Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Službeno se umirovio legendarni Rich Franklin (VIDEO) | Fight Site

Službeno se umirovio legendarni Rich Franklin (VIDEO)

UFCIZDVOJENA VIJEST 28.09.2015 20:21h Autor:

Rich Franklin

Legendarni UFC-ov prvak srednje kategorije i jedan od najpopularnijih američkih MMA boraca, Rich Franklin, službeno je obznanio svoje umirovljenje, tri godine nakon što je posljednji put nastupio u UFC-ovom kavezu.

40-godišnji Franklin svoju karijeru završava s 29 pobjeda i sedam poraza, dok mu je UFC skor 14-6. Njegov uspjeh je dodatno veći ako se zna da je svoju prvu MMA borbu odradio tek kao 25-godišnjak. 

Franklin se rodio u Cincinatiju, savezna država Ohio, a uz taj grad je ostao vezan cijelu karijeru. Zbog toga je i dobio veliko priznanje, kad je 2006. godine gradonačelnik tog grada ustanovio "Dan Richa Franklina", koji se obilježava 21. veljače svake godine.

Inače, Franklin je jedan od visokoobrazovanih MMA boraca. Diplomirao je matematiku te predavao na srednjoj školi, pa čak i u vrijeme kad je započeo svoju karijeru, 1999. godine. Prvu UFC borbu je odradio 2003. godine, savladavši još jednog legendarnog borca Evana Tannera, ali kao nastavnik je nastavio usporedno raditi sve do 2004. godine, kad je dobio pravi ugovor s UFC-om. 

Tad je bio vlasnik skora 16-1, a jedini poraz doživio je u Japanu od Lyota Machide, no to je bila međukategorija do 97 kilograma težine. Nakon pobjeda nad Jorge Riverom i Kenom Shamrockom, dobio je priliku još se jednom boriti protiv Tannera, koji je u tom trenutku držao naslov prvaka srednje kategorije. Franklin ga je nokautirao u četvrtoj rundi, a nakon toga je još dva puta obranio naslov prvaka. No, onda se u UFC-u pojavio Anderson Silva.

Franklin i Silva su se prvi put borili u kolovozu 2006. godine, a Silva ga je nokautirao nakon samo tri minute borbe. Time je započeo svoju seriju zbog koje ga danas zovu najvećim MMA borcem u povijesti. Franklin je nakon toga savladao Jasona McDonalda i Yushina Okamija te izborio još jednu priliku boriti se protiv Silve. Tad je pružio vrlo dobar otpor prvu rundu, no u drugoj je Silva opet pronašao slabost te obranio naslov. 

Rich je nakon toga odradio neke borbe u poluteškoj ili u međukategoriji, da bi se povukao početkom 2011. godine, nakon poraza od Forresta Griffina. Ipak, nešto više od godinu dana kasnije se vratio te u sjajnoj borbi savladao Wanderleia Silvu. Posljednji borbi imao je u studenom 2012. godine. Tad se sastao protiv Cunga Lea u Makau te doživio poraz nokautom u prvoj rundi. To mu je bila posljednja borba u karijeri.

Među fanovima će ostati u sjećanju kao borac koji nikad nije izbjegavao otvorenu borbu, a koji je i pored toga vrlo često imao izuzetno pametnu taktiku i plan za iskoristiti slabosti svog protivnika. Neupitno je kako će se uskoro naći u UFC-ovoj kući slavnih, a s godinama je uspio stvoriti i uspješnu poslovno karijeru. 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI