Sonnen objasnio zašto Lombard nije trebao biti diskvalificiran

UFCIZDVOJENA VIJEST 05.03.2018 16:52h Autor:

Chael Sonnen

Chael Sonnen iznio je razloge zašto Hector Lombard nije smio biti diskvalificiran u borbi protiv C.B. Dollowaya, a pravilo koje ide tome u prilog je objasnio pomoću dva primjera.

Sonnen je jedan od onih koji smatraju kako je Hectoru Lombardu nanesena velika nepravda te je osjetio potrebu da to objasni na svom Youtube profilu, gdje vrlo često objavljuje snimke na kojima iznosi svoje mišljenja ili objašnjava neke situacije koje su se dogodile. Ovog puta je to borba koji je podigla dosta prašine u MMA svijetu.

“Imam veliki problem oko ovoga jer to što je učinjeno uopće nije pravilo. Većina vas kod kuće misli da borac treba stati nakon zvona, no to nije istina, to ne piše u pravilima. To nije u pravilima od 1992. i objasniti ću vam sve. Uvijek čujete suca gdje govori da se trebaš braniti cijelo vrijeme, a što mislite zašto to kaže? Sve je krenulo 1992. godine u Barceloni na olimpijskim igrama. Prvi favorit za zlato je boksao i u jednom trenutku čuo je zvono, no to je bilo zvono s drugoga ringa, koji je bio postavljen nedaleko ovog. Istog trenutka on je spustio ruke i primio je udarac koji ga je nokautirao. Tada je uvedeno pravilo u sve borilačke sportove, da se borci moraju štititi sve dok sudac u ringu ili kavezu ne da znak da je borba gotova. A sudac nije zaustavio ovu akciju”, rekao je Sonnen, usput iznijevši jako dobar primjer te je fanove upoznao s jednom situacijom koja nije svima bila poznata. Iskreno, niti mi ne znamo o kojem meču govori, niti smo uspjeli pronaći ga, ali vjerovati ćemo Chaelu ovim putem.

To ipak nije bilo sve. Sonnen se sjetio jednom još svježijeg primjera.

“Drugi primjer je Rousimar Palhares na kojeg su svi bili ljuti. Zadatak borca nije da protivnika pusti kada protivnik tapka. Sudac je i tu onaj koji mora uskočiti i zaustaviti. Bilo je slučajeva gdje su borci tapkali, protivnici pustili, a sudac to nije vidio i borba se nastavila. Također je i tu situacija da sudac mora uskočiti i prekinuti borbu. Naravno da je moralno i po nekim fair play načelima da ne držiš toliko dugo, no njemu to nije propisano pravilima.”

U svakom slučaju, teško da će ovo Sonnenovo objašnjenje nekome drastično pomoći da promijeni mišljenje oko ovog slučaja. No, svakako mislimo da nije pošteno Lombardu zbog ovoga upisivati poraz. Previše je tu faktora koji utječu na to, posebno ako je borac to napraviti toliko kratko vremena iza znaka za kraj runde.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI