitaju je li Elkinsov nadimak “Damage” zapravo znači kako je u pitanju borac koji voli i zna primati štetu, jer je prvih pet minuta jako podsjećalo na teške batine koje mu je prošle godine nanio Mirsad Bektić. A još jedna sličnost ove borbe s navedenom je ta da se Elkins još jednom vratio iz pravog ponora. Druga je runda također započela slično prvoj, Johnson je imao ritam i kontrolu situacija, no Elkins ponovno koristi svoju prvu pravu priliku. Jedan klinč koristi za rušenje, nakon toga dolazi do prilike doći Johnsona s leđa i uhvatiti mu vrat, nakon čega ovaj vrlo brzo tapka i u vjetar baca pobjedu koja mu se čini kako blizu i tako lako uhvatljiva. No, Elkins je nevjerojatno kvalitetan i čvrst borac, čemu uostalom svjedoći činjenica da mu je ovo šesta pobjeda u nizu.

Vrlo dobar uvodni program donio je četvrtu pobjedu u nizu za Jamesa Krausea, no protiv Alexa Whitea nije bio uvjerljiv koliko bi neki očekivali. Primio je dosta teških udaraca na nogama, a zapravo su njegova rušenja i jako dobar grappling bili ono što je odlučilo borbu. Mini hype na agresivca Matta Frevolu nije impresionirao Pola Reyesa, koji je spomenutog borca nokautira, u jednoj ludoj borbi, koja je trajala ravno minutu, no minutu neprestane akcije i plasiranja udaraca s obje strane. Irene Aldana napokon je došla do UFC pobjede i to u svom trećem nastupa, podosta uvjerljivo savladavši Talitu Bernarno, a Kyung Ho Kang se vratio nakon tri godine, tijekom koji je odslužio vojni rok u Južnoj Koreji te je prekidom u prvoj rundi savladao Guida Cannettia.

Jessica Eye spasila je svoj UFC posao pobjedom protiv Kalindre Farie u svom debiju u muha kategoriji, a tu pobjedu donijelo joj je hrvanje, koje je do sada većinom bilo razlog njenih poraza. JJ Aldrich je savladala Danielle Taylor, uz podršku svoje timske kolegice i UFC prvakinje, Rose Namajunas, koja je sjedila i navijala pokraj kavez, a program je otvoren pobjedom Madsa Burnella protiv Mikea Santiaga. Burnell je iskoristio svojih dva kilograma viška s vaganja na kojem nije zadovoljio te je upisao pobjedu zahvaljujući fizičkoj snazi i hrvanju. Tako će puno lakše podnijeti činjenica da dio honorara koji mora isplatiti svom protivniku.

UFC Fight Night 124 – Rezultati

Jeremy Stephens def. Doo Ho Choi – TKO (R2 2:36)
Jessica-Rose Clark def. Paige VanZant – jednoglasna sudačka odluka
Kamaru Usman def. Emil Weber Meek – jednoglasna sudačka odluka
Darren Elkins def. Michael Johnson – SUB (R2 2:22)

James Krause def. Alex White – jednoglasna sudačka odluka
Polo Reyes def. Matt Frevola – KO (R1 1:00)
Irene Aldana def. Talita Bernardo – jednoglasna sudačka odluka
Kyung Ho Kang def. Guido Cannetti – SUB (R1 4:53)

Jessica Eye def. Kalindra Faria – podijeljena sudačka odluka
JJ Aldrich def. Danielle Taylor – jednoglasna sudačka odluka
Mads Burnell def. Mike Santiago – jednoglasna sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI